Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 14.02.2013.
05:20
D. N. Petrović - Vesti A

Stefan Nemanja bez jubileja

Godina u kojoj se proslavlja 1.700 godina Milanskog edikta upisala je još jedan značajan jubilej za Srbiju - devet vekova od rođenja oca srpske nacije, velikog župana Stefana Nemanje. Nažalost, srpske političari niko na to nije podsetio pa je to učinio predsednik Udruženja Ras u Novom Pazaru dr Dobrosav Nikodinović.

Petrova crkva
 




On je napisao saopštenje za javnost i pismo "nadležnima u Beogradu" da se ove 2013. godine navršava 900 godina od rođenja Stefana Nemanje i da bi valjalo da se taj jubilej bar skromno obeleži. Niko mu još nije odgovorio, samo mali deo medija objavio je ovaj apel, a neki su ga čak i kritikovali što u vreme krize i besparice uopšte pominje mogućnost obeležavanja jednog ovakvog datuma.


- Stefan Nemanja je najznačajnija ličnost srpske istorije i srpske države, njegovo delo je ogromno i neprevaziđeno, njegovo delo je država Srbija koja i danas postoji - kaže dr Nikodinović.

- On je rodonačelnik dinastije Nemanjića koja je vladala Srbijom 200 godina, dala je sedam kraljeva i dva cara, svi su rođeni ovde u Starom Rasu, ovde je, u Deževskoj dolini, rođen i Sveti Sava. Ovde je bila prva srpska prestonica, prva srpska eparhija i prva mitropolija, ovde su rođena i dva srpska patrijarha. Mi savremenici imamo veliku čast i privilegiju da živimo u kraju gde se stvarala najslavnija srpska istorija i gde je sve počelo.


Ruševina rodne kuće

Nikodinović zaključuje da smo zaboravili da cenimo prošlost i ono što su nam Stefan Nemanja i Sveti Sava ostavili.

- Nisam siguran da bi od velikog Stefana i premudrog Save dobili prelaznu ocenu. Raška oblast je ogromno nacionalno blago, dragulj srpske istorije, ali mnogi u Srbiji toga uopšte nisu svesni. Malo o svojoj prošlosti znamo, jer je Raška oblast neistražena, a i 457 godina je tamnovala u turskom ropstvu koje je, bojim se, promenilo svest Nemanjinih baštinika. Siguran sam da će 900-godišnjica rođenja Stefana Nemanje proći nezapaženo, da ovaj događaj javnost u Srbiji neće ni registrovati, beogradska štampa više prostora posveti rođendanu neke folk pevačice nego osnivaču srpske države! Tako je bilo i nedavno prilikom obeležavanja Svetog Save, samo retki mediji objavili su da je Savindan skromno obeležen i u Miščićima, Savinom rodnom selu, u Deževskoj dolini, nedaleko od Petrove crkve i Đurđevih stupova - naglašava Nikodinović.

PROSLAVA POD VEDRIM NEBOM: Miščići, rodno selo Svetog Save
 


Država već decenijama ništa ne čini da rodno selo Svetog Save, gde su postojali i ostaci svetiteljeve rodne kuće, uredi i Miščiće pretvori u mesto srpskog hodočašća.


- Nažalost, umesto da đaci ovamo dolaze na ekskurzije, njihovi direktori i nastavnici radije ih vode u Grčku ili Tursku, mnogi nikada i ne saznaju gde je Nemanja stvarao prvu srpsku državu i gde je rođen Sveti Sava, a samo retki za života dođu u ovaj kraj. Čini mi se da se nekada, bez ikakvog razloga, čak i stidimo svoje najsvetlije istorije. Razloga za stid ima, ali zbog toga što nam je postojbina u korovu i što ne umemo da je poštujemo, ali i iskoristimo u turističke svrhe - ističe profesor i publicista iz Novog Pazara Mirko Popovac.

Državni grehovi

Otac Radoslav Janković, deževski paroh, ulaže poslednjih godina mnogo napora da srpska postojbina oživi, da više ne bude zapuštena i u trnju, uz pomoć drugih sveštenika i blagoslov vladike raško-prizrenskog Teodosija započeo je izgradnju hrama Svetog Save u Deževi, tik uz ostatke Nemanjine saborne crkve, stižu i prve donacije, intenzivniji radovi mogli bi da otpočnu već ovog proleća.


