Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 11.02.2013.
11:05
Večernje novosti A

Sve oči uprte u sever Kosova

Kratka poseta šefa nemačke diplomatije Gvida Vestervelea, koji u utorak dolazi u Beograd, može biti od prelomnog značaja za naš dalji evropski put, ali i za pregovore o statusu severa Kosova i Metohije.

Šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele u utorak dolazi u Beograd:: Značajno za naš dalji evropski put, ali i za pregovore o statusu severa Kosova i Metohije
 

Visoki gost iz Berlina sastaće se sa ključnim figurama iz državnog vrha Srbije i procenjuje se da će svojim domaćinima iza tapaciranih vrata saopštiti kakve su šanse da Srbija u junu dobije datum za priključenje EU, ali i šta njegova zemlja kao stožer "kluba 27" zauzvrat očekuje.

Prema našim informacijama, očekuje se da će Vestervele pohvaliti napore koje naša strana ulaže da se normalizuju odnosi sa Prištinom, ali sigurno neće propustiti priliku da pomene "uslov svih uslova" - gašenje srpskih institucija na severu Kosova i Metohije, koje oni nazivaju paralelnim.

Posle njegove posete i razgovora koje će 20. februara u Nemačkoj, sa ključnim ljudima iz kabineta Angele Merkel, da vode prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, vicepremijerka Suzana Grubješić i predsednica skupštinskog odbora za evropske integracije Milica Delević, biće mnogo jasnije ima li Srbija pravo da se nada dobrim vestima iz Brisela.

Grubješićeva, za "Novosti", objašnjava značaj predstojećih poteza u međunarodnoj areni:

- Ni poseta gospodina Vestervelea Beogradu ni naša Berlinu neće biti presudne za dobijanje datuma ukoliko ne ostvarimo vidljiv i održiv napredak u dijalogu sa Prištinom, što je svakako ključni uslov. Mislim da smo uradili mnogo toga i spremni smo za ozbiljne razgovore sa Nemcima.


Ognjen Pribićević, bivši ambasador u Berlinu, tvrdi da će datum za EU i dijalog sa Prištinom biti ključne teme koje će pokrenuti Vestervele.

- Berlin će insistirati da se već na sledećem susretu premijera Ivice Dačića i Hašima Tačija pokrene priča o statusu institucija na severu Kosova, što će biti ključno za dobijanje datuma. Nekih pomaka u dijalogu ima, ali nisam siguran da će to biti ključno za pozitivnu odluku.

I nekadašnji ambasador u Parizu, profesor Predrag Simić, smatra da je za Nemačku Kosovo pitanje svih pitanja kada je reč o srpskoj kandidaturi.

- Teško je reći i da li bi gašenje institucija bilo dovoljno za dobijanje datuma. Veliko je pitanje i da li će Evropa iz ove krize izaći onakva kakva je bila. Sve su jače priče o uvođenju takozvanog privilegovanog partnerstva sa EU ili članstva u spoljnom krugu, što Srbiju dovodi u delikatnu situaciju. Bojim se da na kraju EU neće imati šta konkretno da nam ponudi.

Nije tajna da je u Berlinu pitanje proširenja EU nepopularna tema i na tu kartu partije svakako neće igrati u kampanji za savezne izbore, koji bi trebalo da se održe 22. septembra. To veoma otežava našu evropsku poziciju i ukoliko ne bismo dobili datum u junu, praktično bismo imali najmanje devet meseci praznog hoda.

PORUKE IZ BERLINA:

 

ANGELA MERKEL avgust 2011:

- Ako Srbija želi status kandidata za EU, mora da onemogući postojanje paralelnih institucija.

 

ANDREAS ŠOKENHOF septembar 2012:

- Srbija mora da postigne sporazum sa Kosovom o međususedskoj saradnji pre okončanja pregovora sa EU.

 

GVIDO VESTERVELE novembar 2012:

- Normalizacija odnosa sa Prištinom ključna je za prijem u EU.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 11.02.2013. 12:40
Sta cemo mi u Evropi?Da nas pojedu kao Grcku ili da iskoriste i ono malo dobara sto nam je ostalo pred rasprodaju Arapima?
Ponedeljak 11.02.2013. 11:16
http://kimenovine.wordpress.com/
Ponedeljak 11.02.2013. 14:58
Dali neko od nasih politicara ima m.da da ovom idiotu postavi sledece pitanje, kako to da DDR nije imao nikakve uslove da bi se nasao u EU. Drzava koja je imala samo Vartburge i trabante i udje u EU bez ikakvih uslova. Nama netreba EU, uporno podrzavaju siptare i po svaku cijenu hoce da nam se osvete za prvi i drugi svjetski rat i da nam oduzmu Srpske svetinje komplet sa Kosovom i Metohijom. Hitlerovci su to!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online