Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 21.01.2013.
13:34
J. L. Petković - Vesti A

Srbi na Kosovu izgubili i nadu

Srpski narod na Kosovu je usamljen, zaboravljen i odbačen. Živi, u stvari, epopeju čoveka, kaže Dragan Ničić Cinoberski, lekar i pesnik iz Čaglavice. On podseća da je aktuelna vlast najavila da Srbija nikad više neće ratovati za Kosovo i prorekla da Beograd nikad više neće upravljati Prištinom, te da bi pametan čovek iz svega toga mogao da izvuče neki konačni zaključak.

Dragan Ničić Cinoberski, lekar i pesnik iz Čaglavice

U ranijem intervjuu za "Vesti" rekli ste da Srbi žive u katakombama. Međutim, Platforma Vlade Srbije kaže da žive u seoskim enklavama.
- Naša decenijska molba upućivana novinarima i političarima, kako prethodnim tako i aktuelnim, da se izraz enklava ne koristi u zvaničnim obraćanjima i dokumentima - nije uslišena. Kako je enklava teritorija neke države homogeno naseljena narodom druge države, upotrebom ove formulacije naša država je i de jure priznala da mi živimo u nekoj drugoj državi.


Da li se kao stanovnik, Srbin na KiM osećate slobodno?
- Država Srbija je rekla da će ukloniti spomenik teroristima u Preševu (što je, u međuvremenu, i učinjeno). "Država" Kosovo je kao odgovor na ovu najavu uništila 60 srpskih spomenika na groblju u Kosovom Polju. To su uslovi našeg života. Velelepni standardi pre statusa ubijeni su i izgoreli u martovskom pogromu 2004. Niko ih više nikada nije spomenuo, pa su Srbi dobili jasnu poruku koji su standardi njihovog života na Kosovu time što za taj nečuveni pir zla niko nije odgovarao, a vojnici Kfora su se još i fino ogrejali na spaljenim srpksim kućama i crkvama.

Trpeljivost za divljenje

Kako vidite izjave da bi moglo da se razgovara o tome i da Kosovo uđe u UN?
- Aktuelna vlast je najavila da ima nameru da u svom mandatu reši pitanje Kosova. Najavila je da Srbija nikad više neće ratovati za Kosovo. I prorekla da Beograd nikad više neće upravljati Prištinom. Pametan čovek bi iz svega toga mogao da izvuče neki konačni zaključak. Ipak, ja sam idealista i iskreno verujem da će posle nas doći neke bolje generacije Srba, nadam se da ih mi svojim delovanjem nećemo zauvek onemogućiti da to i pokažu.
Želim da iskažem veliko divljenje prema srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, za trpeljivost i krotkost kojima podnosi silne patnje i nevolje sa kojim se svakog dana suočava.


Šta kažete za novu rezoluciju o KiM?
- Srbija može da postoji bez Kosova, ali Srbi ne! I ranije sam spominjao da je SPO promenio politiku, ali nije promenio partijsku slavu, nastavili su da slave Vidovdan, izrugujući se kosovskom mitu. Ritualno izrugivanje nečega u šta se nekad verovalo ili je bilo sveto, u stvari je satanizam. Ako se ovaj princip prenese u Skupštinu Srbije, a ima nekih nagoveštaja, sa bićem ovog naroda je gotovo, kao i sa srpskim narodom u ontološkom smislu.


U koga Srbi na KiM danas gledaju i čemu se nadaju?
- Kosovci se danas ničemu ne nadaju, uzdaju se u Boga i žive svoju sudbinu. Samo čovek može da podnese nepodnošljivo.


Šta mislite o idejama o podeli KiM?
- Godine 1957. za potrebe Trepče komunistički mogul Petar Stambolić je zbog rudnika Belo brdo promenio granicu i AP KiM pridodao Lešak i Leposavić. Priča o podeli je lažna. Reč je o tome da se Srbiji vrate jedna potkopaonička dolina i par urvina koje je Pera blagoizvoleo dati šiptarskim komunistima, varoši Zvečan i Zubin Potok, kao i Bošnjačka mahala Kosovske Mitrovice, a Kosovo ide Albancima.

POVEZANE VESTI

Utorak 22.01.2013. 09:21
Srbi na Kosovu da pocnu da veruju u Boga, da prestanu da mrse na posne ( svaka cast izuzecima ) slave pa nece biti bez nade a Bog ce polako dati, sve od Njega zavisi
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online