Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 10.01.2013.
01:08
N. S. Preradović - Vesti A

Nemac našao oca u Srbiji!

Naporna jednoipogodišnja potraga Nemca Volfganga Pecolda (Wolfgang Petzold) za biološkim ocem urodila je plodom - test DNK je potvrdio da mu je otac pokojni Vitomir Bošković iz sela Stepojevac kod Beograda, koji je kao ratni zarobljenik u Nemačkoj proveo četiri i po godine.

Poreklom Srbi: Volfgang Pecold sa sinom
 

Volfgangova potraga za srpskim ocem počela je u leto 2011. godine, kada je ovaj sada 68-godišnjak otišao u gradić Kinhajde da upotpuni svoj rodoslov. Ta potraga priredila mu je šok - naime saznao je da on nije sin Nemca Rudolfa Pecolda, nego da mu je biološki otac najverovatnije srpski zarobljenik koji je od 1941. pa do 1945. godine radio na imanjima na području Kinhajdea.

Saznali za rodbinu u Nemačkoj: Porodica Bošković iz sela Stepojevac kraj Beograda
 


Odmah je uradio test DNK sa 14 godina starijom sestrom Inge, koji je pokazao da mu je ona sestra, ali samo po majci. Tada je Volfgang krenuo u potragu, a značajnu ulogu u otkrivanju Pecoldove porodice odigrao je Aleksandar Jovanović iz Sevojna.


I Aleksandrov deda Velizar Čolić bio je srpski zarobljenik na tom području, pa su oni uradili analizu DNK, ali je rezultat bio negativan. Tada je krenula prava potraga za potomcima ostalih zarobljenika iz Volfgangovog rodnog kraja.

Analiza DNK dokazala sredstvo: Vojislav Bošković (81) saznao da ima brata u Nemačkoj

Tako se došlo i do porodice Bošković iz Stepojevca.


Ekipa "Vesti" posetila je na Božić porodicu Bošković, a na imanju smo zatekli Vojislava Boškovića, koji je ušao u 81. leto - sina Vitomira Boškovića, ratnog zarobljenika iz Nemačke.


Da bi pomogao u otkrivanju Volfgangovog porekla deda Vojislav je krajem decembra dao svoj DNK na analizu, a test je jasno potvrdio da je Volfgang Vitomirov sin, a Vojislavljev brat.

Otac Vitomir

- Postoji jedna zajednička fotografija na kojoj su srpski zarobljenici iz Kinhajdea na okupu. Na toj fotografiji je i deda Vitomir, koji je preminuo 1994. godine.

Kada nas je Aleksandar Jovanović pozvao potražili smo dedine stare slike i našli fotografiju Volfganga kad je bio beba, ali i sliku njegove majke Fride - priča za "Vesti" Dragan Bošković, unuk pokojnog Vitomira.

Majka Frida

Dragan kaže da deda nikad nije krio da ima dva sina u Nemačkoj. Vitomirova deca su pokušavala tokom posleratnih godina da nađu polubraću i uspela su da stupe u kontakt sa jednim polubratom, sa kojim su se i dopisivale. Ali za Pecolda niko nije znao, sve dosad.


Sada sa Volfgangom koji je radosnu vest primio u Drezdenu imaju redovnu komunikaciju, što putem telefona, što elektronskom poštom.

Volfgang kao beba

- Volfgang traži da mu poštu šaljemo na srpskom, engleskom i nemačkom jeziku. To su kratke poruke, ali za nas značajne. Nedavno smo mu objašnjavali šta za Srbe znači pojam krsne slave. Želeo je da zna šta su to slave i kako ih mi Srbi obeležavamo - ispričao je Dragan.
 

Sedmoro dece

 

Pre nego je otišao u zarobljeništvo, deda Vitomir, koji je rođen 1907. godine imao je petoro dece: ćerke Oliveru, Milunku, bliznakinje Milku i Milenu i sina Vojislava. Olivera i Milunka više nisu žive.


- Deda je u zaroboljeništvu proveo dosta vremana i stekao eto dva sina. On je znao za njih, a i mi smo kasnije pronašli slike i shvatili da imamo rodbinu u Nemačkoj - kaže Vitomirov unuk Dragan.


Dva Srbina na slici

 

- Kada smo obavešteni da neki Nemac traži biološkog oca Srbina nismo se dvoumili, odmah smo pogledali sve dedine slike iz zarobljeništva i moj otac Vojislav je uradio analizu DNK. Kad čovek istinski želi da zna svoje poreklo i želi da bude Srbin, treba mu pomoći. Pecold se sa jednim od sinova slikao u Nemačkoj, a fotografiju je potpisao sa "Dva Srbina" - priča Dragan.


Porodično okupljanje

 

Volfgang Pecold namerava da dođe u Srbiju na proleće i upozna svoju rodbinu.
- Napravićemo porodično okupljanje i upoznati našeg Pecolda. I on sam ima dva sina, suprugu, porodični je čovek - kažu Boškovići.

Četvrtak 10.01.2013. 07:20
Dok su nemci unistavali (streljali) na hiljade zivota kod nas, Srbi su u isto vreme "darivali" zivote,kod njih...sta ti je Srbin burazeru,...neunistiv! nije ovaj deda jedini ja znam za jos jedan slucaj a ko zna za koliko ih se ne zna...dok je shvabo osvajao svet ,Srbi im "cuvali" zene...xexexexe
Četvrtak 10.01.2013. 07:23
I kod nas je postojala ta priča, nekada davno, ali je pokojna baba zabašurivala.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online