Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 12.01.2013.
10:12
Srna A

Nikolićev savetnik: Hrvati kradu da bi opstali

Scenarista Radoslav Pavlović, koji trenutno vrši funkciju savetnika predsednika Srbije za kulturu, rekao je da je kod "prisvajanja ćirilice" u Hrvatskoj reč o viševekovnoj kleptomaniji, koja je prisutna u delu hrvatske javnosti, hrvatskih vlasti i ustanova u kulturi.

Radoslav Pavlović: Jedino nam ostaje da se rugamo
 

"Ne treba se ničemu čuditi. Nastali su na antisrpstvu i ako prestanu sa pričom o lošim Srbima, ako prestanu sa kleptomanijom, dovode u pitanje i svoj opstanak. To je logičan proces kome se jedino možemo sa ove strane rugati, jer on zaslužuje jedino ruganje i naučni osvrt", rekao je Pavlović za agenciju Srna.
 

On je ocenio da se protiv toga ne može mnogo učiniti, jer, kako se izrazio, "njihova kleptomanija pripada jednom mentalitetu i oni će stalno da uzimaju tuđe upaljače i čaše sa stola".

"Naša država treba da objasni da je ćirilica pismo verovatno starije od pojma srpske nacije i hrvatske nacije, da vodi praktično i grafički poreklo iz vinčanske kulture, a da će ovi da kradu, krašće - ni prvo ni zadnje", ukazao je Pavlović, koji je javnosti najpoznatiji kao scenarista serije "Moj rođak sa sela".

On je rekao da se ne bi začudio ni da Sveti Sava bude proglašen Hrvatom, imajući u vidu proglašavanje Ruđera Boškovića za Hrvata ili pokušaj "nekih stanovnika Hrvatske da stave Nikolu Teslu među Hrvate, zaboravljajući da su u avgustu 1941. ustaše poklale kompletno selo Smiljan i kompletnu familiju Tesla". Pavlović je uz to dodao komentar da je "neobično da kolju svoje".


Govoreći o pokušaju ustanovljavanja hrvatske pravoslavne crkve, Pavlović je rekao da je pojam "hrvatsko pravoslavlje" paradoksalan, ali da se ne bi začudio kada bi bili uvedeni pojmovi "muška žena", "obučena golotinja" ili "bikini iz 16 delova".

On je podsetio na to da su se 1900. godine u Dubrovniku, za koji kaže da je "juče pre podne ušao u sastav Hrvatske", na zemaljskim izborima za Sabor dalmatinski samo dvojica stanovnika Dubrovnika - jedan fratar i jedan obućar, izjasnili kao Hrvati.


"Šta treba raditi - pozvati istoričare, lingviste koji bi istorijski relevantno osvetlili ko su zapravo Marin Držić, Ivan Gundulić, šta su govorili, šta se pisalo, ali to neće umanjiti njihovu kleptomaniju", zaključio je Pavlović.

U Hrvatskoj je nedavno, u organizaciji Hrvatske akademije nauke i umetnosti, održan naučni skup na kojem je ćirilica proglašena hrvatskom baštinom, a hrvatski filolozi utvrdili da je najpoznatiji srpski ćirilični spomenik Miroslavljevo jevanđelje iz 12. veka "pisano hrvatskom ćirilicom i staroslavenskim jezikom hrvatske redakcije".

Nedavno je i direktor turističke organizacije u Širokom Brijegu isklesao u kamenu ćirilična slova, objašnjavajući da je reč o slovima iz starog hrvatskog pisma iz 15. veka.

POVEZANE VESTI

Subota 12.01.2013. 10:22
Свака му је реч златна.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online