Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Utorak 22.01.2013.
00:07
Beta A

"Aparthejd nad Srbima svetska bruka"

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju saopštila je da Priština nad kosovskim Srbima sprovodi aparthejd koji je sramota čitavog sveta, i zatražila od Euleksa i Kfora da zaštite preostale Srbe na Kosovu i omoguće im da prežive.

Albanci ruše spomenik pripadnicima Narodnooslobodilačkog rata u Kosovskoj Vitini
 

"Pitamo međunarodnu zajednicu do koje granice će biti tolerisan linč i nasilje na Srbima i njihovim spomenicima. Tražimo od Euleksa i Kfora da zaštite bar ono što je preostalo od martovskog pogroma i da preostalim Srbima i njihovim grobovima, crkvama, manastirima, spomenicima, pobijenim i nestalim bude omogućeno da postoje i traju", navodi se u saopštenju Kancelarije.


Kancelarija je navela da nasilje prati izgovoreno kada god Priština zapreti prekidom dijaloga.  Na Kosovu je noćas oskrnavljeno više desetina srpskih nadgrobnih spomenika.


"Aparthejd koji Priština sprovodi nad Srbima i samoj uspomeni na njih je sramota čitavog sveta i svih međunarodnih organizacija prisutnih na Kosovu i Metohiji. Pošto nije bilo osude za martovski pogrom iz 2004. godine, ruše se grobovi i pale crkve u januaru 2013. godine. Nekažnjeni zločin se uvek ponavlja", navela je Kancelarija.
Prošle noći je širom Kosova oskrnavljeno više od 50 grobova i nadgrobnih srpskih spomenika.


Na pravoslavnom groblju u selu Plametina opština Obilić, oskrnavljene su tri grobnice, na pravoslavnom groblju u Miloševu zapaljena je grobljanska kapela i uništeno nekoliko grobova, podsetila je Kancelarija.

"U selu Prilužje opština Vučitrn minirana je grobnica porodice Anđelković. Na gradskom pravoslavnom groblju u Prizrenu srušeno je pedesetak grobova. Na zgradu opštine Kosovska Mitrovica bačena su dva molotovljeva koktela. U Goraždevcu pucano je u spomenik žrtvama NATO agresije i pobijenoj srpskoj deci na reci Bistrici 2003. godine.


U Centru Vitine srušen je spomenik palim borcima iz drugog svetskog rata", navela je Kancelarija.

POVEZANE VESTI

Utorak 22.01.2013. 00:13
"Pitamo međunarodnu zajednicu do koje granice će biti tolerisan linč i nasilje na Srbima i njihovim spomenicima." Dok se i u Srbiji ne pronadje Mandela.
Utorak 22.01.2013. 00:25
Сами морамо да се заштитимо.
Utorak 22.01.2013. 00:46
Braco Srbi,jedina stranka koja nece pasti na kolena pred EU je Srpska Radikalna Stranka.Zasto niste glasali za nju kao ja?Svi ostali su se menjali kako vetar dune,jedino je SRS ostala dosledna.Ja jedino imam vere u njih.SRAMOTA JE STO JE JEDAN LDP presao cenzus a SRS NE.Sve vise gubim veru u ovaj narod...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online