Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 12.01.2013.
20:16
Beta, Vestionline A

Usvojena tri amandmana na sednici

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su tri amandmana tokom rasprave o Predlogu rezolucije o Kosovu, koja predstavlja osnov za razgovore sa vlastima Kosova.

Skupština Srbije
 

Prvim amandmanom Odbora sve nadležnosti koje kao rezultat pregovora budu poverene Prištini, biće potvrđene ustavnim zakonom i prenete organima autonomne pokrajine Kosovo i Metohija. Amandmanom se precizira da razgovori sa predstavnicima Prištine treba da daju doprinos boljem životu građana na Kosovu i Metohiji, miru i stabilnosti i evropskoj budućnosti Srbije i regiona. Takođe, amandmanom je promenjen i stav o ciljevima razgovora, koji su prošireni.

Predviđeno je da je cilj razgovora stvaranje uslova za srpsku zajednicu i sve druge nacionalne zajednice na Kosovu i Metohiji kojima se garantuje sigurnost i puna zaštita ljudskih prava. Takođe, predviđeno je da će Vlada Srbije zahtevati zaštitu svih zajemčanih prava Srbima na Kosovu i Metohiji, pravo na povratak i imovinska prava.

Navodi se i da je Vlada Srbije obavezna da nastavi rasvetljavanje sudbina nestalih i da prati sudske procese okrivljenih za etničko nasilje nad Srbima. Prvobitno je bilo predloženo da je cilj razgovora da srpska zajednica i druge nacionalne zajednice na celokupnom području Kosova i Metohije budu u mogućnosti da žive u miru i sigurnosti.

Drugim amandmanom Odbora, koji je takođe prihvaćen, predviđena je promena dela preambule rezolucije, tako što se taj dokument poziva na sve rezolucije, deklaracije, i odluke Skupštine Srbije o Kosovu uz uzimanje u obzir odluka Generalne skupštine i Saveta bezbednosti UN o Kosovu.

Tim amandmanom je, kako se navodi u njegovom obrazloženju, predloženo da se generalnom formulacijom zameni pojedinačno navođenje relevantih akata o Kosovu i Metohiji i time izbegne moghucnost izostavljanja nekog od tih akata.

Trećim amandmanom Odbora precizirano je da će predstavnici Republike Srbije kroz pregovore težiti iznalaženju sporazumnog i sveobuhvatnog rešenja za Kosovo i Metohiju, umesto reči Republika Srbija.

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je da su amandmani Odbora formulisani na osnovu predloga i amandmana koji su poslanici podneli.

Pre utvrđivanja amandmana Odbora, to skupštinsko telo je odbilo osam amandanama Demokratske stranke Srbije (DS S) i šest amandmama Demokratske stranke (DS).

Prethodno je DS povukla amandman koji je predviđao da politička platforma predsednika Srbije za razgovore sa Prištinom u izvornom obliku bude sastavni deo obrazloženja rezolucije.

Sednici Odbora za Kosovo i Metohiju nisu prisustvovali poslanici Demokratske stranke Srbije.

POVEZANE VESTI

Subota 12.01.2013. 20:37
Usvojite vi malo k... Da smo mi neki ljudi, mi bi se organizovali i u centar Beograda! Svu stoku proterati odatle i napraviti jednu koja ne gleda samo interes svoga dzepa!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online