Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 26.01.2013.
13:04
D. Dekić, B. Đokić - Vesti A

Kolubaru pljačkao ko je stigao

Vreočki luksuz Radosava Savatijevića Keneta samo je vrh ledenog brega malverzacija s kućama i zemljištem koje su se godinama odigravale u Rudarskom basenu Kolubara. Detalje ove državne pljačke otkrila je ministarka energetike Zorana Mihajlović objasnivši da je Savatijeviću za kuću koja je daleko od prioriteta za širenje kopa isplaćeno 1,2 miliona evra avansa u vreme kada novca nije bilo ni za sve vlasnike objekata u prvom prioritetu zone eksproprijacije.

Zlatna koka za mafijaše: Rudarski basen Kolubara
 

Ministarka je istakla da se on prijavio da tu živi svega dva dana pre odluke Upravnog odbora EPS-a iz februara 2010, dok je planom Vlade o eksproprijaciji iz 2007. navedeno da je još u tom trenutku morala da postoji prijava stanovanja da bi se ušlo u plan otkupa zemljišta. Od evidentnih mahinacija, Savatijević, koji je delove vile pozlatio, brani se tvrdnjom da je iz "bogate loze" i "zaboravlja" da je javnost za njega čula kada je uhapšen upravo zbog kriminala u Kolubari i Putevima Srbije.

Vreoci kao Monte Karlo: Zorana Mihajlović
 


RB Kolubara, prema rečima advokata Tome File, može da od Savatijevića traži vraćanje avansa od 1,2 miliona evra koji je gruba procena trećine imetka, i da odustane od rušenja te kuće. U suprotnom će, objašnjava on, prema odluci Vlade iz 2007. morati da mu isplate čitavu sumu od skoro 3,4 miliona evra.


- Vlada je uradila šta je uradila, a onda i tadašnji direktor postupao po toj odluci, ali to podrazumeva da isplate ljude koji u tom području dugo stanuju - ukazuje Fila povodom informacije da je Savatijević prijavio da živi u pomenutoj vili tek par dana uoči odluke UO EPS-a.

Ćeran prebacuje krivicu na veštake

Prozvani prethodni direktor Kolubare Nebojša Ćeran koji je za juče zakazao, pa otkazao konferenciju za novinare u sedištu DS-a čiji je funkcioner, obratio se pisanim saopštenjem u kojem negira krivicu za dešavanja u Kolubari.
- Procenu su vršili veštaci Kolubare i na osnovu nje građanima isplaćivan avans, dok bi konačni obračun vršili veštaci Gradskog zavoda za veštačenje - pravda se Ćeran.


Gvozdena ograda kao stan

Ministarka energetike pitala je javno procenitelje koje su kriterijume primenjivali u proceni Kenetovog raja u Vreocima jer su neki delovi njegove imovine vredeli više nego stan u Beogradu. U zapisniku se, između ostalog našla ograda od kovanog gvožđa procenjena na 35.000 evra, mreža kamera 50.000, a astronomskih 27.000 evra je vrednovan i kamin, dok je četvoro vrata s pozlatom došlo na 20.000 evra. Ugradna kuhinja s dva frižidera "vredi" 45.000 evra, a dva džakuzija 20.000.


Ovaj advokat na naše pitanje ka kome vode mahinacije sa otkupom u Vreocima, kao adresu navodi političare. O malverzacijama sa isplatama za pojedine kuće u Vreocima kao nepisanom pravilu koje su primenjivale sve političke garniture u javnim preduzećima, "Vesti" su pisale pre nekoliko godina. Eksproprijacija zemljišta kuda prolaze površinski kopovi bila je decenijama pravi mafijaški posao kojim su od građana Srbije otete desetine, ako ne i stotine miliona evra. U sprezi direktora Kolubare, EPS-a i raznih kriminalaca namenski su otkupljivane parcele gde za godinu-dve treba da prođu mašine da sa površine kupe ugalj. Mućka je, prema našim saznanjima iz Kolubare išla po matrici: vide kuda ide površinski kop, kupe tu zemlju, "sklepaju" montažne kuće i ogradu i registruju fabriku.


- Jedan od poznatih slučajeva je onaj kada je kućica koju bi malo jači vetar srušio registrovana kao fabrika voća i usred zime oko nje pobodene kočićima mladice voćki. Kada je došao procenitelj sve je kao plantaža s nekoliko hiljada stabala, "zavredelo" stotine hiljada evra - podsećaju radnici s površinskog kopa Tamnava. Na papirima je sve bilo legalno, a naneta šteta građanima Srbije je ogromna. Za to su znali i inspektori za privredni kriminal i više puta išli u Lazarevac, ali im je iz gradske policije stizala naredba da se vrate.


- Svi direktori su članovi stranaka, pa su očito zvali lidera, a on naše šefove u policiji. Svaka nova direktorska garnitura nastavljala je kriminal kao i prethodna - govorili su inspektori za privredni kriminal.

POVEZANE VESTI

Subota 26.01.2013. 13:29
Dolazi vreme ispunjenja prorocanstva oca Gavrila, ovaj nesoj je nepopravljiv. I z satelita se vidi rupa koju su iskopali i izgrebali, sada ruse groblja, sire se, nije im dosta...
Subota 26.01.2013. 15:50
Сада ће Кенета спашавати две Јелене, Костова и Гербец.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online