Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 16.01.2013.
10:36
Večernje novosti A

Diplomatska ofanziva da bi predsednik mogao na KiM

Opsežnom diplomatskom ofanzivom u najvažnijim međunarodnim institucijama srpski državni vrh pokušaće da "veže ruke" Prištini i spreči da kosovske vlasti ubuduće našim zvaničnicima blokiraju posete pokrajini.

Srbija očekuje da će Savet bezbednosti pritisnuti Euleks, a oni Prištinu
 

Beograd će tražiti da u narednom Unmikovom izveštaju o situaciji na Kosovu i Metohiji, o kome će Savet bezbednosti raspravljati u februaru, taksativno budu navedeni svi poslednji slučajevi zabrane našim funkcionerima da putuju na KiM, kao i prebijanje devetorice srpskih mladića uhapšenih na Božić. O tome su već obaveštene i brojne svetske nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava.

Kako je za "Novosti" objasnio Milivoje Mihajlović, direktor vladine Kancelarije za medije, kada neko od naših zvaničnika želi da putuje na Kosovo, on se obraća Delegaciji EU u Beogradu. Oni to prosleđuju misiji u Prištini, odnosno Euleksu, a zatim dalje kosovskim vlastima. Poslednji zahtevi odbijeni su pod objašnjenjem "da ne postoji reciprocitet u putovanjima zvaničnika iz Beograda i Prištine", a ta dokumenta parafirao je zamenik premijera Hajredin Kuči.

Srbija očekuje da SB izvrši pritisak na Euleks da obezbedi slobodu kretanja svim građanima na Kosovu. Naši zvaničnici poručuju da je očigledno da Euleks ne želi da koristi svoja ovlašćenja.

"Oni se pravdaju da nemaju uticaj na konačnu odluku. Međutim, već smo imali slične primere u BiH, kada bi visoki predstavnik poništavao odluke nekog od entiteta koje nisu u skladu sa međunarodnim pravom, pa ne vidimo zašto to ne bi bio slučaj i na Kosovu", kažu u Predsedništvu Srbije.

Priština nije dala zeleno svetlo predsedniku Tomislavu Nikoliću da Božić obeleži u Gračanici, a za srpsku Novu godinu "rampa je spuštena" i predsedniku parlamenta Nebojši Stefanoviću i ministru pravde Nikoli Selakoviću.

Aleksandar Vulin, direktor Kancelarije za KiM, za razliku od Stefanovića i Selakovića, dobio je dozvolu da putuje na Kosovo i srpsku Novu godinu proveo je u Leposaviću, gde je prisustvovao koncertu Emira Kusturice i njegovog "Nou smoking orkestra". Vulin, za "Novosti", kaže da je svima jasno da prištinske vlasti funkcionišu po principu nasilja i da koriste svaku priliku da "zaliče" na državu.

"Oni misle da se represijom i zabranama ostvaruju kao nezavisna država. Međutim, suštinski problem je Euleks, koji koristi selektivni pristup kada obezbeđuje vladavinu prava, slobodu kretanja i zaštitu građana i njihove imovine u Pokrajini".

Iz Euleksa uzvraćaju da već godinama ova misija nije ta koja dozvoljava ili zabranjuje prolaz na Kosovo.

"Mi smo samo 'poštansko sanduče' preko kojeg idu zahtevi za posete Kosovu. Nismo uključeni u proces odlučivanja i za to su isključivo nadležne prištinske vlasti", rekao je za "Novosti", Nikolas Hoton, šef pres-službe Euleksa.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online