Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 31.01.2013.
19:06
Beta A

Država: Poslodavci, ne otpuštajte trudnice!

Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike pozvalo je poslodavce da ne otpuštaju trudnice, a na građane i same trudnice apelovalo da takve slučajeve prijave nadležnoj Inspekciji rada.

Žene kojima istekne ugovor o radu tokom trudnoće obično se ne vraćaju na posao
 

"Svi mi kao građani treba da prijavimo takve slučajeve i da ohrabrimo trudnice oko sebe da, ako su to doživele, prijave Inspekciji rada, da bi lakše mogli da rešavamo pojedinačne slučajeve", kazala je državna sekretarka u resornom ministarsvu Brankica Janković.

Ona je istakla da otpuštanje trudnica u Srbiji nije masovno, ali da javnost svakako treba da reaguje i da se pobuni.

"To nije masovna pojava, ali dovoljno je da jedna trudnica doživi tako nešto pa da se javnost uzburka. Svi smo na istom zadatku da sprečimo ovakvu pojavu", kazala je državna sekretarka.

Ona je poslodavcima poručila da otpuštanjem trudnica otežavaju borbu protiv bele kuge, kao i da je pravno gledano, ukoliko trudnici nije istekao ugovor o radu, a uručen joj je otkaz, njen povratak na posao neminovan.

"Ako je istekao ugovor na određeno vreme onda poslodavac jeste u pravu, ali mislim da bi svi poslodavci trebalo da razmisle o stanju te žene, kao i o tome da svi mi snosimo odgovornost za stanje u našoj zemlji", kazala je Janković.

Dnevnik "Blic" nedavno je objavio tekst o Jasmini Jelić Šujkić (30), koja je u osmom mesecu trudnoće dobila otkaz, a radila je kao prodavačica u radnji firme "Koton Textile Limited" d.o.o. u Beogradu.

Otkaz joj je uručen u decembru, a pošto je ova priča pokrenula reakcije javnosti, predsednik Skupštine Srbije i predsedavajući Odbora za prava deteta Nebojša Stefanović juče saopštio da će ona biti vraćena na posao.

Oglasila se i poverenica za ravnopravnost Nevena Petrušić koja je ukazala na sve češće otpuštanje trudnica i apelovala na poslodavce da prekinu taj trend, jer je reč o diskriminaciji.

"Uprkos ekonomskoj krizi i nezaposlenosti, preduzeća moraju imati svest o svojoj društvenoj odgovornosti, a zakonski propisi ne smeju postati opravdanje za diskriminaciju", poručila je Petrušić.

Četvrtak 31.01.2013. 21:45
Uprkos ekonomskoj krizi i nezaposlenosti, preduzeća moraju imati svest o svojoj društvenoj odgovornosti, a zakonski propisi ne smeju postati opravdanje za diskriminaciju", poručila je Petrušić. Може ли ико овакву глупост да одвали и остане жив!!? Не говорим о одговорности "предузећа" ( какво бре предузеће, као да је оно неки живи субјект, кад оно има свог газду или директора!!?) већ о законском прописима који не требају да буду оправдање за дискриминацију!!? Значи сви знамо да законски прописи не ваљају али би "предузећа" то требала да пренебегну и искажу висок ниво друштвене свести.... Која баљезгарија!!!
Četvrtak 31.01.2013. 20:39
"Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike pozvalo je poslodavce da ne otpuštaju trudnice, a na građane i same trudnice apelovalo da takve slučajeve prijave nadležnoj Inspekciji rada." Pa ako ih i lepo zamolite, jos ce poslodavci i da razmisle o tome!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online