Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 22.01.2013.
01:05
Đ. Barović - Vesti A

Spomenik pao u zoru

Pripadnici srpske Žandarmerije uklonili su juče ujutro spomenik bivšim pripadnicima OVPBM-a u centru Preševa. Kako "Vesti" saznaju, u akciji je učestvovalo oko 300 pripadnika specijalnih snaga MUP-a Srbije. Operacija je započela oko pet sati ujutro, a završena tačno u 6.38 kada je jedan bager Blok gradnje izdigao spomenik, uz pomoć drugog ga postavio na kamion i onda odvezao u nepoznatom pravcu.

Mehanizacija na delu: Bager najbolje i jedino rešenje
 

Navodno, kako tvrdi naš izvor, spomenik je privremeno prebačen u skladište Bi vode kod Bujanovca u kojem je smešten i najveći broj pripadnika Žandarmerije.
- Kolona džipova Žandarmerije je pre nego što je potpuno blokirala centar Preševa, najpre, tri ili četiri puta prošla centrom grada, a onda, oko 6 časova su iz blindiranih vozila izleteli specijalci i blokirali sve ulice koje vode ka zgradi opštine. Nekoliko desetina građana je izašlo na ulice, ali su bili sprečeni da dođu do centra.

Ni vike ni dreke: Uklanjanje spomenika proteklo bez incidenata
 

Zanimljivo je da je akcija počela tek pošto su se na trgu pojavile novinarske ekipe - kaže naš izvor.  Uklanjanje spomenika proteklo je bez i najmanjeg incidenta, a akciji su prisustvovali i komandant Žandarmerije Bratislav Dikić sa saradnicima, Slađan Velinović načelnik policijske uprave u Vranju i Avdi Bajrami komandir policijske stanice u Preševu sa zamenicima.

Skender Destani, predsednik SO Preševo

Već od ranog prepodneva u centar Preševa je počela da se sliva "reka" Albanaca, a lideri šest najjačih političkih albanskih stranaka od 11 časova su u zgradi Opštine.
Predsednik SO Preševo Skender Destani kazao je kratko "Vestima" da će se razmotriti budući koraci albanske zajednice posle uklanjanja spomenika.
Oko 3.000 Srba iz ovog grada se povuklo u kuće ne želeći da svojim prisustvom dodatno destabilizuju napetu atmosferu.


Predsednik Opštinskog odbora SPS Preševo, Dragoljub Filipović ocenio je za "Vesti" da je činom sklanjanja spomenika "država vratila mir u Preševo".
- Očekujem da će i Albanci shvatiti da je ovo bilo najbolje i jedino rešenje za normalizaciju situacije u Preševu, a da će lideri albanskih stranaka učiniti sve da ne dopuste stvaranje kritične mase koja bi mogla da ugrozi funkcionisanje opštine, ali i bezbednost svih građana na jugu Srbije - kaže Filipović.


Premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je Srbija "pokazala dovoljno strpljenja, ali i poslala jasnu i čvrstu poruku da se zakon mora poštovati i da niko nije jači od države".

Napetost na rate: Žitelji Preševa
 


Povodom uklanjanja spomenika oglasila se i Vlada Srbije ocenom da je "uklanjanje spomenika ekstremistima u Preševu doprinos zajedničkom životu".
U saopštenju se napominje da je nelegalno podignuti spomenik bivšim teroristima uklonjen bez incidenta.


Vlada Srbije smatra tzv. Oslobodilačku vojsku Preševa, Medveđe i Bujanovca terorističkom organizacijom, koja je u tom području na jugu Srbije podigla oružanu pobunu krajem 2000. i 2001. godine.
 

Redžepi preti otcepljenjem

Orhan Redžepi, bivši komandant OVPBM-a poručio je da je uklanjanje spomenika "istorijski dan" zato što će posle ovog čina "Preševo i Bujanovac postati deo Kosova".
- Zahvaljujemo se Srbiji što nam je dala povoda da se albanski odbornici tri opštine juga Srbije izjasne o teritorijalnoj autonomiji - kazao je Redžepi.

 

Oebs žali

Vršilac dužnosti šefa Misije Oebsa u Srbiji Pola Tide izrazila je žaljenje što su pregovori da se nađe kompromisno rešenje u vezi sa spornim spomenikom prekinuti odlukom Vlade da on bude uklonjen.

 

Ogorčenje u Prištini

Samoproklamovana Vlada Kosova izrazila je ogorčenost povodom uklanjanja spomenika i poručila da to dovodi u pitanje proces dijaloga Beograda i Prištine.
"Ovaj ružan čin Vlade Srbije ozbiljno dovodi u opasnost proces dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije i direktna odgovornost na to pada na Srbiju", navedeno je u saopštenju u kojem su pozvali Albance sa juga Srbije da "ne odgovore na kukavičku provokaciju Srbije".

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online