Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 11.02.2010.
16:23
Tanjug A

Ponedeljak neradan povodom Dana državnosti

Dan državnosti Srbije 15. februar, koji ove godine pada u ponedeljak, biće neradan prema Zakonu o državnim i drugim praznicima.

Sećanje na prvi srpski ustanak: 15 februar 1804. godine
 
Dan državnosti Srbije obeležava se u znak sećanja na 15. februar 1804. godine kada je, na verski praznik Sretenje, pod vođstvom Đorđa Petrovića Karađorđa, u Orašcu počeo Prvi srpski ustanak za oslobođenje od viševekovnog robovanja pod Turcima.


Na isti dan 1835. godine, na Velikoj narodnoj skupstini u Kragujevcu, proglašen je prvi Ustav Srbije, poznat kao Sretenjski ustav, koji je označio i početak savremene srpske državnosti.


Sretenje je za Dan državnosti Srbije proglašeno 10. jula 2001.godine.


Vojska Srbije od 2007. godine, takođe, proslavlja 15. februar kao svoj dan, u znak sećanja na Sretenje i početke stvaranja savremene srpske države i vojske.

 

Zelene pijace na Sretenje rade skraćeno
 Zelene pijace i Pijaca za promet starih stvari i robe sa greškom na Miljakovcu radiće skraćeno, od šest do 13 časova, saopštil je danas javno preduzeće "Gradske pijace".


Kako je navedeno, Kvantaška pijaca radiće normalno 24 časa, Tržni centar "Depo" od 10 do 20 časova, a Tržni centar "Krnjača" (cvetna pijaca) biće otvoren kao i radnim danima.


Otvoreni tržni centar - Novi Beograd "Buvljak", neće raditi, navedeno je u saopštenju.

Dežurne pošte u Savskoj i TC "Novi Merkator"

U Beogradu će biti dežurne pošte u Savskoj 2 i Tržnom centru "Novi Merkator".


Kako je navedeno u saopštenju, pošta u Savskoj radiće od osam do 15 časova, dok će pošta u Novom Merkatoru biti otvorena od devet do 19 časova.


U Novom Sadu radiće četiri ugovorne pošte i to na Temerinskom putu 50, Ulici Teodora Mandića 23, Futoškom putu 93c i Narodnog fronta 73a.


U saopštenju je navedeno, da će na Dan državnosti biti otvorena po jedna pošta u Nišu, Kragujevcu, Užicu, Šapcu, Zrenjaninu, Sremskoj Mitrovici, pošta na Kopaoniku, kao i jedinice poštanske mreže na graničnim prelazima Kelebija, Horgoš, Gostun i Čukarka.
Kontakt centar Pošte neće raditi, a telegrami koje korisnici saopšte u subotu, 13. i u nedelju 14. februara biće uručeni prvog radnog dana poštonoša, a to je utorak, 16.februar.


Post ekspres usluge od subote, 13. februara, za uslugu "danas za sutra", takođe, će biti uručene prvog radnog dana kurira - u utorak, 16. februara, navedeno je u saopštenju.

Izmenjen režim rada "Parking servisa" zbog Dana državnosti

Sve javne garaže i posebna parkirališta u Beogradu biće neprekidno otvoreni, a šlep služba - "pauk" će raditi po režimu koji se primenjuje tokom vikenda.


Iz "Parking servisa" navode da se tog dana neće obavljati kontrola i naplata parkiranja na uličnim parkiralištima u zoniranim delovima grada, a da neće raditi ni šalter za rad sa strankama u Ulici Starine Novaka 22.


Info centar "Parking servisa" u Ulici kraljice Marije 7, kao i autoperionice i tehnički pregled na Međunarodnom teretnom terminalu na Novom Beogradu, u Bloku 45 i na Mostarskoj petlji biće zatvoren za rad sa strankama.


Centralna manifestacija u Knjaževsko-srpskom teatru


Nizom manifestacija Kragujevac će obeležiti Dana državnosti, 15. februar, u znak sećanja na dan kada je 1835. godine u tom gradu.

 

Predsednik Skupštine Saša Milenić je na konferenciji za novinare ocenio da je Kragujevac zavičaj i rodno mesto moderne srpske države jer u njemu donet jedan od najliberalnijih ustava Srbije i dodao da će centralni događaj obeležavanja Dana državnosti biti 15. februara u Knjaževsko-srpskom teatru.


Kako je istaknuto, povodom obelezavanja Dana državnosti biće predstavljen zbornik radova sa naučnog skupa "Šumadija - putokaz za regionalizaciju i decentralizaciju Srbije", a pod pokroviteljstvom gradske uprave biće priređen i vatromet.


Na Sretenje, Knježevsko-srpski teatar potpisaće protokol o saradnji sa pozorištem iz Vraca u Bugarskoj, najavio je upravnik pozorišta Dragan Jakovljević.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online