Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 10.02.2013.
12:37
Beta A

Biber: Srbija u EU i bez priznavanja Kosova

Direktor Centra za južnoevropske studije iz Graca Florijan Biber izjavio je da je "sasvim realno" da Srbija uđe u Evropsku uniju i bez formalnog priznanja Kosova.

Florijan Biber: postoji dovoljno prostora da se nađe neko drugo rešenje, koje bi podrazumevalo normalizaciju odnosa, a ne priznanje Kosova
 

"Ako Srbija nađe načina da sarađuje, da normalizuje odnose sa Kosovom, ne vidim da je faktičko priznanje uslov, da Beograd baš mora da šalje ambasadora u Prištinu i obrnuto. Naravno, to može jednog dana da bude zvanični stav EU, ali sada postoji dovoljno prostora da se nađe neko drugo rešenje koje bi podrazumevalo normalizaciju a ne priznanje", rekao je Biber za novosadski Dnevnik.


On je ocenio da je susret u Briselu između predsednika Srbije Tomislava Nikolića i presednice Kosova Artifete Jahjage istorijski susret i novi iskorak u odnosima Beograda i Prištine, kao i još jedan dokaz da se kreće ka normalizaciji na toj relaciji.


Prema njegovim rečima, preduslov za uspeh u normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova je i da EU napravi ponudu za obe strane, koja podrazumeva ubrzanje članstva Srbije u EU i neke druge ekonomske ponude.


Biber je ocenio da se, kada je sever Kosova u pitanju, ide u pravcu neke vrste "Ahtisari plus" plana.


"Mislim da nije prihvatljiva niti za EU niti za Kosovo neka vrsta podele, ali autonomija severa Kosova koja do neke mere legalizuje postojeće stanje, u tom smislu što će sever sigurno biti jako vezan za Srbiju, jeste. Da se te veze tako formalizuju, da sve to ide preko nekih kanala u saglasnosti s Prištinom, ali uz neku vrstu evropske, međunarodne garancije da Srbija može da učestvuje i pomaže autonomiju na severu", naveo je Biber.


Dodao je da, s druge strane, Srbija treba bar formalno da prizna da sever Kosova pripada i Kosovu.

POVEZANE VESTI

Nedelja 10.02.2013. 12:49
ISTINA JE DA SA POLITIKOM KOJA SE VODI ZADNJIH 60 GODINA IDEMO U PROPAST! A ZADNJIH 20 SMO ENORMNO UBRZALI PRIBLIZAVAJUCI SE AMBISU !!!!!
Nedelja 10.02.2013. 16:13
Ovo sto ovaj austrijski pajac govori, otprilike je i forma kojom nas rodjena vlast farba vec nekoliko godina. To je ono - mozemo u EU, iako "nikada necemo priznati Kosovo"! Nema problema, zato cemo "raditi na normalizaciji odnosa sa Kosovom"!!! Normalizovacemo nenormalno. Pa, to im i treba! Zvezdica, pa tablica, pa kancelarijica, pa "ahtisari plus", pa Srbija minus... eto, ne priznajemo Kosovo!
Nedelja 10.02.2013. 13:12
Naprotiv ,stvari na terenu govore da postoje neki sasvim drugi planovi za Srbiju: razjedinjeni regioni, siptarizacija Vojvodine, siptarska metastaza ka severu, organizovana pljacka gradjana i dobara... Srbiji nije mesto u EU niti je iko tamo ocekuje
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online