Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 04.02.2013.
10:06
Večernje novosti A

Crnogorci u Vrbasu: Ko šjekiru brani od sekire

Zamislite crnogorsku školu nasred Vrbasa, u kojoj DPS i SDP, uz pomoć ne malog broja stranaka i nevladinih organizacija iz crne Srbije, dovode nastavni kadar, štampaju gramatike i bukvare na "crnogorskom jeziku", da se ne ogreše o "dijasporu". Pa onda podižu crnogorske fabrike i grade institucije i ustanove u kojima će se budući svršeni đaci te škole, kada postanu ljudi, zapošljavati. Jer, teško će, bez terdžumana (prevodioca), razumevati o kakvom se jadu i čudu radi. I teško će šjekiru prevesti u sekiru i neće znati, kada kjokjoške zakjokjodaču, jesu li to kjokje ili ćurke. Ovako, s oporom ironijom, o zahtevu da crnogorski jezik bude uveden u službenu upotrebu u opštini Vrbas, govori pesnik Blagoje Baković.

Doček Filipa Vujanovića, predsednika CG, u Lovćencu
 

Sa pedesetak objavljenih knjiga prevedenih na 28 jezika, zastupljenošću u svim srpskim čitankama i mnoštvom prestižnih međunarodnih i domaćih nagrada (Zlatni vitez, Konstantin Simonov, Kočićevo pero, Pečat varoši sremskokarlovačke...), on je, danas, svakako, najznačajnija ličnost te bačke varoši.

"I zamislite te Vrbašane - Crnogorce koji dovode, prvi put u istoriji, decu svoju za ruke, da uče školu na jeziku koji njihovi roditelji nisu učili", nastavlja, u istom tonu Baković. "Ali, ako, neka. Ni abera. Neka im bude, ako je to uslov da ne hapse i ne progone srpski jezik i njegove nastavnike u Crnoj Gori. Srećom, Bog je tako udesio da se sve ovo ogleda u Njegoševom ogledalu. Srpskom!"

Inicijativu da se crnogorski jezik uvede u službenu upotrebu u opštini Vrbas pokrenula je Crnogorska partija (CP) sa oficijelnim sedištem u Novom Sadu, a izvornim ishodištem u Udruženju Krstaš, u petnaestak kilometara udaljenom Lovćencu, odavno samoproklamovanoj "prestonici" vojvođanskog crnogorstva.

Obrazloženje: 17,4 odsto žitelja vrbaske opštine se na popisu stanovništva iz 2011. deklarisalo kao Crnogorci (7.537 od ukupno 41.950), a to je za 2,4 posto iznad zakonom predviđenog minimuma za uvođenje u službenu upotrebu nekog manjinskog jezika.

"Naša inicijativa je legitimna i zato što smo mi jedina crnogorska politička stranka u Vojvodini, a njeno vezivanje za broj glasova koje smo dobili na izborima u Vrbasu je puka zamena teza", kaže Aleksandra Perović, predsednica vrbaskog odbora i visoka funkcionerka CP, na čijem čelu je, inače, Nenad Stevović.

Na tim izborima CP je, tvrdi, naime, Miodrag Čolaković iz Saveza Crnogoraca Vojvodine, u Vrbasu dobila svega pet glasova (!) "što jasno govori da njen i monopol njenog predsednika na odbranu crnogorskog identiteta, a time i jezika, nema nikakvog utemeljenja". Taj stav podržavaju i KPD Kralj Nikola I, na čijem čelu je Stevo Kozina, i Udruženje Crnogoraca Vojvodine, koje u Vrbasu predvodi Slavko Višnjić.

"Kao pravi nosioci očuvanja kulturnog i nacionalnog identiteta Crnogoraca u opštini Vrbas, mi ne podržavamo inicijativu CP, o čemu smo pisanim putem obavestili i rukovodstvo opštine", kaže Višnjić. "Inicijativa je, mada standardizaciju crnogorskog jezika doživljavamo kao pobedu, preuranjena. To treba da sačeka buduće sporazume Srbije i Crne Gore".

U takvoj situaciji, rukovodstvo opštine Vrbas odlučilo je da sa realizacijom inicijative ne žuri što, prema rečima Ljube Perovića, člana predsedništva CP i v. d. predsednika Krstaša, nije dobro. Zakon je izričit, i nema nijednog razloga da se sa tim čeka, kaže Perović.

Krstaš je jedno od ukupno tri udruženja koja, u tom mestu sa oko 3.200 duša, brine o zaštiti crnogorskog identiteta. Preostala dva su Princeza Ksenija, koja mu je neka vrsta ogranka, i Lovćen koji, opet, deluje samostalno i u kojem, mada to izričito ne kažu, misle da je to što je inicijativa za uvođenja crnogorskog jezika u službenu upotrebu u Vrbasu suštinski potekla iz Lovćenca, neka vrsta "guranja prsta u oko" tamošnjim Crnogorcima.

"Ta inicijativa je, zapravo, kontraproduktivna i u Vrbasu će od našeg jezika odbiti više ljudi nego što će ih privući", kaže prvi čovek Lovćena Željko Kaluđerović.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 04.02.2013. 10:25
dok su Crnogorski kadrovi u Srpskoj vladi ovakve gluposti ce se desavati.IDU IZBORI PA BIRATI STRANKE KOJE NEMAJU CRNOGORSKI KADAR.
Ponedeljak 04.02.2013. 10:34
Što su napisali - Dobro došao predsjedniče, kada je ispravnije: Dobro došao predšjedniče... Samo se kotrlja...
Ponedeljak 04.02.2013. 11:13
Kako ucitelj na novocrnogorskom kaze djaku da je dobio keca? "Sjedi jadan".
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online