Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 10.02.2010.
14:28
Tanjug A

Srbi i Albanci protiv Euleks-a

Na Kosovu su obnovljeni pritisci na Euleks, kako sa srpske, tako i sa albanske strane, a u toj kampanji ističu se zahtevi da misija EU napusti Kosovo ili da, u krajnjem slučaju, odredi šta joj je prioritet.

Istovremeni pritisci na Euleks od Srba na severu Kosova i nevladinog sektora kosovskih Albanaca deluju sinhronizovano, iako nisu povezani, smatraju analitičari.

Priština je minulih dana izlepljena plakatima u kojima se traži pravda za dvojicu demonstranata koji su izgubili život, na današnji dan pre tri godine, u sukobu sa UNMIK policijom.

Plakate je štampao pokret "Samoopredeljenje", koji okuplja kosovske Albance. Iz tog pokreta upućuju primedbe Euleksu zbog, kako navode, selektivnosti u pristupu problemima i sudskim slučajevima na Kosovu.

Južna srpska pokrajina: Kosovo i Metohija

Kampanji "Samoopredeljenja" protiv Euleksa, zbog nepreuzimanja slučaja stradanja dvojice demostranata 2007. godine u sukobu sa policijom UNMIK-a pridružila se i grupa nevladinih organizacija kosovskih Albanaca.

Oni reaguju zato što Euleks ponovo otvara slučaj lidera "Samoopredeljenja" Aljbina Kurtija, optuženog za organizovanje demonstracija u kojima je dvoje ljudi izgubilo život od ranjavanja gumenim mmecima.

Rumunski specijalci koji su učestvovali u akciji razbijanja demonstracija pre tri godine u Prištini nisu više na Kosovu, a u međuvremenu protiv njih nije pokrenut sudski postupak i niti je utvrđena odgovornost za smrt dvoje Albanaca. UNMIK je tada pokrenuo proces protiv Kurtija, a predmet je nedavno preuzeo Euleks.

Nisu po volji ni Srba ni Albanaca: Euleks

Za pomenutu grupu nevladinih organizacija, Euleks treba da
ima druge prioritete.

"Civilno društvo, a sigurno i svi građani Kosova, ne žele da stvaraju predrasude o radu Euleks-a, ili sprovođenja zakona. Ipak, naše ubeđenje je da je na listi prioriteta Kosova, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala u poređenju sa tretiranjem slučaja Aljbina Kurtija", navedeno je u reakciji nevladinih organizacija.

Prošle nedelje su i Srbi na severu Kosova, potpomognuti opozicionim liderima iz Beograda, zatražili dislociranje Euleksa zbog, kako su naveli, gubljenja nepristrasnog stava prema statusu Kosova.

Potpredsednik SRS-a Dragan Todorović je na skupu nazvanom "Sabor Srba Kosova i Metohije" rekao da očekuje od Beograda da prvi potez, kojim bi pokazao da želi očuvanje Kosova u Srbiji, bude poruka Euleksu da "izađe na vrata na koja je ušao".

Tako je u 10 dana iz dva centra na Kosovu stvoren je jedinstven stav da je Euleks nepotreban.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online