Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 25.01.2013.
13:16
24sata.rs A

Na FB poklonio lekove vredne 1.500 evra

Đorđe Bogdanović, ugostitelj iz Beograda, u nedelju, 20. januara, na svom Fejsbuk profilu postavio je oglas da poklanja pet kutija citostatika "Xeloda", koji se koriste u terapiji lečenja kancera i nalaze se na negativnoj listi lekova, a jedno pakovanje košta čak 34.772 dinara. U roku od nekoliko minuta zazvonio mu je telefon i lek je istog dana otišao obolelom čoveku iz Knjaževca.

Telefon zazvonio čim se na FB pojavio oglas
 

"Ako znate nekoga kome su potrebni citostatici 'Xeloda', želim da poklonim 5 kutija od 500 mg (film-tablete - kapecitabin). Citostatik se uspešno primenjuje u postoperativnoj terapiji kod obolelih od kancera debelog creva, želuca i dojke. Dosta je skup, pa ovim putem želim da pomognem onima kojima je neophodan. Rok im je do aprila 2013. godine, a zamolio bih i svoje prijatelje da stave na svoj profil", ovako je Đorđe poslao poziv svima kojima je lek potreban a ne mogu sebi da ga priušte.

"Žao mi je što nije bilo više kutija, jer sam u poslednjih nekoliko dana imao preko 50 poziva. Javila se i devojka koja ima 17 godina i potreban joj je lek, ali citostatike sam već bio poklonio obolelom čoveku koji živi u Knjaževcu. On je zvao prvi, istog dana kad sam postavio oglas, a u roku od sedam sati njegov brat je došao u Beograd i preuzeo lek", kaže Đorđe.

On napominje da se njegova prijateljica, koja je želela da ostane anonimna, lečila od raka i da je koristila taj citostatik, koji joj je značajno pomogao.

"Ona je operisana u junu 2011, bolovala je od karcinoma, a 12 pakovanja 'Xeloda' dobila je na poklon od firme u kojoj radi. Popila je sedam kutija i lek joj je pomogao toliko da prema proceni njenog lekara nema više potrebe da ga uzima. Tako da je ostalo pet pakovanja, a s obzirom na to da zna koliko košta samo jedna kutija, odlučila je da ga pokloni i pomogne nekome ko ne može da ga kupi", kaže Bogdanović i pritom dodaje da bi bio veliki greh prodavati lek za takvo oboljenje.

"Dosetio sam se da bismo mogli da ga poklonimo preko Fejsbuka. Poruku sam zalepio na svoju stranicu, a preuzeli su je moji prijatelji i prosledili dalje", napominje Đorđe.

Citostatik "Xeloda" primenjuje se u terapiji lečenja karcinoma debelog creva, želuca i dojke, a nalazi se na negativnoj listi lekova, što znači da se ne može uzeti o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) već se u apotekama mora kupiti.

"Kutija sa 120 tableta od 500 mg košta 34.722, 29 dinara, a lekar procenjuje koliko često se pije u toku dana. Ovaj citostatik je na pozitivnoj listi, ali samo za obolele koji su ležeći pacijenti u bolnici, inače je na negativnoj, što znači da mora da se plati", objašnjava farmaceut Sanja Stefić iz Apoteke Beograd.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online