Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 23.01.2013.
20:12
B92 A

Šta je sa tablom Aćif-efendiji?

Spomen-ploča Aćif-efendiji u Novom Pazaru još stoji, a ministri i političari iz tog grada najradije zaobilaze ovu temu u širokom luku.

Je l ovo crna hronika, spomenik Aćif Efendiji? Sulejman Ugljanin
 

Dok se prašina zbog uklanjanja spomenika u Preševu još sleže, postavlja se pitanje šta treba uraditi sa još jednim obeležjem za koje je Vlada Ivice Dačića na početku mandata procenila da treba da bude uklonjeno.

Dva spomenika - jedan uklonjen bagerom, a drugi stoji netaknut. Za oba je vlada rekla da je neprihvatljivo što su postavljeni, a ministar Sulejman Ugljanin, koji je prisustvovao postavljanju ploče Aćif-efendiji, danas nerado govori o tome.

“Želimo da govorimo o pozitivnim stvarima, o lepim stvarima jer crne hronike nam je dosta. Je l ovo crna hronika, spomenik Aćif Efendiji? Pa sve što vodi u jednu situaciju negativnog domino efekta kakav smo videli, o tome ne želim da govorim”, kaže Ugljanin.

B92: A kakav će ovde domino efekat biti ako se ova tabla sruši?

“Govorimo o održivom razvoju nedovoljno razvijenih područja i samo toliko”, rekao je Ugljanin.

Tablu kontroverznom upravniku Novog Pazara za vreme Drugog svetskog rata postavilo je Bošnjačko nacionalno veće. To je i objašnjenje zašto se pločom ne bavi grad u kome se ploča i nalazi.

“Postoji sud, postoji dakle taj pokušaj rehabilitacije i postoje oni koji su tu tablu stavili. Nismo hteli da budemo mi ti koji će sad da je skidaju - jedni je stavljaju, a drugi je skidaju. Zato smo pričali da nas ne upliću u to. Nismo bili za to postavljanje, ali sad nismo ni mi ti koji to treba da skidaju”, kaže Meho Mahmutović, gradonačelnik Novog Pazara.

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić očekuje da se pronađe rešenje i to pre svega očekuje od Ministarstva pravde.

“Imamo mnogo strpljenja, mnogo trpeljivosti. Ni sa kim nigde ne želimo sukobe, želimo zajednički da dolazimo do rešenja, ali ja ponavljam jednu stvar - država mora da se poštuje, zakoni ove zemlje važe za sve.”


B92: Da li to znači uklanjanje te table?

“Ovo što sam ja rekao, a mislim da sam govorio na relativno jasnom srpskom jeziku. Kakvo će rešenje biti - biće u skladu sa zakonom”, rekao je Vučić.

POVEZANE VESTI

Sreda 23.01.2013. 20:18
IZdajnici...podizu raznim srbo-mrzcima... a ima toliko heroja ne samo Srba...
Sreda 23.01.2013. 21:16
Sta kaze, ne bi da izaziva "domino efekat"?! Pa, razumem ga, posto je on domina koja bi se brzo srusila. Mene brine sta je sa domino-efektom u drzavi koja tolerise spomenike svojih neprijatelja?! Hoce li se i ona plasiti domina? Ako je tako, takva drzava srusice se "ko kula od karata".
Četvrtak 24.01.2013. 05:26
Drzava,ustav i zakon su jednaki za sve u toj drzavi cijim se gradjnima javljaju.Prema tome,po sili zakona.Moj deda je bio Cetnik,Vas pradeda bio Ljoticevac,pa hajde sad da svi podizemo spomenike i spomen ploce kako nam se prohte.Gospodo iz vlasti!Narod vas izglasao,zakon postoji,po sili zakona.Ni po babu ni po stricevima.Drzava u kojoj se javljas gradjaninom i njen zakon ,moraju da se postuju.Kome se ne svidja,planeta je velika,nek ide i sebi stvara takvu drzavu kakvom je on zamislja i zeli.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online