Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Četvrtak 07.02.2013.
18:02
Beta A

"Ubijaju Dačića zbog Kosova"

Suština poslednjih događaja i skandala u Srbiji je "potapanje" premijera Ivice Dačića zbog Kosova, izjavila je danas sociološkinja Vesna Pešić. Ona je upitala da li je "građanska Srbija" stvarno spremna da prećuti i "bez ispaljenog metka" pusti da na đubrište istorije ode neko ko je iskreno seo da razgovara sa Albancima.

 Vesna Pešić je upitala da li je "građanska Srbija" stvarno spremna da prećuti i "bez ispaljenog metka" pusti da na đubrište istorije ode neko ko je iskreno seo da razgovara sa Albancima
 

"Teško je razumeti najnovije događaje, jedan drugi prestiže, skandali se ređaju... Kad se razgrne udbaško-mantijaška pleva, reč je o samo jednom događaju: potapanje premijera Ivice Dačić. Razlog je više nego jasan: Kosovo ponovo ide u karantin", napisala je Vesna Pešić u tekstu objavljenom na sajtu Peščanik.

Ubistvo bez ispaljenog metka

 

Vesna Pešić je upitala da li je "građanska Srbija" stvarno spremna da prećuti i "bez ispaljenog metka" pusti da na đubrište istorije ode neko ko je iskreno seo da razgovara sa Albancima s namerom da realne mogućnosti stavi na sto, kako bi do dogovora stvarno i došlo.

 

 

"Moj je utisak da je ova Srbija objavila svoj bankrot. Već danima gledamo kako se iz svih topova puca na Dačića i svi znamo da je to zbog Kosova, ali naši ćute kao zaliveni, nigde nijedne suvisle reči. Kao da se tamo, napolju, ništa ne događa", navela je Vesna Pešić.

Ona je navela da je Dačić prvi srpski političar koji je seo ravnopravno da razgovara sa nekim političkim predstavnikom kosovskih Albanaca.

"I ne samo što je seo da razgovara sa Tačijem ciljajući na rešenja, već je i patrijarhu poručio da nam Kosovo neće biti vraćeno ako ne uđemo u EU, a 'braniocima Ustava' da uzmu Ustav pod mišku pa da se prošetaju Kosovom ako mogu", navela je ona.

Prema njenim rečima, kap koja je prelila čašu i reč koja je premijeru potpisala "smrtnu presudu" bila je stolica u UN.

"Negde, na onom tajanstvenom mestu, napravljen je opet isti dogovor, da ekspresno mora doći kraj ovoj vladi, pre svega Dačiću, i otuda ta nerazumljiva priča o izborima", navela je Vesna Pešić.

Ona je kazala da je Vojislav Koštunica prvi video koliko je sati i zatražio ostavku Dačića u Skupštini, kada se premijer "ceo celcati dan divovski borio oko Rezolucije, sa napadima svih vrsta".

"Održao je tom prilikom nekoliko istorijskih govora, koji su meni delovali ubedljivo i sigurno, kao da je rođen neki naš Čerčil ili De Gol, svejedno. Danima sam prepričavala kako se Dačić odbranio od Marka Jakšića, ofanzive Aligrudića i ostalih šarži iz DSS-a, ali i onih iz DS-a i Čedinog klana. Sve ih je nadmašio i nadgovorio
Dačić, čovek iz Žitorađe", rekla je Vesna Pešić.

Ona je navela da sada svi traže ostavku premijera, a pri tome se prikriva da je reč o Kosovu.

"Zatrpava se činjenica da je premijer govorio nekim drugim načinom, nekim prirodnim, pa čak i njemu svojstvenim (simpatičnim) jezikom, normalnog političara koji se kod nas retko sreće, i izdvajao se po tome što se bavio Kosovom kao realnim problemom. Sve ostalo je – čista nameštaljka", smatra Vesna Pešić.

"Ako su Koštunica i njegova sekta prvi tražili ostavku, a razlog nisu krili, nije im smetalo da sada i oni pevaju u horu 'Miša Banana', zajedno sa DS, LDP, B92, Blic, Alo, Informer, Politika, Danas i ko sve ne", navela je Vesna Pešić i dodala da je najagresivniji bio DS koji je oko "medijske bombe" napravio čitav niz akcija.

Prema njenim rečima, ova vlada se deklarisala da hoće da obavi neki  posao i to građani od nje očekuju, a ključni posao je rešavanje Kosova, što je "izgleda već dovedeno u pitanje".

"Ova vlada se razlikovala po tome što je objavila: samo se rezultati računaju. I to je davalo nekakvu nadu, bez obzira što rezultati traže i neko vreme, pa nisu mogli biti odmah isporučeni, ali je paradigma izgledala promenjeno: ne krećemo od uverenja nego od nužnosti života da nađemo rešenja. Najveći realist i pragmatik tu je premijer Dačić, a čini se da je već potopljen", smatra Vesna Pešić.

Za "građansku Srbiju" ona je rekla da je zagledana samo u svoje "ogledalce" i da je ponižavajuće kako ne uspeva da prepozna svoj interes, i još mnogo gore – interes društva.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 07.02.2013. 18:17
Svaki politicar ce biti "bivsi" koji pokusa da pokloni i odrekne se Kosova ...... istorija je vec dokazala ... Mnogo je crvenih bozura tamo i Srpskih dusa izgubljenih u borbama da se sacuva.....! A sad 1 perom da ga politikanti izgube ......
Četvrtak 07.02.2013. 18:21
Pa Dacic nema apsolutnu moc po pitanju KiM ! Nije on u stanju SAM, iako premijer voditi razgovore, a da ga Vucic i Nikolic ne slijede u stopu ! Ne moze da donese ni jedno rijesenje, a da ova dvojica nisu saglasni ! Zasto se onda Toma sastajao sa " presjednicom " KiM !? Ovo je namjestaljka DS-a, jer se pridruzio SNS-u i onemogucio im da ponovo vladaju !
Četvrtak 07.02.2013. 18:53
... pridruzujem se komentaru BUBULEJE i dodajem: neverovatan stepen drskosti "gradjanke" Vesne Pesic, koja jos nije shvatila da je njeno vreme – vreme pretnji i slepih napada na "negradjansku Srbiju" i slicno – odavno proslo, pa njoj i njoj slicnima preostaju politicka izivljavanja posredstvom e-medija. Bilo bi preporucljivo da "gradjanka" V. Pesic objasni pojam, odnosno sta ona podrazumeva pod pojmom "gradjanska Srbija" i neka ne provocira provincijalne spletke i rasprave. Z. Dacic
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online