Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 13.02.2013.
14:04
D. N. Petrović - Vesti A

U dolini džinsa proizvode samo svađe

Nisu prošla ni dva meseca otkako u Novom Pazaru, pred usvajanje budžeta, umalo nije pala gradska vlast, a koalicioni partneri Sandžačka demokratska partija (SDP) i Stranka demokratske akcije (SDA) ponovo su se žestoko posvađali. Izgledi za pomirenje ovog puta nisu veliki. Čelnici SDA tvrde da se novac iz gradske kase neracionalno troši, da je Novi Pazar u dugovima i da među koalicionim partnerima nema saradnje.

Grad koji klizi u propast: Novi Pazar
 




Iz SDP-a odgovaraju da čelnike SDA zanimaju samo fotelje i da iz ličnih i stranačkih interesa koče razvoj grada.


I ova, kao i sve koalicije nastala je iz računa, a svaki brak koji nastane iz interesa, pre ili kasnije, propadne.


Aida Ćorović, predsednica NVO Urban-in, podseća za "Vesti" da su SDP I SDA 10 godina bili u "ratu", a sada pokušavaju da zajedno upravljaju gradom s više od 100.000 stanovnika, što im ne polazi za rukom.

Pretvaramo se u dolinu gladi: Mirsad Đerlek

- Netrpeljivost među njima je velika, svađaju se i jedni druge opstruišu, mesecima u gradu ništa funkcioniše - kaže Ćorovićeva i dodaje da je mnogo bolje da se ta neprirodna koalicije odmah raspadne jer će svaka druga opcija biti bolja.


Dr Mirsad Đerlek, bivši gradonačelnik Novog Pazara, a sada predsednik opozicione Sandžačke narodne partije (SNP), ocenjuje stanje alarmantnim i tvrdi da Novi Pazar klizi u ponor iz koga će se teško izvući.


- Dok se čelnici SDP i SDA prepucavaju, 25.000 mladih Novopazaraca čeka posao, raste broj korisnika narodnih kuhinja, a nekadašnja ponosna dolina džinsa postaje dolina gladi. Svuda po Srbiji bar se nešto radi i gradi, a u Novom Pazaru - ništa. Zaobilaze nas čak i investitori iz Turske - naglašava Đerlek.


Iz SDP poručuju da oni nisu doprineli ovakvoj situaciji.


- Činimo sve da građanima Novog Pazara bude bolje - priča Rešad Hodžić, predsednik SDP koja u gradskom parlamentu ima najviše odbornika.


Svesni da savez sa SDP puca, iz SDA predlažu da sve stranke koje imaju odbornike formiraju koaliciju i zajednički preuzmu odgovornost za sudbinu grada.


- Nudimo da svako učestvuje u vlasti proporcionalno broju mandata koji ima. Srbima, bez obzira na broj mandata (imaju samo dvojicu odbornika), nudimo četvrtinu vlasti - naglašava Aladin Dazdarević, visoki funkcioner SDA.

Ništa ne funkcioniše: Aida Ćorović

Iz SDP-a odgovaraju da je to neozbiljno. Ostale stranke - Bošnjačka demokratska zajednica (BDZ) muftije Zukorlića, Sandžačka narodna partija (SNP) Mirsad Đerleka i Srpska napredna stranka ćute. Da bi se izbegla prinudna uprava, a potom i vanredni izbori, svi su se rastrčali da traže nove partnere, a u "igri" je, s velikim ulogom, i Islamska zajednica.


Iza BDZ-a stoji muftija Zukorlić i deo Islamske zajednice, među odbornicima SDA mnogo je Zilkićevih ljudi koji, iako bi Sulejman Ugljanin, lider ove stranke, možda i "progutao" koaliciju sa godinama velikim neprijateljem Zukorlićem, ni po koju cenu neće sa BDZ-om jer bi za njih to bila izdaja Zilkića. Zbog mnogo teških reči u predizbornoj kampanji, nemoguća je i koalicija SDP-a i BDZ-a, nejasno je i kome bi se mogli prikloniti SNP i naprednjaci.


- Možda nas iznenadi neka potpuno neočekivana koalicija. Da su vremena srećnija, izbori bi bili najbolje rešenje, ali Novi Pazar nema ni vremena, ni novca za nove kampanje. Strahujem za dalju sudbinu mog grada - poručuje Aida Ćorović.
 

Puklo zbog Ugljaninove ćerke?

Po Novom Pazaru danima se priča da je poslednja svađa izbila zbog toga što gradonačelnik dr Meho Mahmutović nije dao saglasnost da se u Zavodu za urbanizam zaposli još dvoje mladih arhitekata od kojih je jedna ćerka Sulejmana Ugljanina. Po drugoj verziji, "puklo" je zbog toga što su u SDP-u odlučili da formiraju još dva javna preduzeća - Kancelariju za mlade i Sportsko-sajamsku dvoranu Pendik u kojima na direktorskim mestima imaju svoje ljude.

 

Ministri ništa ne rade

Mirsad Đerlek zamera ministrima Ljajiću i Ugljaninu da su malo učinili na privlačenju stranih investitora. Ministri, posebno Ljajić, ističu da naprotiv, mnogo rade za Novi Pazar, ali da lokalna vlast sve zabrlja i stvara loš ambijent za ulaganja.

POVEZANE VESTI

Sreda 13.02.2013. 14:27
Док је било пара за дрпање слагали су се . Сад нема пара нема ни слоге. Типично српски.
Sreda 13.02.2013. 16:12
Zasto ova gospodja iz NVO inace dobitnica vise priznanja ne pokusa da pomiri zaracene strane.Da su manje mahali sa kojekakvim zastavama i ja bih danas jeo Sjenicki sir ali posle svih desavanja nekako mi je omrzo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online