Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 31.01.2013.
22:29
Beta A

Novi Sad: Odbijen DSS-ov predlog da ćirilica bude jedino pismo

Savet za međunacionalne odnose Skupštine Novog Sada dao je danas negativno mišljenje na predlog Demokratske stranke Srbije (DS S) da ćirilica bude jedino pismo u upotrebi u organima Grada, kao i organima Pokrajine i Republike koji se nalaze na teritoriji Novog Sada.

Sve predloge DS S-a članovi Saveta su ocenili kao "neosnovane i neutemeljene"
 

Članovi Saveta većinom glasova su odbili predlog DS S-a da se u celom gradu postave nove table za obeležavanje ulica sa ćiriličnim natpisom, osim gde su takve table već postavljene, a odbijen je i predlog da se u nekoliko ulica u najužem centru, pored ćiriličnog pisma, na table sa nazivima ulica postavi natpis i na engleskom jeziku.

Savet je dao i negativno mišljenje na predlog DS S-a da se u Novom Sadu ukine službena upotreba jezika i pisama nacionalnih manjina, koji je ova stranka tražila pod obrazloženjem da "u gradu ne postoji nijedna nacionalna manjina koja ima više od 15 odsto prema rezultatima poslednjeg popisa stanovništva".

Sve predloge DS S-a članovi Saveta su ocenili kao "neosnovane i neutemeljene", obrazloživši da podneti predlozi nisu u skladu sa Zakonom o službenoj upotrebi jezika i pisma, koji predviđa da će u lokalnoj samoupravi u kojoj je na dan stupanja na snagu ovog zakona već jezik nacionalne manjine u službenoj upotrebi, taj jezik i
ostati u službenoj upotrebi.

Savet je konstatovao da predlozi nisu ni u skladu sa Zakonom o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, kojima je zabranjena diskriminacija i obezbeđena zaštita zatečenih prava.

Savet će preporučiti Gradskom veću da predloži Skupštini grada da  donese posebnu odluku kojom će se precizirati primena pravnih akata iz ove oblasti, a koju je Savet ranije preporučio.

Na predlog zamenika Saveta za međunacionalne odnose Lasla Galamboša,
članovi Savet većinom glasova doneli su zaključak da se Javnom gradskom saobraćajnom preduzeću "Novi Sad" preporuči da ispod ćiriličnog natpisa na autobusima doda i natpis na latiničnom pismu.

Sednica Saveta za međunacionalne odnose Grada Novog Sada biće nastavljena 4. februara, kada će se raspravljati o izjavi zamenika gradonačelnika Novog Sada Borka Ilića prenete u pojedinim novosadskim medijima, a koja se tiče mađarske nacionalne manjine.

Do tada, kako su se saglasili članovi Saveta, Laslo Galamboš, koji je i predložio ovu tačku, treba da dokumentuje i priloži tekstove medija, u kojima se zamenik gradonačelnik navodno zapitao "zašto se bilo ko buni kada se mađari ne bune", što je izazvalo negodovanje pripadnika ove nacionalne zajednice.

Četvrtak 31.01.2013. 23:49
Oduvek znamo kome u Srbiji Ne odgovara da se sluzi cirilicom(ja trenutno imam tehnicki problem da ne zamerite)trazim resenje.
Četvrtak 31.01.2013. 23:53
Ne moze se nametnuti tako nesto...nije moralno
Petak 01.02.2013. 06:27
Nije Novi Sad Beograd , ovde se postuje neki red .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online