Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 28.01.2013.
00:46
Beta A

Dačić: Srbija i Makedonija, veliki prijatelji

Srpski premijer Ivica Dačić je večeras na svečanoj svetosavskoj akademiji u zdanju Makedonske opere rekao da Srbija nema nikakve pretenzije prema Makedoniji već da srpski narod želi da sa makedonskim bude u još boljim prijateljskim odnosima.

Ivica Dačić na Svetosavskoj akademiji u Skoplju

"Ovde u Makedoniji želim jasno da kažem: osnovna hrišćanska poruka je 'ljubi bližnjeg svog'. Mi nemamo bližih od Makedonaca i drugih naroda koje žive na prostorima bivše Jugoslavije. Možda smo u prošlosti imali otvorena pitanja, ali ukoliko pogledate u kakvom svetu živimo siguran sam da nigde ne postoji veće razumevanje za međusebne probleme", rekao je Dačić.

"Zato još jednom uveravam sve u Makedoniji koji imaju ikakve sumnje, da Srbija ne samo što nema nikakve pretenzije prema Makedoniji niti njenom teritorijalnom integritetu, suverenitetu i nacionalnom identitetu, već naprotiv", naglasio je Dačić, "želimo da nastavimo da budemo najbolji prijatelji makedonskom narodu i Makedoniji".

Makedonski premijer Nikola Gruevski istakao je da je srpski narod "deo koji se ne razdvaja u multietničkom i multikulturnom mozaiku Republike Makedonije".

"Vaše etničko i kulturno identifikovanje sa ovim praznikom ogromni su razlozi da to bude deo naših zajedničkih društvenih vrednosti i povod za obeležavanje i proslavu", istakao je Gruevski.

Ivica Dačić se potom osvrnuo na odnos međunarodne zajednice prema Kosovu i Metohiji, naglasivši da svi problemi treba da se rešavaju mirnim putem.

"Odnos međunarodnog faktora prema našem narodu u neposrednoj prošlosti nije bio u saglasnosti sa našim nacionalnim državnim interesima, posebno prema našem narodu na Kosovu i Metohiji. Smatramo da sva otvorena pitanja u regionu treba da se rešavaju mirnim putem, dogovorom, onako kao što je Sveti Sava smirivao posvađanu braću", podsetio je Dačić.

Obojica premijera su saglasni da je cilj dveju država evropska vizija preko regionalne suradnje i razmena iskustava u svim oblastima. Srpski premijer zahvalio je svom domaćinu na obeležavanju Dana svetog Save. Sveti Sava je nacionalni praznik Srba u Makedoniji.

Prema najavi makedonske Vlade, danas će srpski premijer imati zvanični susret sa makedonskim premijerom Nikolom Gruevskim, a nakon toga najavljen je susret sa predsednikom makedonskog Sobranja Trajkom Veljanovskim.

Posle toga Dačić treba da položi venac na Spomenik palih heroja. U delegaciji spsrkog premijera je i ministar pravosuđa i državne uprave Nikola Selaković.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 28.01.2013. 01:23
Ma i ove čokalije kad zagusti onda su i Srbi dobri dođu bugari oni sa njima ne zaboravimo VMRO koji je sa ustašama bio tesno povezan još pre rata i progon Srba iz makedonije i izbacivanje ic iz prezimena i hapsenje srpskih svestenika sve prijatelje na Balkanu treba uzimati sa rezervom što je sigurno sigurno ne ići srcem već razumomi onoliko koliko to odgovar Srbiji i Srpskom narodu valjda smo to naučili sve ove godine: Malo mi muka od tolike braće i prijatelja sve ove godine!
Ponedeljak 28.01.2013. 00:57
Dacicu...to su sve Srbi..ako ne Srbi onda bugari ili Cincari.... stari naziv za Cincare je Makidonji....toliko o tome...
Ponedeljak 28.01.2013. 01:43
што се каже откад сам сам себе ухватио у лажи више ником не верујем
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online