Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 29.01.2013.
21:11
Beta A

Doživotna robija za Stanišića i Frenkija?

Tužioci u Hagu su večeras zatražili da Tribunal na doživotni zatvor osudi bivšeg šefa Službe državne bezbednosti Srbije Jovicu Stanišića i njegovog pomoćnika Franka Simatovića-Frenkija zbog zločina nad nesrpskim civilima u Hrvatskoj i BiH, 1991-95. godine.

Jovica Stanišić i Franko Simatović  

Na kraju završne reči, tužilac Dermot Grum zatražio je da Stanišić (62) i Simatović (62) budu proglašeni krivim po svim tačkama optužnice koja ih tereti za progon, ubistva, deportaciju i prisilno premeštanje hrvatskih i muslimanskih civila. Ta krivična dela u optužnici su kvalifikovana kao zločini protiv čovečnosti i kao kršenje zakona i običaja ratovanja.

Tužilac Grum naglasio je da je, zbog "hiljada žrtava koje i danas osećaju posledice", "teško zamisliti teže zločine" od onih za koje su optuženi Stanišić i Simatović. U završnoj reči tužioci su tvrdili da su tokom suđenja dokazali da su Stanišić i Simatović organizovali, opremali, obučavali, finansirali i imali kontrolu nad "crvenim beretkama" i drugim srpskim paravojnim formacijama koje su činile zločine nad Hrvatima i Muslimanima u SAO Krajini, Istočnoj Slavoniji i BiH.

Među tim paravojskama, prema optužbi, bile su, pored "crvenih beretki", i formacije pod raznim nazivima: Frenkijevci, Jedinica za antiterorističko delovanje, Jedinica za specijalne operacije (JSO) - bile su Milicija Krajine, Srpska dobrovoljačka garda Željka Ražnatovića-Arkana i Škorpioni. Kao dokaz da su te formacije bile pod kontrolom SDB Srbije, tužioci su se pozvali i na platne spiskove.

Po rečima tužioca Gruma, Stanišić i Simatović su te formacije slali da "čine najteže zločine" da bi u Hrvatskoj i BiH obezbedili teritorije "lišene Hrvata i Muslimana". Bila je to "okrutna kampanja etničkog čišćenja", naglasio je tužilac. Svi zločini iz optužnice bili su, po tužiocima, počinjeni u okviru udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje nesrba sa delova teritorija Hrvatske i BiH, koji bi zatim bili uključeni u ujedinjenu srpsku državu.

Stanišić i Simatović, koji je komandovao "crvenim beretkama" na terenu u Hrvatskoj i BiH, dali su "značajan doprinos" tom zločinačkom poduhvatu, na čijem je čelu bio tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević, a u kojem su, između ostalih, učestvovali Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Milan Martić.

Pored masovnih zločina nad nesrbima u Istočnoj Slavoniji, Kninskoj krajini, Bijeljini, Zvorniku, Bosanskom Šamcu, Doboju i Sanskom Mostu, tužioci su tvrdili da su dokazali i krivicu optuženih za streljanje šest mladića Muslimana iz Srebrenice, koje su 16. jula 1995. izvršili pripadnici Škorpiona.

Tužilac je kao olakšavajuću okolnost za optužene prihvatio da su oni pomogli oslobađanje više od 300 pripadnika Unprofora koje su snage bosanskih Srba uzele za taoce 1995. Završne reči sutra će izložiti odbrane Stanišića i Simatovića.

POVEZANE VESTI

Utorak 29.01.2013. 21:15
Nisi kriv dok se ne dokaze da si СРБИН!!!!
Utorak 29.01.2013. 21:48
ово би било смешно ... да је виц ...али је то србска стварност , нисмо ми у србији заслужили да живимо боље , србин издао србина , србин слао србина у хаг ...а све то због "бољег" живота који нам нуси еуропија
Sreda 30.01.2013. 00:00
Pa sta se cudite ,optuzeni su Srbi,a vlastodrzci hoce u evropu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online