Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 05.01.2013.
13:01
J. L. Petković - Vesti A

Dosta držanja glave u pesku

Ne vidim razlog za odsustvo konsenzusa relevantnih političkih subjekata o platformi za Kosovo. Platforma je otvorena za kompromise s osnovnim principima koji su donja granica ispod koje ne možemo da idemo - a to je priznanje secesije Kosmeta. Ovo za "Vesti" kaže Milovan Drecun, predsednik Skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju.


 

Ipak, ima i onih koji smatraju da platforma nudi previše Prištini?


- Onda pitam: šta mi to imamo južno od Ibra, pa nudimo previše? Da li imamo bilo kakvu efikasnu kontrolu nad tim delom teritorije? Nemamo! Pokušavamo da iz te priče izađemo tako što ćemo bar delimično upravljati procesima na tom delu naše teritorije. Opet, šta je alternativa? Priština ide sve više u naručje Tirani, a evidentno je da Tirana ima ambicije da stvori veliku Albaniju. Salji Beriša je nedavno poručio da će do 2015. zaokružiti etničke teritorije. Dakle, mi moramo nešto da ponudimo Prištini, ne možemo da kažemo da vraćamo stanje pre NATO intervencije jer nemamo moć za tako nešto.

Smatrate da je platforma realna?

- Platforma konstatuje realnost na terenu, ali ne dozvoljava da se ta realnost odvija u pravcu definitivnog gubljenja Kosmeta. Ne možemo da poništimo situaciju na terenu južno od Ibra, ali možemo da je delimično korigujemo u našu korist. To je svrha ove platforme. Kriminalni klanovi poput Haradinaja i te kako mogu da utiču na bezbednost Srba. Mi moramo da imamo kapacitet da preko međunarodnih centara moći utičemo i na Haradinaja i na Tačija da ne preduzimaju jednostrane akcije, a to ne možemo ako zabijemo glavu u pesak i ćutimo.

Neki tvrde da je deo Srba na KiM ucenjen da se složi sa Vladom Srbije. Da li je to tačno?

- Ne. Mislim da to apsolutno nije tačno. To su želje nekih da radikalizuju Srbe na Severu u uslovima kada je postignuto puno jedinstvo, prvi put, sa Vladom u Beogradu, i to je najvažniji element budućih pregovaračkih procesa.

Ipak, jedan deo Srba nije zadovoljan, što su pokazali i nedavnim protestima.

- Naravno da je pokušala Priština, čak i uz podršku Euleksa da relativizuje neke dogovore postignute u Briselu, zato je naša diplomatija intervenisala. Ni nama se mnogo toga ne sviđa, ali mi smo imali jedno nasleđeno stanje. Nikako ne želimo da se uspostavi granica, a evidentno je da će Priština uvek pokušati da relativizuje ono što njoj ne odgovara. I predsednik Tomisalv Nikolić je rekao, i postoji dokument o tome da je Borko Stefanović prihvatio da IBM funkcioniše po zakonima koje je donela Priština, a mi smo to odobrili.
 

Rano je za podršku


Da li ćete podržati da Srbe da izađu na predstojeće kosovske izbore?


- O tom potom. To je preuranjeno pitanje. Prvo treba da se usvoji rezolucija. Ako se postigne dogovor s međunarodnom zajednicom, ako se formira zajednica autonomnih srpskih opština, videćemo šta će se dešavati.

POVEZANE VESTI

Subota 05.01.2013. 13:35
Srbija ne zeli granice sa Kosovom,a Srbija pravi tu granicu.Ko je ovde lud,ko zbunjen,i ima li iko posten ili nedjboze normalan????????
Subota 05.01.2013. 19:01
Misljenja sam da Kosovo i Metohiju ne mozemo vratiti mirnim putem, ali isto tako smatram da je to i cilj ovih sa Zapada. Sta uciniti u ovom trenutku dok siptari zveckaju oruzjem po Presevu veliko je pitanje. Nisam za rat, ali ako je to neophodno i ako je vecina srpskog naroda za to, onda ajde vec jednom da resimo to pitanje pa i po cenu rata (nama nikad nije dobro doneo). KiM je oduvek bio srpska zemlja, a Albanija drzava za sebe - siptare u Albaniju, a Srbe nazad na Kosovo i Metohiju. Iskreno se nadam da ce se pronaci neko mirno resenje, ali s`obzirom na situaciju... nadam se samo ali uzalud. Ovde obe strane nikada nece biti zadovoljne. Srecan Tucindan i predstojeci praznici....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online