Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 07.02.2013.
12:04
Đ. BAROVIĆ, Z. MARJANOVIĆ - Vesti A

Kusturica: Spremni smo za novu bitku

Ukoliko zaista neko pokuša da kopa i traži nikl po Mokroj Gori mi ćemo se braniti, pa će biti na kraju ili mi ili oni jer nećemo dozvoliti uništavanje ovog nacionalnog parka. Ovako je proslavljeni srpski reditelj Emir Kusturica komentarisao za "Vesti" najavu da bi posle izmene postojećeg zakona o geološkim istraživanjima i rudarstvu ipak moglo da dođe do istraživanja nikla i na područjima koja su zaštićena ili su se tome usprotivile lokalne samouprave.

BRANA SVIM ISTRAŽIVAČIMA: Emir Kusturica i njegovi rendžeri

Da podsetimo, pre dva dana je predstavljena radna verzija izmena postojećeg zakona o geološkim istraživanjima i rudarstvu kojoj su prisustvovali i predstavnici kompanija koje se ovim poslom bave u Srbiji. Jedan od njih, direktor kompanije Srbija nikl je izjavio da će uskoro nastaviti posao istraživanja nikla po Srbiji, uključujući i ona područja za koja im lokalne vlasti nisu dale dozvolu..

"Predloženim rešenjima novog zakona oduzima se moć odlučivanja lokalnim samoupravama. To će onemogućiti da se bez stručne argumentacije i znanja obustavljaju poslovi, a ja očekujem da ćemo dobiti dozvolu i za istraživanje nikla na Mokroj Gori - kazao je Božović čiji "istraživači" su već jednom neslavno proveli tražeći nikl po ovoj planini.


Krajem septembra prošle godine, istraživači ove kompanije umalo nisu dobili batine, a veći incident sprečili su upravo Kusturičini "rendžeri" koji su ih brže-bolje ispratili iz Parka prirode i sklonili od razgoropađenih seljaka.

Božović siguran u "projekat"


Čelnik kompanije Srbija nikl, Dragoslav Božović kaže da već ima dve dozvole na području Vrnjačka Banja i Topola, a da će ovo preduzeće insistirati da se nastavi posao oko istraživanja nalazišta nikla u Srbiji.


- Odluka o tome da li će se eksploatacija nikla obavljati u površinskim ili podzemnim kopovima biće doneta na osnovu toga na kojoj dubini je nalazište naglašavajući da je površinska eksploatacija jeftinija, tvrdi Božović.

Kusturica, koji je i predsednik Odbora za zaštitu prirodnih resursa Srbije, kaže da je tada jedva sprečen veći incident zato što su meštani Mokre Gore i te kako svesni ekološke opasnosti koje kopanje nikla prouzrokuje.


- Zašto ne bismo barem jednom poverovali toj Evropi koja zabranjuje istraživanje nikla na svojoj teritoriji. Srbija je previše mala da bi izdržala takvu ekološku katastrofu - ističe Kusturica i dodaje da je pred novim vlastima u Srbiji "najveći test" hoće li sprovoditi ono što su obećali.


- Ukoliko se nove vlasti zaista zalažu za borbu protiv korupcije i poštovanje zakona u državi, onda ovde imaju posla sa obe ključne teme: sa korupcijom i sa nepoštovanjem zakona. Verujem da će ipak prevladati razum - kaže Kusturica.


Reakcije su stigle i iz lokalne samouprave u Trsteniku. Predsednik ove opštine, Miroslav Aleksić izjavio je da dokle god je on na čelu Trstenika "ruda nikla se neće eksploatisati u ovoj opštini".


- Zdravlje ljudi je na prvom mestu i o tome ćemo uvek voditi računa. Trstenik neće biti rudarski grad, kazao je Aleksić i podsetio da su odbornici ovog grada septembra prošle godine doneli jednoglasnu odluku da ne dozvole "bilo kakve istražne i eksploatacione radnje po pitanju rude nikla".

 

DRAGAN JOVANOVIĆ, PREDSEDNIK OPŠTINE TOPOLA

Ministre Bačeviću, znaš li šta radiš?

 

U pitanju je veoma krupna korupcija, tvrdi za "Vesti" predsednik opštine Topola Dragan Jovanović povodom nove najave istraživanja nikla u opštinama Topola, Aranđelovac, Vrnjačka Banja, Trstenik i na prostoru Mokre Gore.

Kako ste primili vest o mogućem nastavku istraživanja nikla?

- Sprečićemo to svim sredstvima jer smo ubeđeni da će i istraživanje i eventualna eksploatacija nikla ugroziti živote ljudi. Posebno nas je zabrinula vest o pripremi novog zakona o geloškim istraživanjima i rudarstvu po kojem neće biti potrebna saglasnost opština za izvođenje radova na njihovoj teritoriji.

Ako se to ipak desi?

- Onda će u biti pogažena volja naroda. Podsećam da smo svojevremeno na sastanku predsednika opština u kojima je trebalo da otpočnu radovi na istraživanju nikla, jednoglasno odlučili da zabranimo radove na ispitivanju zaliha nikla. Mislili smo da je time završena ta priča.

Ljuti ste na ministra prirodnih resursa i rudarstva Milana Bačevića?

- Pitam se gde on živi i da li zna šta radi, misli li da će zauvek biti ministar. Pa, on mora da poštuje volju naroda. Istraživanjem a kasnije možda i eksploatacijom rude, biće ugroženi i Beograđani jer je eksploatacija nikla veoma opasna na mnogo širem prostoru od lokacije gde se eksploatiše.
 

O čemu se onda tu radi?

- Radi se o nečijim velikim interesima. Reč je o veoma krupnoj korupciji. Neka vlada na ovom slučaju pokaže koliko je iskrena u borbi protiv korupcije.

Može li predlog novog zakona imati "prođu" u Vladi?

- Znam da za takav zakon neće biti ministri Velimir Ilić, Verica Kalanović i Mlađan Dinkić.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 07.02.2013. 12:08
Stop istrazivanju nikla Kusturice uz tebe smo. Narod treba da izadje na ulice zbog ovih "tihih" ubica Srbije.
Četvrtak 07.02.2013. 12:21
Jos jedan samar narodu. Treba svim sredstvima podrzati Emira Kusturicu i ove takozvane narodne predstavnike poslati u jazbine iz kojih su izasli 90-ih godina.
Četvrtak 07.02.2013. 12:23
Ако то дозволимо,онда ће следећа бити Војводина на којој ће се сејати генетске биљке.Они нам само опипавају пулс и ако попустимо на Мокрој Гори,затроваће целу Србију.Очигледно је да светски мангати имају своје људе у политичком врху Србије.ВУЧИЋУ НЕМОЈ ВИШЕ ДА ХАПСИШ.ПОЧНИ СА ЛИКВИДАЦИЈАМА!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online