Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 15.01.2013.
13:02
J. L. Petković - Vesti A

Glas Srba na Kosovu biće jači

Beograd bi trebalo da podrži Srbe da izađu na kosovske izbore, ali to mora da bude iskreno. Ukoliko bi Srbi izašli zajedno i napravili široku listu, a Beograd stao iza toga, onda bi glas Srba bio snažan, kaže Ranđel Nojkić, predsednik SPO-a na KiM. Ističući da bi bilo bolje da je Beograd prihvatio Ahtisarijev plan, on dodaje da ni sada nije kasno za nestatusni deo, odnosno da se napravi revizija donetih zakona u kosovskom parlamentu, a koji se odnose na Srbe.

Ranđel Nojkić, predstavnik SPO na Kosovu i Metohiji
 

Kako komentarišete novi tekst Platforme i rezolucije za rešavanje problema Kosova. Ima li tu nečeg novog?
- Upoređujući sa prvom verzijom sa kojom su se upoznali Srbi sa KiM, druga varijanta je znatno povoljnija. Osim činjenice da je to, kako je predsednik Nikolić rekao, zaobljavanje ivica, vrlo je bitno da te ivice omogućavaju da se nastave razgovori, i da se nađu određena rešenja i za sever i za centralni deo Kosova. Bilo je reči o zajednici srpskih opština sa severa, a ovde je sada to izmenjeno, ali to jeste deo iz Ahtisarijevog plana koji je bitan za srpsku zajednicu. Ako se on uistinu primeni, to će biti značajan napredak za Srbe.
 

Računam na podršku Beograda

- Ubeđen sam da će nas Beograd podržati da izađemo na kosovske izbore. Bez obzira na to ko god da se pojavi na listi, koja god politička opcija da je napravi, Beograd mora iskreno da nas podrži. Do sada smo imali polovičnu podršku, koja je više štetila nego pomagala Srbima. Ukoliko bi Srbi izašli zajedno i napravili široku listu, a Beograd stao iza toga, onda bi glas Srba bio snažan i nijedna odluka u budućnosti ne bi bila doneta u Prištini bez saglasnosti Srba - smatra Nojkić.

Mislite da bi bilo bolje da je odmah prihvaćen Ahtisarijev plan?
- Apsolutno. Da je Beograd bio čvrst u tome da se nestatusni deo prihvati, onda bi zakoni bili daleko povoljni za Srbe. Ovako nisu u potpunosti po planu, s obzirom na to da ni Srbi koju su učestvovali u donošenju zakona, nisu imali obavezu prema Beogradu koji nije hteo da ih prizna. I sada plan nije validan. Mislim da bi bilo značajnije i da je Beograd rekao da se i sada primeni nestatusni deo Ahtisarijevog plana. Onda bi međunarodna zajednica žešće, čvršće i odlučnije izvršila pritisak na Prištinu, i možda bi tada mogla da se izvrši revizija nekih zakona. U prošlosti, to je bilo moguće.


Svojevremeno vam je iz Beograda poručivano da ne izlazite na izbore koje organizuje Priština?
- Mislim da je premijer Dačić tek sada, kada je seo preko puta Tačija, shvatio suštinu problema. A možda nisu shvatili svi - odbijena je poseta predsednika Srbije za Božić Gračanici, odbijena je poseta predsednika Skupštine Srbije i ministra pravde, neki Srbi su bili hapšeni... Ta situacija je mogla da se izbegne da su oni koji su uputili zahtev za dolazak to učinili preko Srba u kosovskim institucijama, pa da su svi Srbi stali iza toga, onda bi videli koliko bi Priština mogla da bude drska i to odbije, ili ne daj bože da izvede ROSU ili hapsi te ljudi. I tokom pregovora Srbi sa Kosova su mogli da iniciraju neke stvari.

POVEZANE VESTI

Utorak 15.01.2013. 15:13
Политички Београд је легло издајица!!!!Продали су се за мале паре..отпадници као потурице!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online