Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 03.02.2013.
00:42
Beta A

LDP: Ukidanje presude Obradoviću podrška ekstremistima

Liberalno demokratska partija (LDP) saopštila je, povodom odluke Apelacionog suda u Beogradu da ukine prvostepenu presudu vođi Obraza Mladenu Obradoviću, da suđenja ekstemistima uvek završavaju ukidanjem osuđujućih presuda i novim iscrpljivanjem u mučnim postupcima koji traju godinama.

Liberalno demokratska partija
 

"Srbija je rastrzana između stalnog opravdavanja esktremizma, tolerisanja pozivanja na nasilje i neubedljivih najava da će se konačno i u ovoj zemlji kažnjavati svako kršenje zakona", navodi se u saopštenju LDP-a.

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu Obradoviću kojom je osuđen na dve godine zatvora zbog izazivanja nereda na Paradi ponosa u Beogradu, 2010. kada je u sukobima policije i protivnika gej parade povređeno više od 100 ljudi.

Sud je kao razlog za ukidanje presude se naveo da je doneta uz bitnu povredu odredaba krivičnog postupka, jer nije potpuno ni pravilno utvrđeno činjenično stanje, kao i da je presuda nerazumljiva.

Stranka Čedomira Jovanovića navela je da je i u prethodnim godinama borba protiv ekstremizma bila je spora, neefikasna i samo povremena, a da je u međuvremenu situacija je postala mnogo gora.

"To je najjasniji dokaz haosa u srpskom pravosuđu kojim pokušavaju da upravljaju Vladimir Cvijan i politički saveznik ekstremističkih organizacija ministar pravde Nikola Selaković", naveo je LDP.

LDP je istakao da nikoga ne bi trebalo da čudi epilog postupka protiv Obradovića kada najbliži saradnici ministra kulture prave spiskove izdajnika, organizacije sa kojima Selaković zajedno protestuje prave spiskove stranih plaćenika, a Cvijan vređa, preti, ucenjuje i smenjuje predsednicu Vrhovnog kasacionog suda Natu Mesarović, sudiju koja je u zatvor poslala ubice Zorana Đinđića.

Za samo par meseci nove vlasti u Srbiji, organizacije i pojedinci, čiji bi rad u svakoj normalnoj zemlji bio zabranjen, osećaju se slobodno da prete umetnicima, novinarima, slobodnim medijima, civilnom sektoru, političkim partijama i svakom pojedincu spremnom da se suprotstavi sadašnjoj vlasti, naveo je LDP.

"Odgovornost za atmosferu linča snose svi političari i stranke vladajuće koalicije bez izuzetka, jer svi zajedno svojim ćutanjem ohrabruju ekstremiste da prete normalnom životu građana Srbije", navodi se u saopštenju LDP.

Međusobna prebacivanja odgovornosti, rasprave o tome ko je u lancu pravne države odgovoran - oni koji optužuju, oni koji sude u prvom stepenu ili sudovi koji odlučuju po žalbama - ne menjaju suštinu stvari.

"Očigledno je da naš pravni poredak, suočen sa stalnim pritiscima vlasti i slanjem opasnih političkih poruka, u ovom momentu nije sposoban da se izbori sa ovim problemo", naveo je LDP.

LDP je istakao da bi oni koji pišu i zastupaju optužnice, kao i oni koji će u budućnosti donositi sudske odluke, trebalo da razmišljaju o društvenoj opasnosti i teroru na koji se oslanjaju oni kojima je nasilje osnovno sredstvo za ostvarivanje zabranjenih političkih ciljeva.

"Obaveza pravosuđa je da poštuje zakone i štiti pravni poredak zemlje. Danas se zaštićeno osećaju samo oni koji traže svaku priliku kako bi se fizički obračunali sa svima sa kojima se ne slažu", naveo je LDP.

POVEZANE VESTI

Nedelja 03.02.2013. 20:00
Педери му играли на свадби... Да види како је то!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online