Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 11.02.2010.
16:02
Politika A

Niko neće šumarsku platu od 1.000 evra

Valjevci ne žele motornu testeru ili sekiru u rukama, bez obzira na to što mesečno mogu da zarade i više od 1.000 evra.

Šumari s one strane Drine

U šumama na području Kolubarskog i Mačvanskog okruga prava je retkost sresti domaćeg drvoseču, piše "Politika". Taj posao u 99 odsto slučajeva rezervisan je za "strance" s one strane Drine.

Naprosto, sa ovdašnje strane reke niko ne želi motornu testeru ili sekiru u rukama, bez obzira na to što mesečno može da zaradi i više od 1.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Sve se ovo dešava u vreme ekonomske krize, ali i uz podatak da samo u opštinama Kolubarskog okruga ima evidentiranih 12.000 lica koja traže posao, od kojih je najmanje četvrtina starosne dobi i fizičkog stanja da može uspešno da radi u šumama.

Inženjer Dragić Tomić, rukovodilac korišćenja šuma u JP "Boranja", koje pokriva Kolubarski i Mačvanski okrug, kaže za da je nedostatak radne snage za šumske poslove hroničan.

"Za pošumljavanje, zaštitu i okopavanje šuma, te seču drveta, iznošenje i izvoz oblovine na teritoriji Kolubarskog i Mačvanskog okruga država godišnje izdvaja 100 miliona dinara.

Za sve te poslove raspisuje se tender, ali je uočljivo da se poslednjih godina za pojedine radove niko ne javlja, jer dve privatne firme iz Kolubarskog okruga koje se bave poslovima u šumarstvu jednostavno ne mogu da nađu ljude iz Valjeva i okoline koji bi to radili.

Radna snaga se angažuje sa strane, najviše iz Republike Srpske, i umesto da od državnih 100 miliona dinara veća suma ostane na ovom području - ona se "preliva" preko Drine.

Još jednom naglašavam, poslovi u šumarstvu nisu laki, ali nisu ni loše plaćeni – pa tako drvoseče mesečno mogu da zarade i 1.000 evra, uz obezbeđen smeštaj i ishranu. Međutim, na prste dve ruke mogu se nabrojati ljudi iz Valjeva i okoline koji su zainteresovani za rad u šumi", kaže inženjer Tomić.

"Naše preduzeće, Služba zapošljavanja i Šumarska škola iz Kraljeva, koja je nadležna za obuku i davanje sertifikata, mogli bi zainteresovane da obuče za rad s motornom testerom koja se najčešće koristi u ovim poslovima.

Na evidenciji nezaposlenih, samo u Valjevu, ima 942 nekvalifikovana muškarca u dobi od 18 do 40 godina koji bi mogli da se uključe u obuku za drvoseče i druge poslove u šumi i tako za jedan duži period da rešimo za nas veliki problem, a za njih sigurnu egzistenciju", naglašava Tomić ne pokazujući pri tom preveliki optimizam da će sa ovim planom sve ići brzo i lako.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online