Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 11.02.2013.
12:01

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Poslanici pod lupom i u kafani

Skupština Srbije pripremila je kodeks o ponašanju narodnih poslanika koji zabranjuje dosadašnje nedolično ponašanje, pretnje i omalovažavanja i propisuje dres kod. Na ovaj dokument parlamentarci će morati da stave potpis i odreknu se polivanja vodom, pljuvanja, psovanja, zviždanja, igranja s mobilnim telefonima i kamerama usred skupštinske sale, ali i van nje. Moraće da prestanu i da se, kao što se do sada događalo, hvataju i vuku za uši ili lupaju šamare političkim neistomišljenicima. U suprotnom, sledi im kazna koja će biti u visini i do tri plate.

Majice neće biti dozvoljene: Radikali u parlamentu
 


Nedolično ponašanje sada se kontroliše Poslovnikom o radu Skupštine, kodeksom treba da se upristoji njihov rad i van skupštinske sale. Ako se pravila prekrše, parlamentarci će biti kažnjeni opomenom, zahtevom za javno izvinjenje, pokretanjem postupka za oduzimanje poslaničke funkcije i novčanom kaznom. Predsednik Administrativnog odbora Zoran Babić za "Vesti" kaže da je došlo krajnje vreme da predstavnici naroda počnu da vode računa o svom ponašanju i van skupštinske sale.

Mora da se uvede red: Zoran Babić

- Poslovnikom je regulisano ponašanje u sali, a kodeksom će biti regulisano ponašanje poslanika i u TV emisijama, na ulici, u kafani. Ružno ponašanje parlamentaraca urušava ugled Skupštine. Parlament nije pozornica za kečerske predstave - kaže on.


Neki od poslanika opozicije smatraju da je to čisto maltretiranje, pa se prvi pobunio Bojan Đurić iz Liberalno demokratske partije.


- Možete da uvedete i pravilo klečanja na kukuruzu, ali ništa nećete postići. Mislim da su postojeće odredbe u poslovniku dovoljne. LDP nema problem sa pravilnikom, nismo mi dolazili u istim majicama i polivali vodom u parlamentu i nećemo to raditi ni ubuduće - kazao je on.


Babić je na to odgovorio da mu "nije cilj stavljanje flastera na usta poslanicima, već da propiše određena pravila od uslova korišćenja mobilnih telefona tokom zasedanja parlamenta i oblačenja, do načina obraćanja u najvišem zakonodavnom telu".


Novi kodeks ponašanja poslanika, za čije sastavljanje je formirana radna grupa, predviđa i obavezno odgovaranje na pitanja medija. Svađe nisu retke u hodnicima parlamenta, a događaj iz oktobra prošle godine, kada je radikal Srboljub Živanović u holu parlamenta poslaniku DS-a Srđanu Milivojeviću pretio rečima: "Zaklaću te", pokazuju da potrebna za ovim kodeksom verovatno postoji. Jer, Živanović je prošao nekažnjeno, zato što se incident desio van sale za zasedanja. Za takve slučajeve biće nadležan Etički savet, koji će činiti tri predstavnika Administrativnog odbora i po dva iz Odbora za pravosuđe i Odbora za predstavke i predloge.

 

Incidenti u skupštinskoj sali
Cipelom na predsedavajuću: Gordana Pop Lazić
 

26. novembra 2009. Gordana Pop Lazić (SRS) u skupštinskoj sali skinula cipelu i gađala predsedavajuću Gordanu Čomić
11. maj 2009. Miloš Aligrudić (DSS) privatnom video kamerom izigravao detektiva, snimao ubačene kartice vladajuće većine koje su im poslužile da glasaju za zakon iako nisu u sali
12. februar 2009. Srboljub Živanović (SRS) udario poslanika Igora Bečića (SNS) i razbio mu nos
27. decembar 2008. Tomislav Nikolić (SNS) počupao za kosu radikala Srboljuba Živanovića, jer mu je psovao majku
1. oktobar 2008. poslanici SRS-a i SNS-a Srboljub Živanović i Predrag Mijatović šamarali se i pljuvali ispred Skupštine
9. septembar 2007. Nataša Jovanović (SRS) šutnula u cevanicu poslanika G17 plus Miloljuba Albijanića
13. maj 2002. Nataša Jovanović (SRS) polila vodom predsednicu Skupštine Natašu Mićić, a zatim počupala skupštinske kablove
18. novembar 2002. Stefanović (DHSS) povukao za uvo, a zatim lupio šamar Rajku Baraliću (SPS) na sednici Administrativnog odbora

 

Bez mita i prazne sale

Kodeks, prema radnoj verziji u koju su "Vesti" imale uvid, u 36 članova upozorava poslanika da govori istinu, da bude pošten, pravedan, ne uzima mito i da se aktivno angažuje u borbi protiv korupcije, kao i da mu privatni ili partijski interes ne bude iznad javnog. Navode se i objašnjavaju i osnovni moralni pojmovi - da je "istina temeljna vrednost, na osnovu koje se stiču poverenje i ugled kod drugih, a koja obavezuje da se ne izgovara jedno, a radi drugo i da se ne obećava što nije ostvarivo i realno". Slika prazne sale trebalo bi da postane prošlost pošto se poslanik obavezuje da bude prisutan na svakoj sednici.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 11.02.2013. 12:05
Јавите се кад уведете 10 преко леђа ја ћу да волонтирам за извршење казне!
Ponedeljak 11.02.2013. 13:58
Mator konj ne uči se jahanju. Ali svakako je vreme za uvođenje promena ponašanja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online