Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Nedelja 10.02.2013.
07:42
Večernje novosti A

Bujanovac ide u Veliku Albaniju?

Albanski Demokratski front za nacionalno objedinjenje, sa sedištem u Tirani, zatražio je u petak da tzv. Preševsku dolinu, jug centralne Srbije, "SAD oduzmu od Srbije tako što će je proglasiti svojom prekookeanskom teritorijom po principu Panamskog kanala". Na ovu ideju odmah su reagovali bujanovački Srbi, koji su poslednjih godina žrtve agresivne albanizacije srpske opštine Bujanovac, pišu beograske Večernje novosti.

Nedavni protesti Albanaca u opštinama Pčinjskog okruga
 

"Ovo je samo još jedan politički napad na srpski narod u Bujanovcu, koji albanski nacionalisti želi da ugradi u projekat Velike Albanije. Albanci iz Prištine i Tirane žele da Bujanovac otmu od Srbije i pripoje Kosovu i Albaniji. Mi iz Pokreta za opštinu Bujanovac godinama upozoravamo na ovakve tendencije, ali u državnoij vlasti nas niko ne čuje", kaže za Večernje novosti doktor Mile Stojanović, lider bujanovačkih Srba, koji ovih dana u Beogradu pokušava da dođe do predsednika Tomislava Nikolića i premijera Ivice Dačića.

Pojam Preševska dolina je izmišljen

Izmišljeni toponim "Preševska dolina" za Srbe je pretnja, jer označava gubljenje srpske teritorije. Ovaj termin treba izbaciti iz političkog rečnika i medija", kaže doktor Mile Stojanović.

Kao ilustraciju tendencija čelnici Pokreta za opštinu Bujanovac nude izjavu predsednika opštine Junuza Muslijua da "Srbi neće imati ništa protiv da žive u toj novoj albanskoj državi".

"Mi smo napisali peticiju, koju je potpisalo 7.500 Srba. Ako se država Srbija ne suprotstavlja albanskom separatizmu, neka se onda izvrši podela opštine Bujanovac na srpski i albanski deo. Imali smo slično iskustvo sa Preševom osamdesetih, kada smo tražili da se napravi srpska opština Istočno Preševo. Ta ideja nije prihvaćena i Srbi su proterani iz Preševa. Sada gubimo i Bujanovac", upozorava Ranđel Veljković, član srpskog pokreta.
 

Bujanovac je gradsko sedište opštine u Pčinjskom upravnom okrugu u kom se ne zna tačan broj stanovnika, jer su Albanci 2011. bojkotovali popis. Za razliku od Srba, iz opštine se trajno iseljava mnogo Albanaca i Roma. Albanci u žitelje uračunavaju i one koji su se trajno iselili u Gnjilane i okolinu. Tako, na primer, u selu Zarbunce, živi samo jedan Albanac, a na albanskoj izbornoj listi ih ima čak 1.400. Albanske stranke prave glasačke liste tih "nevidljivih ljudi" obezbeđujući lažnu većinu u Bujanovcu.

Propala privreda

Tokom devedesetih opština Bujanovac je doživela privredni rast. Sela su oživela, poljoprivreda krenula, otvorene su fabrike vode, izgrađeno je veštačko jezero i otvoren konak manastira Prohor Pčinjski. U međuvremenu, fabrike su se našle u krizi, a Prohor Pčinjski je zatvoren i zapušten. U njemu je radilo 70 ljudi. Gašenjem konaka i turizma na jezeru ugrožena je egzistenicija 4.000 Srba u okolnim selima.

"Albanci su uz prećutnu saglasnost Beograda dobili vlast u opštini i priliku da vladaju Srbima, iako smo mi većinski narod. Tražili smo 2011. vanredni popis u Bujanovacu, da se dokaže da su Srbi u većini, ali nam taj zahtev u Beogradu nije odobren. Podneli smo krivičnu prijavu zbog falsifikovanja i krađe popisne dokumentacije, ali se ništa nije dogodilo. Albanci nesmetano vrše albanizaciju i Srbima uskraćuju građanska prava",  tvrdi Ranđel Veljković.

"Mi Srbi smo nekada u opštinskoj vlasti imali 18 odbornika, a danas 11. Naša preduzeća su nekada dobijala kredite i dotacije, a sada je iz raznih fondova uloženo 220 miliona evra samo u firme koje pripadaju Albancima. Srba nema na lokalnoj albanskoj televiziji, nemaju pravo na javne natpise na ćirilici, ali zato Albanci imaju pravo da javno ističu zastavu strane zemlje Albanije. Državna vlast i srpske stranke u koaliciji sa albanskim nas Srbe zapostavljaju. Time se stvara atmosfera opšte besperspektivnosti, što može da izazove iseljavanje Srba iz Bujanovca", upozorava dr Mile Stojanović.

POVEZANE VESTI

Nedelja 10.02.2013. 08:03
Pre par godina kada ste bili vecina u skupstinama opstina menjali ste nazive ulica u korist albanskog lobija . Sto se sada cudite sta vas je snaslo Naravno da bi za vas bilo bolje da ste jedinstveni.
Nedelja 10.02.2013. 09:06
Тужно слушати. Овај мученик тражио Тому а Тома ко Ћопави некад на екскурзији по белом свету. Само, Ћопави је витлао по свету али је код куће имао сређено стање и мир у кући. А мир је направио сам. Чврстом руком. И још нешто. Није му пало на памет никада да призива и позива Турке на Балкан!
Nedelja 10.02.2013. 08:18
Vas glavni mentor je sve vise zaokupljen svojim problemima,i sve ce vise biti.U bliskoj buducnosti interes na balkanu ce im se svesti na minimum,tj.nece ga ni imati. Vodece zemlje EU vec godinama vode borbu sa siptarskim narko kartelima,manje-vise se zna odakle sve potice ali se za sada aminuje i precutkuje.Glavno pitanje ce glasiti -sta ce biti sa siptarsko-arnautskim plemenima koji su prvi poceli da zveckaju oruzjem?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online