Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 19.01.2013.
14:11
Blic A

Zašto vladika Filaret ne prima poštu?

Sveštenici u jarku, bacanje kletvi na narod i šutiranje hrane na božićnoj trpezi obeležili su poslednjih nekoliko nedelja crkvenog života u Novoj Varoši, Priboju i selima Mileševske eparhije. Morala je da reaguje i policija, a nadležni episkop vladika Filaret odbijao je da primi pošiljke u kojima ga obaveštavaju o situaciji u eparhiji, piše Blic.

Ne zanima ga javašluk u eparhiji : Vladika Filaret
 

Zbog, kako kažu, neviđene torture koju trpe građani ove eparhije, poslali su juče dopis i patrijarhu Irineju.

Prema saznanjima Blica, policija je morala da reaguje čak i na Badnji dan. Sveštenik čije je ime poznato redakciji ispreturao je stolove i išutirao hranu koju su doneli građani.

Peticije protiv vladike


O svim poslednjim događajima u Mileševskoj eparhiji iznova će biti upoznat dopisima i Sinod SPC. Protiv vladike Filareta je nesumnjivo dosad poslato najviše pritužbi i peticija građana i sveštenstva, međutim, niko iz SPC dosad nije konkretnije reagovao. Filaret je bukvalno i jedini vladika protiv koga su pisane peticije a da dosad nije pozvan na razgovor da se izjasni o dešavanjima i načinu na koji upravlja Eparhijom koja mu je poverena.

"Narod je na Badnji dan doneo posluženje, ribu i još ponešto, onako skromno. Sveštenik je prišao i pred svima ispreturao stolove. Vikao je da se na Badnji dan ne jede ništa osim što se pije voda i predstavljao je sebe kao velikog podvižnika u odnosu na nas grešnike. Umesto radosti na praznik, upravo sveštenik koji nas je sablažnjavao više puta jedući mrsnu hranu upropastio je i praznik i ono malo sirotinje što smo pripremili", kaže jedan od očevidaca.


Isto pred Božić, u manastiru Dubica, monah je vređao okupljeni narod.

"Na osvećenju badnjaka monah je tokom besede, umesto da govori o najradosnijem hrišćanskom prazniku, veri, bacao desetak minuta najstrašnije kletve na okupljeni narod", kaže sagovornik Blica. On dodaje da vladika Filaret i pored molbi građana uopšte ne reaguje kada je reč o ponašanju njegovih klirika u manastiru.


Ništa manje neprimeren događaj vezan je za manastir Bistricu, a kada je policiju pozvao oštećeni građanin. Kaluđer iz manastira je poslao dvojicu mlađih gostiju da iseku drva. Međutim, uputio ih je da seku drva na privatnom posedu, pa je dolazila i policija. Predmet policijskog uviđaja bio je i jedan od najbližih saradnika vladike. Sveštenik čije je ime poznato redakciji pronađen je kanalu.


"U bukvalno beživotnom stanju od alkohola, sveštenika SPC iz kanala su spasla dvojica sugrađana muslimanske veroispovesti. Prevezen je u bolnicu, a policija je izvršila uviđaj", priča Blicov sagovornik.


Prema saznanjima Blica, vladiki Filaretu su iz crkvenih opština stizala pisma sa žalbama građana, ali su se vraćala s napomenom - vladika odbija da primi poštu.

POVEZANE VESTI

Subota 19.01.2013. 14:26
Свети Синод је исувише спор у решавању тквих проблема.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online