Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 11.02.2013.
03:29
Danas A

Kraj istrage o Dačiću i Šariću, pa izbori?

“Vladajuća većina u Skupštini Srbije je stabilna i za sada ne postoje nikakve tenzije među koalicionim partnerima. Tačno je da među nama ima različitosti, ali one svakako neće biti razlog za raspad koalicije. Uostalom, mi i nismo sazdani na nekoj preteranoj ljubavi, bliskosti i prijateljstvu. Mi smo koalicija koja je sazdana na želji da se stvari u Srbiji menjaju i da se zemlja reformiše. Dok se ti ciljevi ostvaruju, sistem će funkcionisati stabilno“, rekao je za Danas Nebojša Stefanović, predsednik Narodne skupštine Srbije i potpredsednik vladajuće Srpske napredne stranke, odgovarajući na pitanje koliko je afera “Dačić - Šarić“ poljuljala poverenje između SNS i SPS.

Nebojša Stefanović: Jedna od mogućih odluka posle istrage mogu biti i novi izbori
 


Koliko su još naprednjaci spremni da trpe posledice narušavanja ugleda vladajuće koalicije?

- Srpskoj naprednoj stranci izbori bi najviše odgovarali. Na osnovu rejtinga stranke i popularnosti Aleksandra Vučića mogli bismo sami, ili uz pomoć neke manje stranke, da formirano vladu. Mi smo, ipak, pokazali da nam stranački razlozi nisu iznad državnog interesa. Verujemo da dok god ova vlada i ovo rukovodstvo postižu rezultate, treba im dati šansu.


Da li je mandat ove vlade usko povezan s rezultatima istrage o susretima premijera Ivice Dačića sa članovima narko klana Darka Šarića?

- Ne, nije nužno povezan s rezultatima istrage, ali na osnovu istrage zasnovane na dokazima o onome što se dogodilo mi ćemo moći da formiramo svoj stav i odlučujemo šta dalje. Jedna od mogućih odluka mogu biti i novi izbori.
 

Cvijan lično povređen

Da li će predsednik skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Vladimir Cvijan (SNS) biti kažnjen zbog izjava da je Nata Mesarović “šef mafije”?

- Ta izjava je bila veoma oštra i možda neprimerena trenutku. Građani, ipak, moraju da razumeju da su Cvijan i njegova porodica bili lično pogođeni u prethodnom periodu, kada je i napustio mesto generalnog sekretara predsednika Republike upravo zbog katastrofalnih poteza u pravosuđu. Ne podržavam takvu retoriku, ali razumem da je emocija doprinela takvoj izjavi.

Verujete li premijeru Dačiću da nije znao ko je Rodoljub Radulović?

- Tu se ne radi da li mu ja verujem ili ne verujem. Ako postoji neka negativna indicija da je Dačić kriv, on za to treba da odgovara, ali to detaljna istraga treba da pokaže. Mi smo čuli da se sastajao s Rodoljubom Radulovićem, ali ne znamo šta je s razgovarao. Zato očekujem da nas državni organi obaveste šta je istina, kako bi prestali da se bavimo spekulacijama.


Kakve su onda šanse da građani u Srbiji ove godine izađu na birališta?

- Stav SNS je da bismo više voleli da se posvetimo radu i ostvarivanju rezultata. Ukoliko vidimo da ne postoji saglasnost da idemo ka EU, da se borimo protiv korupcije i kriminala, ali i ako neko pokuša da spreči otkrivanje afera u Razvojnoj banci Vojvodine, Galenici ili slučaju Šarić, izaći ćemo pred građane i reći da za nas u takvoj vladi nema mesta.


Nekako od formiranja ove vlasti stiče se utisak da SNS koalicionim partnerima stalno preti izborima?

- Da smo hteli izbore, imali bismo ih za trideset dana. Nikome ne pretimo. Svi su mogli da vide da smo mi stranka koja svoje stranačke interese ne stavlja ispred interesa Srbije.


Utisak je da su na udaru uglavnom kadrovi SPS?

- Zakon je jednak za sve. Odakle nam pravo da postavljamo pitanje da li ovaj ili onaj čovek pripada nekoj političkoj partiji. To nas apsolutno ne zanima. Hoćemo da Srbija postane zemlja u kojoj nije bitno ko ste, šta ste i kome pripadate, ali ako ste prekršili zakon, za to ćete i odgovarati.
 

Nata Mesarović nema reč

Na dnevnom redu današnje sednice parlamenta je razrešenje Nate Mesarović. Šta javnost treba da očekuje?

- Nije reč o razrešenju već o prestanku funkcije na osnovu odluke Ustavnog suda Srbije i Zakona o sudijama član 79, stav 7. Odluka Ustavnog suda je da je izbor Nate Mesarović bio neustavan. Odluke USS ne mogu da komentarišem niti da ih dovodim u pitanje. Pošto se radi o prestanku funkcije, parlamentu će se obratiti predlagač, neko iz Visokog saveta sudstva, ali ne i Mesarovića, kojoj Poslovnik parlamenta to ne dozvoljava.

Dele li socijalisti to mišljenje?

- Nadam se da dele, jer je to dobro i za Srbiju, ali i za SPS. Ako postoje korumpirani pojedinci, to nije dobro ni za stranku ni za narod.


Koliko su tačne spekulacije da se Srpska napredna stranka uveliko priprema i za pokrajinske izbore u Vojvodini?

- Apsolutno nismo zadovoljni radom pokrajinske vlasti. Smatramo da je veoma loše obavila posao, da su investicije na niskom nivou, da su krediti odobravani onima koji nisu imali nameru ikada da ih vrate... Ali, mi kao stranka ne raspisujemo izbore, iako ćemo i dalje nastaviti da ukazujemo šta u Vojvodini nije dobro. Pokrajina treba da dobije ozbiljnu i odgovornu vlast i za to ćemo se zalagati.


Istovremeno stižu zahtevi za ukidanje autonomije Vojvodine. Šta o tome mislite?

- Apsolutno smo protiv ukidanja autonomije Vojvodine.


Da li je tačno da su naprednjaci odustali od prekomponovanja vlasti u Beogradu i da bi uskoro trebalo da budu raspisani novi gradski izbori?

- Gradska vlast nema viziju kako Beograd treba da izgleda, ništa ne čini na ostvarenju novih projekata, bezidejna je. Grad je prezadužen. Međutim, da li ćemo insistirati na novim izborima u glavnom gradu, moći ću detaljnije da odgovorim uskoro, nakon sednice Glavnog odbora SNS. Tada ćemo raspravljati baš o tom pitanju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online