- Želimo da obnovimo i Savinu rodnu kuću, mesto gde se nalazila sada je obeleženo metalnim krstom koji je svojevremeno sa svojim bratstvom postavio otac Gerasim, iguman Đurđevih stupova, ako ne bude razumevanja i pomoći državnih struktura, sagradićemo, uz pomoć meštana i vernika, bar kuću gde se kad obeležavamo Savindan možemo skloniti od kiše i snega - ističe Janković.

Punih 10 godina Udruženje Ras pokušava da u centru Novog Pazara postavi bistu Stefana Nemanje, rad akademskog vajara Nikole - Kolje Milunovića. Postavljanje biste pod raznim izgovorima ne dozvoljavaju gradske vlasti, a ni u Beogradu se mnogo ne trude da reše ovaj problem, pa Nemanja čami u trezoru jedne banke u Novom Pazaru.

- Ogromna je glupost, apsurd i nacionalna sramota, a i nacionalni i državni greh što spomenik Stefanu Nemanji, najvećem sinu države Srbije, ne može da se postavi u Novom Pazaru, u Starom Rasu, u centru Raške oblasti gde je nastala država Srbija. Pokušaćemo ponovo, sada imamo razlog više, 900 godina od Nemanjinog rođenja, možda će i nove vlasti u Srbiji imati više razumevanja za naš zahtev - nada se dr Nikodinović.  

Ostale samo crkve


Koliko god da smo zaboravni i da se loše odnosimo prema svojoj prošlosti, Stari Ras i Nemanjići se ne mogu izbrisati iz srpskog pamćenja.


- Ako je deo istorije još neistražen i u korovu, postoje svetinje poput Petrove crkve, Sopoćana, Đurđevih stupova i Starog Rasa koje su pod zaštitom Uneska, kojima se i svet divi i koje će zauvek opominjati Srbe gde su im koreni, šta moraju da poštuju i čime da se ponose - poručuje profesor Popovac.


Simeon Mirotočivi


Stefan Nemanja rođen je 1113. godine (tačan datum nije utvrđen) kao sin kneza Zavide, u Starom Rasu je živeo 83 godine, a stolovao 31 godinu. Bio je oženjen Anom, za koju Domentijan ćerkom grčkog cara Romana IV. Odbacivši latinsku crkvu, u kojoj je najpre kršten, Nemanja je u zrelom dobu prešao u pravoslavlje. Veliki župan je postao 1169, a osamostalio je srpsku državu 1180. godine. Predavši u starosti presto sinu Stefanu (1196), Nemanja se zamonašuje u Studenici pod imenom Simeon, a odatle, nakon dve godine, prelazi u Svetu goru gde u Hilandaru umire 13. odnosno 26. februara 1200. godine. Njegove mošti sin Sava prenosi u Studenicu 1208. Nemanja je proglašen svecem i praznuje se kao prepodobni Simeon Mirotočivi (26. februara). 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 14.02.2013. 06:27
Реченица:више ће пажње медији посветити рођендану неке фолк певачице него 900 -тој годишњици рођења светитеља,је наша слика и прилика,тако поражавајуће истинита. Неко ко има историју дугу 5 векова,измишља датуме да их обележава или се сећају датума који обележавају страдања оних које су тамо,када су дошли затекли.Наша тараба,ако је има негде око манастира широм Рашке области и пресветог Косова и Метохије је старија од комплетне историје дотичних.Јесмо ли достојих своји славних предака и наше историје? "Треба служит чести и имену,Нека буде борба непрестана,Нека буде што бит' не може "
Četvrtak 14.02.2013. 10:32
Поштована земљо Србијо, Ето једно удружење из Новог Паазра или из Рашке области нашло за сходно да државу опомене какоби требало обележити овај велики јубилеј.Морам да констатујем да није на овим просторимаобележено ни 100 година од ослобођења Србије од туракаа то се управо догодило на подручју новог пазара кад су посљедње Османлије као вишевековни освајачи напустили Нови Пазар, али зато је Народна библиотека Нови Пазар на посебан начин обележила одлазак османлија и изразила својеврсно жаљење што они и данас нису ту.Ето можда држава то није знала ако није знала жалосно је .У Новом Пазару се не сме ништа обележавати што има префикс Српско ако нисте знали сад да знате.
Četvrtak 14.02.2013. 09:54
Срамота је да запоставимо оне Србе који су обележили историју српског народа.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online