Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Četvrtak 10.01.2013.
16:54
Beta A

"Rezolucija nije u skladu s platformom"

Predsednici opština i skupština opština sa severa Kosova uputili su otvoreno pismo predsedniku Republike Tomislavu Nikoliću i ocenili da rezolucija o Kosovu nije u skladu sa platformom koju im je Nikolić ranije predstavio.

Foto: Arhiva
 

"To se odnosi posebno na deo zbog koga je Vaša Platforma podržana od strane Srba sa Kosova i Metohije", ističe se u pismu i dodaje da su "posebno podržani stavovi da se ne postižu parcijalni dogovori sa privremenim institucijama samouprave u Prištini u okviru takozvanog tehničkog dijaloga i stav da ništa nije dogovoreno dok sve nije
dogovoreno".

Pročitajte još:

1. Nikolić: Nema priznavanja Kosova

2. "Kakva platforma, priznajte nezavisnost!"

Nakon zajedničke sednice vlade i predsednika Srbije saopšteno je da ti stavovi nisu ušli u predlog rezolucije upućene parlamentu, a Nikolić je dodao da je u novoj verziji rezolucije "bilo ublažavanja ivica".

"Nastavak pregovora na tehničkom nivou i implementacija postignutih dogovora predstavlja direktno priznavanje nezavisnosti takozvane republike Kosovo", upozorili su predsednici lokalne samouprave i dodali da će posle sprovođenja dogovora iz Brisela "pregovaračka pozicija Vlade Republike Srbije biti ozbiljno dovedena u pitanje".

"Srpski narod sa Kosova i Metohije ozbiljno je zabrinut za institucije Srbije i lokalne institucije, koje su sve vreme bile i ostale glavni garant ostanka i opstanka Srba na KiM", dodaje se u pismu predsedniku Nikoliću, uz napomenu da je "u praksi potvrđeno da tamo gde nema institucija Srbije nema ni Srba".

Zaključeno je da svaka eventualna buduća promena platforme treba da bude usaglašena sa predstavnicima Srba sa KiM.

Čelnici opština sa severa Kosova naveli su da "nije dovoljno da Srbija samo ponavlja stav da neće priznati nezavisnost Kosova već je neophodno aktivnim merama svih organa države Srbije zaustaviti i sprečiti širenje takozvane republike Kosovo na teritoriju četiri opštine na severu KiM".

Predsednici opština su naveli da im je Nikolić na sastanku 22. decembra u Beogradu obećao da će Platforma o KiM biti usvojena u Skupštini Srbije i da će biti obavezujuća za sve državne organe, te da će se posle toga doneti odgovarajući Ustavni zakon.

Nakon jučerašnje sednice vlade i predsednika Srbije rečeno je da platforma, koja je takođe jednoglasno usvojena, neće biti javni dokument, a da će se poslanici izjasniti samo o rezoluciji o Kosovu.

Sednica parlamenta zakazana je za subotu, 12. januar.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 10.01.2013. 17:37
Postoji Ustav Srbije u kome stoji da je Kosovo deo Srbije.Dakle stvar je jasna,ako je Srbija država u pravnom smislu nikakva platforma nije potrebna dovoljno je samo poštovanje ustava .A ako to ni vlada Srbije nema namjeru da poštuje ,Srbija u pravnom smislu i ne postoji ,postoji samo Kosovo.
Četvrtak 10.01.2013. 17:33
нарабно да није , лаже па растура , лјуди су доле опет изманипулисани, ах да крајње је време да људи схвате да београд стоји иза пројекта независно косово , наравно и власт која је марионета ѕападних амбасада издаја и то све због бус плуса и проента
Četvrtak 10.01.2013. 17:30
Kada sam pre nedelju dana napisao da Platformu treba podrzati, ma sta mislili o piscima tog dokumenta, bio sam odbijen vasim komentarima. Zatim sam izrazio bojazan da je problem u tome sto ce Rezolucija biti dokument razlicit od Platforme, pre svega u kljucnom delu, tj. da nece uvaziti Ustav Srbije i Odluku UN 1244. Opet sam bio negativno ocenjen od kolega. Nazalost, sve ide kako sam se i pribojavao. Hajde da razmisljamo malo, da bi sto jasnije videli sta se zapravo desava u ovoj zemlji. http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/282024/Rezoluciji-mere-svako-slovodo-subote#komentar_1108089
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online