Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 06.01.2013.
18:22
Politika A

Sa ili bez carine na Jarinju 11. januara?

Direktor vladine kancelarije za medije Milivoje Mihajlović na pitanje novinara "Politike” da li se u vladi zna kako će funkcionisati režim preko prelazana Jarinju posle 10. januara uputio nas je na šefa tima za tehničke pregovore Dejana Pavićevića, koji se nije javljao na pozive. Mihajlović nije bio upoznat ni sa tim da li će se na sednici vlade raspravljati o ovom pitanju.

Kontrola na prelazu Jarinje
 

Zamenik direktora Kancelarije za KiM i predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić je rekao za "Politiku" da ne očekuje da će se išta promeniti nakon 10. januara, jer u Briselu treba da se nastave razgovori oko sprovođenja dogovora o integrisanoj kontroli administrativne linije i o svim spornim pitanjima na koja su ukazali Srbi sa Kosova i Metohije a tiču se naplaćivanja carina i ostalih taksa privremenim institucijama samouprave na Kosovu.

Na pitanje da li postoji mogućnost da se 10. januara tim za tehničke razgovore dogovori o nekom novom režimu na zajedničkim prelazima, Pantić je rekao da će to biti samo razgovori o mogućim rešenjima, "jer ćemo mi predložiti neke načine na koje mogu da se reše problemi na koje su Srbi sa KiM ukazali”.

"Siguran sam da će Vlada Republike Srbije uputiti upozorenje Albancima da ne pokušavaju da nakon 10. januara promene dosadašnji režim na administrativnim prelazima, jer bi to značilo podizanje tenzija i dovođenje u pitanje nastavka pregovora koji su predviđeni za 17. januar”, rekao je Pantić.

Šta će se dogoditi na administrativnim prelazima na severu Kosmeta 11. januara, kada ističe jednomesečni dogovor postignut u Briselu o režimu zajedničkog upravljanja prelazima, pre nekoliko dana nije znao da kaže ni predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Govoreći o neophodnosti što bržeg usvajanja rezolucije u skupštini, Nikolić je za agenciju Srna rekao da bi konačni tekst platforme za Kosovo i Metohiju morao da bude završen do 10. januara, jer se tada nastavlja dijalog Beograda i Prištine i jer je sa Albancima dogovoreno da nema carine za severno Kosovo do tog datuma.

"Jedino iznenađenje o kome možemo govoriti je to što je sa Tačijem dogovoreno samo do 10. januara kako će ići roba preko prelaza. Pitao sam, 11. je dan, šta će tog dana da bude. Šta radimo kada 11. stigne kamion, šta radimo sa njim? Niko mi nije odgovorio“, rekao je Tomislav Nikolić, predsedenik Srbije u novogodišnjem intervjuu "Politici“ .

Premijer Srbije je potvrdio da će 10. januara početi razgovori radnih grupa u vezi sa sporazumom o integrisanom upravljanju prelazima i da će se razgovarati o tome kako će se sporazum definisati, šta se na prelazima naplaćuje, kome idu carine i PDV.

Dačić je naglasio da se razgovori vode na nivou eksperata i da će dogovor koji je postignut važiti dok se ne postigne dogovor o nečem novom.

"Mi se spremamo za taj sastanak i 10. januar nije dan ’de’ dokle bi nešto trebalo uraditi, čak ni 17. januar nije dan ’de’ kada ćemo se ponovo sastati Tači, Eštonova i ja”, rekao je Dačić, u vreme rasprava o platformi, najavljujući da je mnogo toga sporno i da će razgovori biti teški, dugi i da niko ne očekuje da se već prvog dana postigne dogovor.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online