Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 08.02.2013.
07:16
B. Grujić - Vesti A

Šume proterane iz Banata

Plodna Vojvodina koja se diči hektarima pšenice i kukuruza, nikako se ne može pohvaliti šumama, a po nedostatku drveća prednjači Banat koji se po nepošumljenim goletima nalazi pri samom vrhu u Evropi.

NAJBOLJI HRAST LUŽNJAK: Slađan Suručić
 

U Srbiji, gde se svako malo govori o siromaštvu, hrani se uvek davala prednost, a i ono malo drveća nekontrolisano se koristilo za ogrev, pa su vojvođanske šume izgorele u pećima, naročito otkako je cena gasa nekontrolisano porasla.

Slađan Suručić, šef Šumske uprave Zrenjanin, kaže da se u Vojvodini pod šumama nalazi 140.000 hektara, što je oko sedam odsto ukupne površine. U Vojvodini ima i područja sa površinom od oko 100.000 hektara sa manje od jedan odsto šumovitosti, a drveće smanjuje efekat staklene bašte, štiti zemljište od erozije, a oranice od prekomernog isušivanja. Kada se uzme u obzir da je šumovitost Srbije oko 27 procenata, a Evrope čak 40, sasvim je jasno gde se nalazi Vojvodina. Severni Banat ima pod šumom 0,7 odsto površine, a južni 5,4 odsto. Grad Zrenjanin ima samo 2,6 procenata šume.

DECA NE ZNAJU GDE MI JE ŠUMA: Sava Adamov
 


Slađan Suručić naglašava da postoje pisani dokumenti da su na ovim prostorima pored močvara rasle šume.


- Može se dokazati da su u 16. veku na području Banata postojale velike šume bogate raznovrsnim drvećem i brojnom divljači jeleni su ovde viđani u krdima i od 2.000 primeraka. Ovde je najbolje saditi hrast lužnjak, jer se ispod plitkog gornjeg sloja zemlje nalazi glina, a ispod nje voda i vlaga. Tvrdi glineni sloj najlakše probija koren hrasta - kaže Suručić.

Seča drva


Zuzana Šverikov iz sela Aradac, koje se nalazi u blizini desne obale reke Tise, kaže da je njena porodica vlasnik osrednjeg šumarka.


- Godinama se već grejemo na drva i dobro nam dođe taj šumarak. Ložimo klasičnu paorsku peć i zaista uživamo preko zime, jer drva imamo u izobilju, ali niko nam nije savetovao kako da je sečemo nego to mi sami procenimo - napominje Zuzana.

Nekad su se hrastove šume prostirale Banatom, naročito u priobalju reka Tise i Tamiša. Vojvodinašume su od 2006. do 2012. godine na području srednjeg Banata zasadili hrast lužnjak na površini od 300 hektara. Međutim, poseban problem je zaštita mladih šuma. Njih uništavaju drvokradice, stoka, požari, oholi i nepažljivi ljudi... Samo prošle godine je po novim šumama izgrađeno 556 kilometara protivpožarnih puteva. Pomoćnik direktora za šumarstvo i lovstvo u JP Vojvodinašume Đorđe Šimunovački kaže da je neophodno da se odrede površine pogodne za pošumljavanje, jer dok se to ne uradi Vojvodinašume mogu raditi samo na površinama kojima gazduju.


Sava Adamov, penzionisani poljoprivrednik iz sela Taraš kod Zrenjanina kaže da je od dede nasledio pola hektara šume pored reke Tise, ali da je godinama nije obilazio.


- Po papirima ja sam zakonski vlasnik tog zemljišta, ali zbog starosti i bolesti desetak godina nisam obišao šumu, ne znam ni da li je ima. Pomalo me i strah da odem, jer ko zna šta ću tamo zateći. Odavno smo prešli na grejanje na gas, pa smo na drva zaboravili. Nisam siguran da moje ćerke i zetovi uopšte znaju da u porodičnom nasleđu imaju pola hektara hrastove šume - iskren je Sava. 

POVEZANE VESTI

Petak 08.02.2013. 08:58
Nekada je obavezno svaki seljak na početku svoje njive imao veliku voćku, orah, da bi tu sedeli, odmarali, ručali u hladu. Danas čak ni to nije pravilo. Drvo ometa traktore.
Petak 08.02.2013. 10:22
Pohlepa pored potrebe za ogrevom je satrla Srpske sume. Stoje kubici hrastovine u jednom stoletnom drvetu, kako da ga ne odnesu. Zadnjih godina je trend da se i gradske povrsine koje ionako kubure sa zelenim povrsinama peljese, ore se testere po gradovima, padaju prelepi drvoredi, parkovi, nose se krosnje, neko narucuje i bogati se.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online