Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 26.01.2013.
11:50
Večernje novosti A

Srbija zavisna od kocke

Da kocka već dugo nije samo igra, dokazuje najmanje 200.000 zavisnih od igara na sreću, kao i gubitak u državnoj kasi od čak 60 miliona evra godišnje, pišu beogradske Večernje novosti.

Alarmantni podaci: Sve veći broj ljudi zavisno od kocke
 

Zato su domaća udruženja priređivača igara na sreću zatražila od Evropske federacije pomoć u rešavanju problema prouzrokovanih crnim tržištem, neefikasnom prevencijom i nepoštovanjem aktuelnih zakona.

"Srbija zauzima sam vrh kada je nelegalno priređivanje igara na sreću u pitanju. Procenti sivog tržišta u razvijenim zemljama EU kreću se od četiri do pet odsto u odnosu na legitimno tržište, a kod nas između 50 i 70 odsto", ocenjuje Mirjana Aćimović, predsednica udruženja priređivača igara na sreću ”Jakta” i Komiteta za odgovorno priređivanje igara na sreću evropske federacije EUROMAT u Briselu.

Preko 6.000 zarađuje na "tuđoj sreći"

U Srbiji je, u sektoru igara na sreću, direktno zaposleno 6.129 radnika, dok je, prema podacima EUROMAT-a, u 27 zemalja EU zaposleno 351.747 ljudi. Za razliku od naše zemlje, gde broj zaposlenih ne uključuje radnike u proizvodnji, servisere, programe, IT tehničare, u EU su ubrojani svi zaposleni, dakle, i oni sa stalnim zaposlenjem u ovoj delatnosti, ali i progameri i dizajneri igara, proizvođači i operateri.

Ona ocenjuje da Srbija ima dobar zakonski okvir za odgovorno kockanje ali je on ”mrtvo slovo na papiru”, a država ima isuviše toleranatan odnos prema nelegalnim poslodavcima za koje praktično niko nije odgovoran.

"Srbija je svoju decu i građane prepustila na milost i nemilost priređivačima za koje građani ne mogu da znaju da li su legalni ili nelegalni, ne znaju da li su (onlajn) igre sertfikovane ili nisu, pa čak ni da li će biti isplaćeni ili neće. Deca nam idu na nelegalne poker turnire, gde je kotizacija od 1.000 do 5.000 dinara, a preko društvenih mreža vežbaju poker i u masi kladionica imaju čak otvorene račune".

Koliko kockarnica zvanično posluje u Srbiji, ko kontroliše njihov rad i da li je koja zaradila katanac u poslednjih godinu dana - u Upravi za igre na sreću Ministarstva finansija nemaju odgovora, ali u Udruženju UPIS kažu da se naša zemlja kreće u nivou evropskog proseka.

"Mi sa 1.200 kladionica i kockarnica zauzimamo 20. mesto u Evropi. Ispred nas se nalaze Velika Britanija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Nemačka, BiH, Makedonija, Poljska, Albanija, Grčka", kaže Rade Karan, predsednik udruženja UPIS, čije su članice u državni budžet na ime poreza, naknada i taksa za priređivanje igara na sreću, samo za poslednje tri godine uplatile 17 miliona evra.

Ni on ne spori da je zakonski okvir pun rupa i da otvara prostor za nelegalna poslovanja, ali, dodaje, situacija se ipak menja nabolje.

"Zaposleni u kockarnicama i kladionicama su obučeni da prepoznaju naznake zavisnosti i da odmah upućuju klijente na pomoć u specijalizovane bolnice. Efekta već ima, ali je činjenica da nikoga ne možete da naterate na lečenje ako on to sam ne želi. Tu nikakav zakon ne pomaže".

"U većini evropskih zemalja neko ko ima karton da se lečio od kocke, neplaćen kredit ili poreski dug, ne može ”da se igra”, objašnjava Aćimovićeva.

"Pri svakoj uplati u kockarnici ili kladionici, daju se lični podaci koji su umreženi sa Poreskom upravom, policijom ili drugim institucijama pa se već na prvi pogled može oceniti da li ste kvalifikovani za igre na sreću ili će vam ”podići rampu”.

Iza nje bi, verovatno, ostao veliki broj siromašnih Srba, koji su samo u kockanju svetski vrh.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online