Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 19.01.2013.
01:04
J. Arsenović - Vesti A

Državni vrh u rasulu

Iako su još jesenas nova vlada i novi predsednik države Tomislav Nikolić napunili 100 dana zajedničkog delovanja, kada ih javnost i mediji uglavnom štede kritika, koalicioni partneri još uvek nisu došli do zajedničke i jedinstvene državne politike, niti svoje razmirice umeju da prikriju od očiju javnosti. Svakodnevno razmimoilaženje o ključnim pitanjima države i društva stvaraju sliku raštimovanog orkestra unutar vrha vlasti.

Zaboravili šta su se dogovorili: Ivica Dačić i Tomislav Nikolić

Radna poseta hrvatskog premijera Zorana Milanovića Beogradu, takođe, se ispostavila kao još jedan kamen spoticanja, ovoga puta u poimanju bilateralnih odnosa dve susedne države.

Tako je predsednik Nikolić u vreme dok je premijer Dačić gostio kolegu iz Zagreba, pred stranim dopisnicima ocenio da ovu posetu ne doživljava kao iskrenu, jer "ako je Hrvatska podnela tužbu protiv Srbije zbog genocida, kako može premijer Hrvatske da dolazi u posetu"?


Najveći razlaz u vrhu ipak dolazi od različitog prilaza rešenju kosmetskog problema. Počelo je to još sa Nikolićevom Platformom koja je na kraju pod pritiskom Vlade pretrpela radikalne promene, brisanjem stavova koji bi mogli zasmetati Briselu i Vašingtonu.

Direktor policije važniji od Kosmeta

Obično vlast pada na razmimoilaženjima oko krupnih državnih i nacionalnih pitanja, ali bi u slučaju srpske vlade moglo da se desi da se vladajuća koalicija spotakne na jednom kadrovskom rešenju! Radi se o izboru direktora policije, oko čega se nikako ne mogu saglasiti dva najmoćnija čoveka u Vladi, premijer i ministar policije Ivica Dačić i prvi potpredsednik i ministar odbrane Aleksandar Vučić. Dok bi Vučić zadržao dosadašnjeg Milorada Veljovića, Dačić za to ne želi ni da čuje, po cenu, kako pišu beogradski mediji, i pada Vlade!

- Da kosmetska tragedija bude još veća, primetno je odsustvo usaglašenosti stavova u državnom vrhu koje se pokušava prikriti izjavama najviših funkcionera koji nas uveravaju u svoje jedinstvo. Ne ulazim u to koliko je ovo razilaženje stvarno, a koliko simulirano da bi se zavarala javnost, pre svega mislim na nešto patriotskiji, tačnije, manje izdajnički kurs predsednika Republike. Jer, šta god da je posredi, dovoljno upadljivo nejedinstvo govori da ili država ne funkcioniše kako treba, ili igra neku perfidnu igru s javnim mnjenjem, što u oba slučaja nije dobro - smatra saradnik Nove srpske političke misli Nebojša Vukomanović.


Ni, čini se ničim izazvana, ponuda premijera Ivice Dačića, da je Srbija spremna da razgovara i o stolici UN za Kosovo, ukoliko se postigne sveobuhvatni dogovor u skladu sa državnim interesima Srbije, nije prošla bez reakcije, ne samo opozicije, već i predsednika Nikolića.


- Kada bi to bilo prihvatljivo, ja bih to napisao u Platformi i Rezoluciji. Platforma predviđa da Srbija nikad ne prizna nezavisnost Kosova, a ako ne prizna, onda takozvano Kosovo neće imati stolicu u UN - rekao je Nikolić, oponirajući premijeru Dačiću, manjinskom partneru unutar vladajuće koalicije.


U DSS-u, koji je zbog Dačićeve izjave zatražio da premijer podnese ostavku, smatraju da njegova poruka mora pod hitno da se raščisti u redovima vlasti Srbije.


- Inače će Srbija sama sebi pucati u slepoočnicu - smatra potpredsednik DSS-a Slobodan Samardžić, koji procenjuje da "Dačić na taj način ispunjava naloge zapadnih političara i vodi jednu krajnje kapitulantsku politiku koja mora da naiđe na žestoku osudu".

Dačić sam sebe demantovao

Ni problem sa spomenikom albanskim teroristima u Preševu nije naterao srpsku vlast da zauzmu jedinstven i energičan stav. Premijer Dačić čak je uspeo da sam sebe demantuje! Pred kraj godine je odlučno poručio da ukoliko ovaj spomenik ne bude uklonjen, on neće sredinom januara otići u Brisel, na nastavak pregovora sa Prištinom. Spomenik i dalje prkosi nemoći srpskih vlasti, a Dačić u Briselu nastavlja pregovore sa Hašimom Tačijem zvanim Zmija.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online