Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Petak 11.01.2013.
12:04
J. L. Petković - Vesti A

Toma nas je opet prevario

Poslanici Skupštine Srbije uskoro bi trebalo da se izjasne o predlogu rezolucije o osnovama za razgovore sa Prištinom. Kako stvari stoje, o tom dokumentu će se burno raspravljati.


 

- Taj tekst je protiv nacionalnih i državnih interesa, i pre svega, protiv nas koji živimo na Kosmetu. Od Skupštine Srbije očekuje se da u subotu faktički prihvati sve atribute državnosti samoproglašene države Kosovo - ocenjuje za "Vesti" Marko Jakšić, poslanik Skupštine Srbije iz redova DSS-a.


Jeste li vi upoznati sa kompletnim tekstom platforme, budući da je deo proglašen tajnom, i kako ćete o rezoluciji, koja je proistekla iz te platforme, glasati?

- Mislim da platforma nije bitna, jer onaj tekst rezolucije koji je dat poslanicima nema mnogo dodirnih tačaka sa platformom predsednika Tomislava Nikolića. Taj tekst buduće rezolucije može da se proizvede i iz Tadićevog plana od četiri tačke, možete da ga pravite i iz Ahtisarijevog plana o KiM. U tekstu te buduće rezolucije piše da će Skupština Srbije primeniti sve sporazume koje je Borko Stefanović kao pregovarač prethodne vlade, napravio u Briselu.

Da li će se raspravljati o rezoluciji o parlamentu?

- Danas bi na skupštinskom Odboru za Kosovo trebalo da bude izjašnjavanje o rezoluciji, a u subotu bi stav Odbora za KiM trebalo da bude predočen Skupštini Srbije. Ako ne dođe do bitnih promena postojećeg teksta rezolucije, ja lično ću biti protiv njega.

Zašto?

- Zato što je taj tekst protiv nacionalnih i državnih interesa Srbije i protiv nas koji živimo na Kosovu i Metohiji. Skupština Srbije treba u subotu, usvajanjem tog teksta, faktički da prihvati sve atribute državnosti samoproglašene države Kosovo, njihove lične karte, saobraćajne i vozačke dozvole, katastar, granicu... To u praksi znači priznanje nezavisnog Kosova.

Očekivali ste drugačiji sadržaj iz platforme?

- Srbi su podržali tu platformu, naročito ta dva stava - da ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno, i drugi da nema tehničkih pregovora koji bi mogli da ugroze državne i nacionalne interese. Od oba ta dva stava se odustalo. Prema tome, Srbi sa Kosmeta su podržali platformu Tomislava Nikolića, kao što su je podržali i predstavnici crkve i SANU. Na žalost, sada te platforme nema u Skupštini, što po onoj narodnoj znači da smo "džaba krečili". Priča o tome da je platforma tajna, jer treba da čuva naše taktike i strategije, uopšte ne stoji, s obzirom na to da je tekst objavljen u velikom broju medija.

Smatrate da su prekršena obećanja?

- Apsolutno. Tomislav Nikolić nije održao svoju reč. Prvo, to nije učinio kada je od Srba sa severa tražio da pristanu da se postavi granica i obećao da neće plaćati carinu. A kada je Priština krenula sa naplatom, sporazum nije poništen, kao što je bilo obećano. Nikolić je dobio podršku od Srba i severno i južno od Ibra, ali je pod pritiskom njegovih međunarodnih prijatelja, pre svega zapadnih, izmenio tekst platforme. Obmanuo je Srbe sa KiM i kada nije uspeo da se izbori sa vladom, nije hteo ili nije smeo, pa se platforma neće naši pred Skupštinom. Doduše, to nije prvi put. Nikolić, za koga sam i ja glasao, obećao je da će poništiti sve sporazume prošle vlade, a sada je jasno da će ih prihvatiti.
 

Srbe na Srbe

 

Kako komentarišete batinjanje Srba i optužbe da su ih tukli sunarodnici iz KPS?


- To je za svaku osudu. Način na koji su postupali prema njima je brutalan, ali to čeka sve Srbe na KiM onog trenutka kada bude zaživela tzv. nezavisna država Kosovo, a koja mora da zaživi da bi Srbija ušla u EU. Srbi južno od Ibra su uz blagoslov Beograda, a ne na svoju ruku, ušli u institucije Prištine - i u Skupštinu, vladu, lokalnu samoupravu. Ne treba da čudi ako i kad se desi da tako podeljeni prijavljuju jedni druge. 

POVEZANE VESTI

Petak 11.01.2013. 12:09
Zar smo nesto drugo ocekivali?? U zadnjih 12 godina samo LOPOVI,IZDAJNICI,PREVARANTI vladaju Srbijom. Samo brinu o svojoj fotelji,ne o drzavi....
Petak 11.01.2013. 14:11
toma je prevario i SESELJA a ne da nece SRBIJU ja neznam sta ste vi ocekivali od IZDAJNIKA
Petak 11.01.2013. 12:15
nije to ni toma ni niko drugi, srbija nema vladu nema je ni croatia niti cg il makedonija svi su se navukli na ejropsku krmachu i pocheli da sisaju kad im da, kad zatreba zna da udari i ponekad da te pushti na odredjeno vreme, ona zna i da poshalje poruke kroz svoje zombije koji lete kroz svet i varaju djavijom preciznoschu nebi li otkrili pravu namjeru , jedite pi te sad josh malo pa kod majke u krilo, a ako sluchajno ne poklonite svoju zemlju krvolochnim vampirskim susedima onda nishta, a josh papa kad rashiri ruke i pochne mlatit u nekakvom njihovom hrishchanstvo koji podrazumeva kompletna unishtavanja u nashem sluchaju nevinih civila srba tada i sada, pa puste film kako isteruju djavola
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online