Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 12.01.2013.
00:11
Beta, Politika A

Vlasi: Kosovo ne stanuje u Srbiji

Za Srbiju je bolje da shvati realnost da Kosovo od 1999. "ne stanuje u Srbiji", izjavio je Azem Vlasi (64), savetnik Vlade Kosova za spoljnu politiku, u intervjuu za beogradsku Politiku.

Nove provokacije iz Prištine: Azem Vlasi, savetnik Vlade Kosova za spoljnu politiku
 

Problem je u tome što je "Srbija u dubokoj protivrečnost sa samom sobom: u svom Ustavu drži Kosovo kao južnu pokrajinu, a ovamo razgovara u Briselu sa predsatvnicima Kosova. Da li u Briselu razgovara sa predstavnicima Vojvodine? Ne. Srbija određuje granične prelaze, a zna se da su granični prelazi između država,
kako god da ih Srbija zove.

U platformi se nudi rešenje za Kosovo, ali se nigde ne kaže da treba pitati Albance da li se oni slažu s tim", kaže Vlasi.

"Spomenik u nadležnosti lokalne vlasti, a ne države"

O spomeniku poginulim pripadnicima "Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca", novembra postavljenom u Preševu, Vlasi kaže da je "u pravnoj nadležnosti lokalne vlasti, a ne države" Srbije koja traži da se spomenik ukloni.

Vlasi je negirao da na Kosovu ima napada na Srbe rekavši da je to "ogoljena laž. Vi u Beogradu mislite da Srbi ne smeju da prošetaju na Kosovu jer će ih Albanci pojesti žive. Ljudi se kreću, nema međunacionalnih sukoba, nema nasrtanja na Srbe", mada Vlasi "ne isključuje mogućnost pojedinačnih  ekscesa, ali, ipak, sve ih je manje".

Srbija i Kosovo, rekao je Vlasi, "treba da sarađuju na bazi reciprociteta... da se nađu rešenja za etnička, ljudska prava za Albance na jugu Srbije, odnosno u Preševskoj dolini, i (za) Srbe na Kosovu".

"Srbija hoće da Srbi na Kosovu imaju što veća prava, (a) mi smo zainteresovani da Albanci u Preševskoj dolini imaju što veća praca. Niko od zvanične vlasti sa Kosova ne huška Albance tamo (u Presevskoj dolini) da ne priznaju državu Srbiju, dok istovremeno vlasti Srbije stalno podržavaju Srbe s Kosova da ne priznaju državu
Kosovo", rekao je Vlasi, uz opasku da o Preševskoj dolini govori kao o "samo geografskom pojmu".

Upitan o tome zašto zamera rukovodstvu Srbije što utvrduje kakvo terba da bude Kosovo, dok on, Vlasi, traži pritisak Brisela na Srbiju da Kosovo izbaci iz Ustava, on kaže da "Kosovo ne može da figurira u Ustavu Srbije posle svega što se desilo, niti Srbija ima pravo da pretenduje da je Kosovo deo Srbije".

"Ono čega nema u realnosti ne može da piše ni u Ustavu", rekao je Vlasi.

Na pitanje lista o tome šta je želeo da poruči državnom vrhu Srbije kada ga je upozorio da "budu li tamo (u Preševu) nasrtali na Albance, oni su nasrnuli na sve nas Albance", Vlasi je, prenosi list, rekao da "ne može Srbija da se zaštitnički ponaša prema Srbima na Kosovu, a mi da se pravimo da nas nije briga šta se događa u Preševskoj dolini".

Tamo, u Preševskoj dolini, "državni vrh (Srbije) preti da će silom skinuti jedno spomen-obeležje albanskim žrtvama koje su pale u sukobu sa jednim režimom za koji se zna šta je sve radio Albancima... tlačio i terorisao Albance... sveteći im se jer je
1999. izgubio Kosovo".

POVEZANE VESTI

Subota 12.01.2013. 01:07
А ВЛАСИЈУ ДА БУДЕ ЈАСНО ДА ЊЕГОВИХ 5 МИНУТА ТРАЈЕ ДОК СУ АМЕРИ НА КОСМЕТ желим му дуг и здрав жибвот, да доживи како се космет враћа под окриље србије власи! догодине у призрену !
Subota 12.01.2013. 00:21
Ene,bas lepo,kad politika i beta nemaju sta drugo da pisu,vec nam ovakve vesti serviraju..Neznam samo za koga navijaju?
Subota 12.01.2013. 03:23
E moj Azeme,licemeru. Ja bi ti priznao Kosovo,da vidim sta to znaci. Ako ce da se radujes malo,da ti priustim radost srca,ljudsko si bice sa mislima siptara. Ali Azeme,ne volis svoje cukununucice,ne,ne Azeme. Turska je bila ovde priznata,e 600 godina pa je 1912 pojeo mrak Azeme. Nije bilo Srbije, Azeme sto znam da bi i sad da je nema,,ali digla se Azeme,,to seme nepravde i naroda koji nikada nije zeleo tudje uvek nikne i proguta korov,,Azeme, Azeme, ne razmisljas dugorocno,,ne valja ti to jer pokazujes da ne volis pokoljenje svoje. Nego sad se kurci dok su jaki sa vama ali znaj istorija govori da se to menja. Neznas nista a stavili te za savetnika za spoljnu,,,daj otkaz Azemeee
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online