Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 11.02.2010.
11:30
Tanjug A

Homen: Sumnjam u nameru Crne Gore da sarađuje

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen izrazio je sumnju u spremnost crnogorskih vlasti da sarađuju sa Srbijom u istrazi protiv organizovane kriminalne grupe Darka Šarića, osumnjičene za međunarodnu trgovinu narkoticima.

Slobodan Homen 

"Sama činjenica da se Srbiji nije izašlo u susret, odnosno molbi da se odloži dostavljanje dokaza u vezi sa Goranom Sokovićem i Dejanom Šekularac, kod nas budi određene sumnje", izjavio je Homen u emisiji "Kažiprst" B92 i zapitao zašto nema saradnje ako je zajednički cilj borba protiv organizovanog kriminala.

Specijalni tužilac nije odbio da dostavi dokaze već je zatražio da se sa pružanjem pravne pomoći sačeka jer je u Srbiji u toku pretkrivični postupak i da u toj fazi ne mogu da se dostave dokazi, rekao je Homen i dodao da je to "sasvim jasna poruka".

"Dokumetancija može da se razmenjuje tek kada se podigne optužnica i ja u potpunosti razumem potez specijalnog tužioca, ali i iznenađenje ministarke pravde Snežane Malović, jer nikakav problem nije postojao u tome da se Srbiji da dodatni rok za dostavljanje dokumentacije u kasnijoj fazi postupka", objasnio je državni sekretar.

Osvrćući se na izjavu premijera Crne Gore Mila Đukanovića da nema prepreka da Darko Šarić dobije državljanstvo te države, Homen je podsetio da je davanje državljanstva diskreciono pravo svake države jer može da ga da svakom, kao što može da zahtev odbije bez ikakvog obrazloženja.

"Zato čudi to insistiranje na davanju državljanstva, umesto da se sačeka da Srbija završi krivični postupak pa ako se ispostavi da lice nije krivo onda mu ga dati", naveo je Homen, ocenjujući da to šteti ugledu Crne Gore, jer ako želi da uđe u Evropsku uniju mora to jasno da pokaze.

Kriminal finansira i opoziciju i poziciju

 

Državni sekretar je ponovo istako potrebu da se utvrdi do koje mere idu njene veze sa MUP-om. Homen je rekao da nesporno postoje veze i sa politikom, političkim strankama i medijima. Prema njegovim rečima veze politike i korupcije otkrivaće se preko oduzimanja imovine, jer je ova grupa u velikoj meri kupovala preduzeća, lokale.
"Kriminal ima interes da finansira i opoziciju i poziciju. Najbolje je kad finansirate sve i onda ste zaštićeni. Očigledno je da je lanac negde pukao formiranjem ove vlade", kazao je Homen i dodao da "ne treba da kažemo da niko iz ove vlade nije imao kontakata, jer će to tek istraga pokazati".

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online