Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 30.01.2013.
03:05
Večernje novosti A

Traži se kompromis za sever Kosova

Pripreme za susret predsednika Srbije i Kosova, Tomislava Nikolića i Arifete Jahjage, pod pokroviteljstvom EU, u punom su jeku. Dvoje predsednika trebalo bi da se sretnu uskoro, a ideja je da se sastanak održi pre sastanka Ivice Dačića i Hašima Tačija, koji je planiran za polovinu februara, saznaju Večernje novosti.

Sever Kosova biće glavna tema razgovora Tomislava Nikolića i Atifete Jahjage
 

Portparol visokog predstavnika EU Maja Kocijančič kaže nam da još nije utanačeno mesto i vreme sastanka.

"Taj susret je važan za normalizaciju odnosa. I želimo da do njega dođe".

Ona nije mogla da potvrdi ni najave da će do sastanka, navodno, doći 6. februara u Briselu. Izvori Večernje novosti u Briselu, međutim, naglašavaju da to nije daleko od realnosti.

Sastanak u Briselu

Kako saznaju Večernje novosti u vrhu EU, za prvi susret Nikolića i Jahjage u igri je bilo nekoliko zemalja, poput Slovačke i Turske, ali je na kraju ipak doneta odluka da se on održi u sedištu EU, u Briselu. Nikolić i Jahjaga najverovatnije će razgovarati ili u zdanju ES ili u zgradi Evropske službe za spoljne akcije, koje se nalaze na briselskom trgu Šuman.

Ni u Predsedništvu Srbije u utorak nisu mogli da potvrde tačan datum sastanka, uz komentar da se radi na pripremi.

Sastanak Nikolića i Jahjage jedan je od nezvaničnih uslova za dobijanje datuma za početak pretprijemnih pregovora za članstvo Srbije u EU. Kao potencijalne teme razgovora, oko kojih bi mogle da se slože sve tri strane, navode se pitanja paralelizma institucija na severu, nezadovoljstvo Srbije zbog upornih pokušaja Prištine da na terenu krši postignute sporazume, oficiri za vezu...

Milovan Drecun, šef skupštinskog Odbora za KiM, kaže, za Velernje novosti, da je ovaj susret važan jer će pokazati, iako Priština tvrdi da je priča o statusu Kosova završena i da se sve svodi na tehnički dijalog, da ništa nije gotovo i da ceo problem tek treba politički da se zaokruži.

"U Briselu se sigurno neće razgovarati o pozivnom broju za KiM, već o najosetljivijim političkim pitanjima. Rukovanje Nikolića i Jahjage nije nikakvo priznavanje nezavisnosti. Uostalom, predsednik Srbije će u Brisel putovati uz smernice iz rezolucije koju je usvojio parlament, a koja je obavezujuća i za njega i za premijera Dačića. U rezoluciji se decidirano kaže da priznavanja nema".

Najveća stranka opozicije, DS, međutim, sastanak vidi kao čist protokol.

"Nikolić odlazi sa platformom koja je poražena, a Jahjaga ide bez ikakve platforme. Oni se neće složiti ni oko eventualnih tema razgovora, a kamoli da dođu do nekih konkretnih pomaka u susretu. Čini mi se da ovaj sastanak najpre ima za cilj da skine deo tereta sa Dačićevih leđa", kaže za Večernje novosti šef poslaničkog kluba DS-a Borislav Stefanović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online