Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 13.02.2013.
05:01
Beta A

Kosovo još daleko od ukidanja viza

Evropska komisija ocenila je da vlasti u Prištini moraju da usvoje neke ključne zakone i učine bitna zakonska usaglašavanja s propisima EU kako bi Kosovo moglo da računa na odluku o ukidanju viza za zemlje Evrope.

Od nedavno je udvostručen broj građana s Kosova kojima su odbijene molbe za ulazak u Evropsku uniju
 


U saopštenju koje je izdala EK u Briselu, ocenjeno je da su sadašnje sposobnosti Kosova da se bori protiv organizovanog kriminala i korupcije ograničene, što sobom nosi moguće oštre posledice po unutrašnju bezbednost Evropske unije.


Evropska komisija je predočila i da je među zemljama EU zone Šengena neujednačena stopa odbijanja zahteva za vize koje upućuju žitelji Kosova, ali je ukazano na to da je od nedavno udvostručen broj građana s Kosova kojima su odbijene molbe za ulazak u Evropsku uniju.


Navedeno je i da se smanjuje broj osoba s Kosova koja ilegalno borave u EU ili traže azil, dok broj onih koji čekaju da iz EU budu vraćeni na Kosovo mora biti smanjen.


U tom izveštaju se navodi da će Evropska komisija kasnije ove godine izdati drugu ocenu, u kojoj će se usredsrediti posebno na nastojanja Kosova da usvoji preporuke date u ovom izveštaju.


Prema saopštenju EK, zvaničnici Komisije su u Prištini s predstavnicima kosovske vlade razmenili mišljenje o tim ocenama, u kojima je ukazano da su kosovske vlasti usvojile niz zakona u skladu s mapom puta za viznu liberalizaciju, ali je podvučeno da se moraju razjasniti odredbe novog krivičnog zakonika i krivičnog postupka, dok mora biti usvojen i predlog zakona o povraćaju imovine.


"Mapa puta", program mera za moguću odluku o ukidanju EU viza licima s Kosova je prištinskim vlastima uručena u junu prošle godine.

POVEZANE VESTI

Sreda 13.02.2013. 05:28
"Mapa puta", program mera za moguću odluku o ukidanju EU viza licima s Kosova je prištinskim vlastima uručena u junu prošle godine. --------------------------------------------- haha, sa'ce da im trasiraju "put" jedno cet'res godina... Naravno, i to je previse dobro za tunjave arnaute, samo sto ce verovatno veliki broj istih iznenada ponovo da postane drzavljanima Srbije. Nisu ni arnauti jos shvatili sa kim su se uhvatili u kolo...dinar das da udjes, posle bi dao dva da izadjes al' ne ide...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online