Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 20.01.2013.
23:50
B92 A

Nastavljena "ćirilizacija" Novog Sada

Već nedelju dana autobusi u Novom Sadu imaju isključivo ćirilične displeje na kojima je prikazan pravac, ali se bura zbog "ćirilizacije" grada ne stišava. Kancelarija pokrajinskog ombudsmana je naložila da se postave i displeji na manjinskim jezicima, ali iz gradske vlasti saopštavaju da za to nema zakonskih osnova i da to neće učiniti.

Autobusi na ćirilici ili latinici, građanima je svejedno

Glavna tema u Novom Sadu nije da li je autobus konačno došao već njegov pravac i pitanje da li ga čitamo na latinici ili ćirilici. Tako je stigla i reakcija iz kancelarije pokrajinskog ombudsmana - oni tvrde da je gradska vlast selektivno primenila zakon.

"Problem je to što nazivi na displejima nisu ispisani na jezicima koji su u službenoj upotrebi i problem je u tome što se Ustav i zakon tumače na različit način, a ne mogu da se tumače tako. U Novom Sadu jesu u službenoj upotrebi, pored srpskog, još i slovački, mađarski i rusinski jezici i njihova pisma", rekla je zamenica pokrajinskog ombudsmana za zaštitu prava nacionalnih manjina Eva Vukašinović.

Zamenik gradonačelnik Borko Ilić se ovim povodom oglasio saopštenjem.

"Zakon obavezuje lokalne samouprave da manjinski jezici budu službeni tamo gde nacionalne manjine čine više od 15 odsto ukupnog stanovništva, što u Novom Sadu nije slučaj ni sa jednom nacionalnom manjinom. Iznenađujuće je da se Pokrajinska ombudsmanka nije tako revnosno zalagala za ovaj stav kada je na vlasti bila koalicija koja ju je i postavila na to mesto."

Međutim, Vukašinovićeva tvrdi da ovo nije tačno, kao i da su i ranije reagovali na nepravilnosti koje su se ticale službene upotrebe pisma.

"Petnaest odsto se odnosi na uvođenje novog jezika, na primer, ukrajinskog jezika, u službenu upotrebu. A ovi jezici su već dugo u ravnopravnoj službenoj upotrebi. To se ne može tek tako izbrisati, zato što se radi o dostignutom nivou ljudskih i manjinskih prava, koja se po našem Ustavu ne mogu umanjivati", dodala je Eva Vukašinović.

Do ovih problema i prepucavanja ne bi nikada ni došlo da se Zakon doslovno primenjuje, smatra i Ana Tomanova Makanova, predsednica Nacionalnog saveta Slovaka.

"Kao što imamo na gradskoj kući, na skupštini, svuda bi trebalo tako... Čak bi trebalo i da su nazivi ulica ispisani na svim jezicima jer Statut grada nije promenjen, pa u nema ništa čudno", kazala je predsednica Nacionalnog saveta Slovaka Ana Tomanova Makanova.

Pokrajinski ombudsman za sada čeka da se o ovoj temi izjasni i gradsko saobračajno preduzeće, a u zavisnosti od odgovora odlučivaće o daljim koracima. Građani na dilemu - ćirilica ili latinica, najčešće odgovaraju: svejedno je. Zbog toga se čini da je možda problem selektivnog tumačenja Zakona iz sfere pisma prešao u političku sferu.

Ponedeljak 21.01.2013. 22:48
Madjari su manjina u Novom Sadu al su vecina u Senti,Kanjizi.A i istina je da ne vole cirilicu.Tesko je.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online