Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 07.02.2013.
12:28
Beta, Glas Amerike A

Dačić: Bilateralni odnosi sa SAD jedan od prioriteta

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je u Vašingtonu da su za Srbiju jedan od prioriteta bilateralni odnosi sa SAD.

SAD podržava Vladu Srbije u nastavku dijaloga sa Prištinom: Ivica Dačić
 

Dačić je u intervjuu za Glas Amerike rekao da SAD podržavaju Vladu Srbije kada je reč o EU i da mu je to jasno rečeno u Kongresu, kao i da podržavaju Vladu Srbije u dijalogu sa Prištinom.

"Mi se trudimo svih ovih godina, a naročito od kada je formirana nova Vlada Srbije, da postavimo neke nove polazne osnove za naše odnose", rekao je Dačić, koji u SAD ima više odvojenih susreta sa američkim zvaničnicima i gde prisustvuje Molitvenom doručku.

Dačić i direktor FBI o unapređenju saradnje

Robert Miler i Ivica Dačić u Vašingtonu

Premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i direktor američkog FBI Robert Miler razgovarali su u Vašingtonu o unapređenju saradnje i razmotrili mogućnost da FBI ima svog predstavnika u Beogradu, saopštila je vlada.

 

Kako se dodaje, dogovorena je saradnja u borbi protiv visokotehnološkog kriminala i razmatrane mogućnosti da FBI ima svog predstavnika u Beogradu kako bi se unapredila saradnja u borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala.

 

"Dogovoreno je da se ubrza i operativna razmena podataka, jer FBI smatra da je Beograd regionalni lider u borbi protiv kriminala. Vlada Srbije je spremna na saradnju sa FBI u suzbijanju svih vidova kriminala, terorizma, trgovine ljudima, narkoticima i oružjem.


Saradnja srpske policije sa FBI doprineće i poboljšanju političkih odnosa Srbije i SAD", istakao je premijer Dačić. Kako se navodi u saopštenju, direktor FBI izrazio je zahvalnost policiji i bezbednosnim službama Srbije na pomoći, naročito u borbi
protiv terorizma. On je istakao da je FBI od srpske policije dobio najkvalitetnije informacije o islamskom ekstremizmu, posebno prilikom napada na ambasadu SAD u Sarajevu.

 

Dogovoreno je da se nastavi pomoć u obuci kadrova iz Srbije, na Akademiji FBI, i na specijalističkim antiterorističkim kursevima, na programima obuke za spasavanje i oslobađanje talaca, dodaje se u saopštenju Vlade Srbije.

"Bez obzira što postoje pitanja u pogledu kojh se ne slažemo i bez obzira što su neka od tih pitanja izuzetno važna za naše nacionalne i državne interese, mislim da moramo da prevaziđemo situaciju koju smo imali proteklih nekoliko decenija, a to je da se stavovi Amerike, kao jedne od najznačajnijih i najuticajnijih zemalja sveta, direktno
suprostavljaju našim nacionalnim i državnim interesima", rekao je
Dačić.

Premijer je naveo da je politika Srbije pre svega usmerena ka ulasku u EU, ka rešavanju svih otvorenih pitanja dijalogom, kao što je to slučaj s Prištinom, ka unapredenju regionalnog mira i stabilnosti i ka otvaranju zemlje za strane investicije.

"Znači, mislim da smo pronašli neke zajedničke interese", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da mu u SAD još predstoje susreti sa zamenikomdržavnog sekretara Vilijamom Bernsom i direktorkom američke Agencije za borbu protiv narkotika (DEA) Mišel Lenhart.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online