Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 06.01.2013.
20:04
Beta, Radio KiM, Srna A

Srbi na KiM upalili badnjak

U prisustvu oko 1.000 Srba iz centralnog dela Kosova je u porti manastira Gračanica upaljen badnjak, čime je počela proslava najradosnijeg hrišćanskog praznika - Božića.

Paljenje badnjaka
 

U crkvi Svetog Dimitrija u Zvečanu na severu Kosova badnjak je osveštao Njegovo preosveštenstvo episkop raško-prizrenski Teodosije.

Paljenju badnjaka prisustvovali su i predstavnici Kfora, javlja dopisnik Srne.

Tokom paljenja badnjaka bila je isključena struja u glavnoj ulici u Gračanici, što je protumačeno kao novi pritisak na preostale Srbe centralnog Kosova.

Više stotina Srba centralnog Kosova, sečom badnjaka, započelo je obeležavanje Badnjeg dana i proslavu Božića. U seču Badnjaka, i ove kao i predhodnih godina, išlo se organizovano, uz pratnju policije, prenosi KiM radio iz Čaglavice.

I Vulin upalio badnjak

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo Aleksandar Vulin upalio je večeras badnjak u Crkvi svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici.

Vulin je građanima preneo poruku predsednika Srbije Tomislava Nikolića da ništa neće moći da stane između predsednika, prvog među Srbima, i najnapaćenijih građana.

"Srbija se moli za mir, traži i želi mir ali u toj želji ne sme da ostane sama. Srbija traži od velikog sveta i onih koji žive na ovim prostorima da učestvuju u borbi za mir onoliko koliko u tome ona učestvuje", rekao je Vulin.

Vulin je najavio da će 2013. biti godina velikih odluka.

"Biće to godina jedinstva, biće to period kada ćemo ponovo otkriti šta znači kada smo zajedno, kada se ne delimo i kada smo uvereni da je Kosovo i Metohija deo ove zemlje", rekao je Vulin.

Vulin je građanima Kosovske Mitrovice poželeo mir, napredak i rađanje dece.

Uz pesmu, srpske zastave, vino, kuvanu rakiju i poneku petardu i ove godine je tradicionalno obeležen Badnji dan. Većina Srba centralnog Kosova seču badnjaka obavlja u hrastvoj šumi kod Gračaničkog jezera. Zbog bezbednosti, poslednjih godina u seču se ne ide u zoru, kao što to običaji nalažu, već to rade tokom celog dana uz policijsko obezbeđenje. Najviše je bilo mladih ljudi i dece koji su ove godine poželeli bolje i srećnije dane i više slobode.


Nemanja Jančetović kaže da je običaje naučio od dede sa kojim je još kao dete dolazio u seču badnjaka. Ističe da zbog specifičnosti situacije u kojoj živimo u seču badnjaka se poslednjih godina ide sa posebnim žarom, jer je to, kako kaže, deo naše tradicije koju trebamo sačuvati.

- Poželeo bih svima puno zdravlja i veselja. Da se mi Srbi složimo i da nas ima što više, da se oni koji su otišli vrate i da očuvamo našu zemlju. Moja najveća Božićna želja, a ja mislim da je to najveća želja i svih drugih Srba je da nas ima što više, da ovde ostanemo. Želeo bih da u miru živimo sa svima jer samo tako će nam biti dobro, kaže Zlatibor Aleksić.

Okupljanje i seča Badnjaka obavljeni su bez incidenata. Obeležavanje badnjeg dana biće nastavljeno posle podne u porti manastira Gračanica, gde će biti organizovano paljenje badnjaka.

Centralna proslava Božića održaće se ove godine u Gračanici gde će prazničnu liturgiju služiti vladika raško-prizrenski Teodosije.

POVEZANE VESTI

Nedelja 06.01.2013. 21:33
Нека пламен Бадњака што упалише дивјунаци косметски огрије срца свих Светосаваца и нека нам освијетли пут до слоге и слободе, Мир Божији Христос се роди!
Nedelja 06.01.2013. 23:19
СРБСКОЈ БРАЋИ И СЕСТРАМА НА СРБСКОМ КОСМЕТУ ЧЕСТИТАМ БАДЊАК И БОЖИЋ ХРИСТОС СЕ РОДИ,А ТАКОЂЕ И СВИМА СРБИМА ШИРОМ СВЕТА И СРБИМА НА ПОРТАЛУ ВЕСТИ ОНЛИНЕ
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online