Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 15.01.2013.
10:51
Srna A

"Tači koristi ANA da zaplaši Evropu"

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije Milovan Drecun rekao je Srni da će Hašim Tači morati da razgovara o srpskom predlogu za Kosovo, navodeći da Priština pokušava da obesnaži poziciju Beograda opstrukcijom briselskog dijaloga i pretnjama takozvane Albanske nacionalne armije (ANA).

Drecun: Evropa ovaj put neće nasesti
 

"To su dva načina da Priština pokuša da odbaci ono što neminovno sledi, a to je da se sedne i ozbiljno razgovara o političkim temama, gde srpska rezolucija i platforma i te kako imaju težinu i to Tači zna i to mu ne odgovara", rekao je Drecun uoči predstojećeg nastavka razgovora u Briselu.

Navodeći da Prištini nikako ne odgovara snažna politička ofanziva Beograda i usvajanje Rezolucije o Kosovu i Metohiji, Drecun je ocenio da ovog puta niko neće nasesti na Tačijevu priču o pojavljivanju ANA-e i na pretnje da će izazvati nasilje.

On smatra da će Tači pokušati da obesmisli i oslabi poziciju Beograda opstrukcijom u direktnom dijalogu Beograda i Prištine, postavljanjem zahteva neprihvatljivih za Srbiju i odbijanjem bilo kakvih srpskih predloga.

"S druge strane, vršiće konstantan pritisak i pretnju Srbiji i međunarodnoj zajednici da će se izvršiti destabilizacija nasiljem i zato se pojavila takozvana Albanska nacionalna armija, u dogovoru sa Prištinom i Tiranom", kaže Drecun.

To je, dodaje on, oprobani metod Prištine, jer kada god međunarodna zajednica hoće da prihvati nešto što Srbija nudi ili eventualno pravi neki ustupak Srbiji, pojave se Albanci sa pretnjom da će izazvati nasilje.

Prema njegovim rečima, zato se pojavila ANA i zato se pravi cela ova priča oko spomenika albanskim teroristima u Preševu, gde je direktno Kadri Veseli, Tačijeva desna ruka, dao direktivu albanskim političkim predstavnicima na jugu Srbije da situaciju zakomplikuju sve do incidenata i da ne prihvate mirno rešavanje tog veštački izazvanog problema.

Drecun kaže da su na Kosovu sve takve pretnje ozbiljne, jer oni imaju kapaciteta da izazovu nasilje i da Srbe koji su bez ikakve zaštite veoma ugroze, kao i da izazovu destabilizaciju na području Preševa.

"Oni zaista žele da dođe do nekog sukoba sa srpskom žandarmerijom ili vojskom i da onda zatraže da se izvrši demilitarizacija tog područja, da se pažnja prebaci na jug Srbije te da opet Srbija bude optužena kao nekonstruktivan partner, jer u dijalogu sa Prištinom Srbija pokazuje da želi rešenje i ima inicijativu. Ali, ne verujem da će EU nasesti više na tu priču", smatra Drecun.

Komentarišći poruku Tačija da neće dozvoliti da se na predstojećem sastanku sa srpskim premijerom Ivicom Dačićem u Briselu razgovara o srpskoj rezoluciji i da je neprihvatljiva srpska autonomija, Drecun je rekao da je to očekivana reakcija Prištine, jer sve ono što otvara rešavanje konačnog statusa Kosmeta, Priština želi da izbegne.

"Nema on šta da razgovara o srpskoj rezoluciji, jer tu su osnovni principi za naše pregovarače. To znači da nijedno rešenje koje eventualno bude postignuto ne može da bude suprotstavljeno tim principima. Ni Srbija ne želi da tema razgovora budu osnovni principi iz Rezolucije, ali nudi moguća rešenja Platformom i o tome će morati da se razgovara", kaže Drecun.

On smatra da će ova početna pozicija Prištine morati da smekša tokom narednog perioda dijaloga te očekuje da će EU vršiti postepeno pritisak na Tačija da krene u ozbiljne političke razgovore, jer ovo je neodrživa situacija prvenstveno za Prištinu.

"Tači mora da shvati, a verujem da će shvatiti veoma dobro i evropski posrednici, da je Srbija stavila na sto svoj predlog i ako se ne razmatra taj predlog, teško može da se ide dalje", naglasio je Drecun.

Navodeći da Beograd neće da ukine srpske institucije na severu Kosova i Metohije, Drecun je istakao da Srbija više ne može da postigne nijedno jedino rešenje ni za kakvo tehničko pitanje, na primer telekomunikacije, koje bi bilo suprotno Rezoluciji i Platformi, koje je usvojila Skupština Srbije.

POVEZANE VESTI

Utorak 15.01.2013. 12:56
Isam ti se na takvu evropu koja se plasi Tacijeve Ane.
Utorak 15.01.2013. 11:07
Pa ko postavi ovog Drecuna,jednu obicnu zamlatu!Taj lik je obican sarlatan,vecito na drzavnim jaslama i opet na narodnoj grbaci zivi.Smesno i tuzno!Najsmesnije je kad je kao fol izvestavao sa kosova a ustvari sa Crnog vrha!Kao onaj jado sto je izvestavao iz Vukovara a ustvari nije se mrdao iz Novog sada!Ovaj Sns je pravo cudo,nesto kao blaza varijanta zutih sa malim primesama nacionalizma!Nema nama spasa dok se ne pojavi novi Karadjordje!
Utorak 15.01.2013. 15:35
Ja bi ostavio spomenik u Presevu ali bi najavio da za uzvrat u centru Pristine dignemo spomenik Milosevicu,, pa da vidimo kako bi onda siptari reagovali..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online