Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 08.01.2013.
07:47
Večernje novosti A

Ravnogorci podnose tužbu Strazburu

Konačnu odluku o podizanju tužbe protiv države pred sudom u Strazburu nekadašnji pripadnici Jugoslovenske vojske u otadžbini (JVO) doneće u prvim nedeljama ove godine. Razlog za najavljenu predstavku Evropskom sudu za ljudska prava je odluka Ustavnog suda Srbije, koji je ravnogorcima u oktobru uskratio pojedina boračka prava, pišu beogradske Večernje novosti.

Presavijaju tabak: Ravnogorci tuže državu u Strazburu zbog kršenja boračkih prava
 

Ovaj sud oborio je Uredbu Vlade Srbije iz 2005, kojom su pripadnici JVO dobili povlastice identične članovima partizanskog pokreta.

Da obaranje sporne uredbe pred Ustavnim sudom nije promenilo status ravnogoraca, koji se i dalje smatraju antifašistima i ravnopravnim učesnicima rata, stav je njihovog pravnog zastupnika Zorana Živanovića. On kaže da će ovih dana imati sastanak sa članovima ravnogorskih udruženja, na kome će im izneti ove argumente i doneti odluku o daljim potezima.

Čekaju osam godina

Zakon o izjednačavanju četnika i partizana donet je pre osam godina, a nijedan pripadnik Jugoslovenske vojske u otadžbini do danas nije ostvario prava koja mu pripadaju. Ministarstvu rada i socijalne politike obratilo se 3.000 ravnogoraca, tražeći da im se prizna borački status. Njih 700 je odmah odbijeno, dok su ostali “na čekanju” do danas.

"Najvažnije je da svi učesnici rata koji su se borili za kralja i otadžbinu imaju zakonsku satisfakciju za učešće u ratu. Odluka Ustavnog suda tu nije ništa promenila, već im je samo uskratila prava koja nisu mogli ni da ostvare - borački i dodatak za negu i pomoć, invalidninu ili banjsko lečenje", kaže Živanović.

Da je većina ovih prava pre odluke Ustavnog suda postojalo samo na papiru smatraju i nekadašnji pripadnici kraljevske vojske. Ali ističu i da im sve to makar formalno pripada i najavljuju predstavku pred Sudom za ljudska prava.

"Tužbu planiramo da uputimo u Strazbur čim prođu praznici", kaže sekretar Udruženja pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini Ljubomir Radojlović. "Tačno je da nam je Ustavni sud ukinuo nešto što nismo ni imali, ali za to nije bilo osnova.

Članovi ovog i drugih sličnih udruženja ljuti su na državu što do danas u praksi nije sprovela izjedanačavanje sa partizanima. Najviše ih boli, ipak, apsurdni propis po kome se za dokazivanje učešća u ratu traži potpis najmanje dvojice ideoloških protivnika - članova Subnora.

POVEZANE VESTI

Utorak 08.01.2013. 13:55
Nasli ste kome cete da se zalite, toj istoj Evropi koja vas je i izdala.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online