Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 31.01.2013.
09:48
Srna A

"Nema razloga da se Srbija bilo kome izvinjava"

Imamo pravo da budemo ponosni i samouvereni i da se ne osvrćemo na to da li će to izazvati zavist kod drugih. Srbija ne ugrožava nikoga u regionu, ali nema razloga da se stidi i da se ne angažuje na međunarodnoj sceni punim plućima, smatra predsedavajući Generalne skuštine UN Vuk Jeremić i ističe da Srbija nema razloga da se bilo kome izvinjava niti posipa pepelom i "da je taj period iza nje".

Imamo pravo da budemo ponosni i samouvereni: Jeremić

Vuk Jeremić je za RTS izjavio da pesma "Marš na Drinu", koja je izvedena u UN povodom pravoslavne Nove godine, predstavlja simbol prošlosti Srbije na koju srpski narod ima puno pravo da bude ponosan.

Navodeći da je ta pesma dočekana među diplomatama UN sa ovacijama, Jeremić je rekao da je, dva dana nakon tog događaja i pozitivnih utisaka, nekoliko profesionalnih lobističkih udruženja, koja za svoj cilj imaju ukidanje Republike Srpske, pokušalo da od toga naprave kontroverzu, govoreći da je ta pesma "simbol srpskog agresivnog ponašanja tokom devedesetih godina prošlog veka", pa čak i fašističkog, što je, kako kaže, potpuni paradoks.

Jeremić ističe da se pesma "Marš na Drinu" nehotice pretvorila i u neku vrstu testa koji se svodi na pitanje da li Srbija nakon onoga što se dogodilo 90-tih godina ima pravo da bude ponosna na svoj identitet i istoriju koja je tom periodu prethodila.

Ovacije i aplauz za hor Viva Voks i "Marš na Drinu": Ban Ki Mun (posle se izvinio za aplaudiranje) i Vuk Jeremić
 

"Na kraju je ta kontroverza koju su neki pokušali da naprave okončana na taj način da je bilo jasno podvučeno da se niko ni za šta nije izvinjavao i ostala je pesma `Marš na Drinu` kao srpski poklon svetu za srpsku Novu godinu, koja je dobila ovacije celih UN i koja danas može da se svira bez da iko postavlja pitanje", rekao je Jeremić.

On je podsetio da se za Novu godinu u Beču svira Radecki marš kojim je trećina muškog stanovništva Srbije u Prvom svetskom ratu otišla u smrt, ai da niko nikada iz

Svet voli "Marš na Drinu"

Srbije nije postavio pitanje da li je primereno svirati taj marš.

Govoreći o Kosovu i Metohiji, Jeremić je istakao da je Kosovo daleko od Ujedinjenih nacija i da nema načina da im se približi sve dok takvu odluku ne donese Srbija.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 31.01.2013. 10:43
Eto neke pametne i od nasih politicara .
Četvrtak 31.01.2013. 17:20
Ne mogu da vjerujem kako Vi Srbi imate kratko pamćenje, pa ovaj Vas kreten vuče za nos! Znate li Vi uopće za Vikiliksove depeše iz Beograda, šta je u njima pisao ambasador SAD-a o političarima iz Srbije, šta su mu sve obećavali u vezi Kosova, pa onda igra sa CG u vezi priznanja Kosova od strane CG. Šta im je Jeremić govorio o priči za javnost i za strane diplomate!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online