Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Petak 04.01.2013.
19:30
telegraf.rs A

Ako Srbija sruši spomenik u Preševu, Albanci prete da će rušiti naše!

Ako Vlada Srbije ostvari svoj naum i u narednih nekoliko dana sruši spomenik borcima Oslobodilačke Vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPMB), Albanci će minirati neke od srpskih spomenika na jugu zemlje, saznaje Telegraf.

Spomenik OVPMB
 

Da je problem ogroman i daleko od rešenja, svedoči i podatak da ambasadori najvažnijih zapadnih zemalja u Beogradu poslednjih dana biju pravi mali diplomatski rat da do zaoštravanja situacije ne dođe.

         

Pročitajte još: EU traži kompromis za spomenik OVPBM

Premijer Ivica Dačić u izjavi za portal kaže da će sporni spomenik u Preševu biti srušen do 16. januara, kao što je i najavljeno.

- Ja sam svoje rekao! Neću ići na razgovore u Brisel dok se ne sruši spomenik. On će sigurno biti srušen do 16. januara, milom ili silom! – poručuje Dačić, koji nije želeo da ulazi u pretnje Albanaca da bi mogli da uzvrate rušenjem srpskih spomenika.

Premijer je u intervjuu za naš portal kazao da ne preti iz prazne puške i dodao da ni Al Kaida ne može da podigne spomenik u Njujorku, pa to ne sme ni OVPMB u Srbiji.

Jonuz Musliju, jedan od komandanata OVPMB i doskorašnji predsednik Skupštine opštine Bujanovac, kaže za Telegraf da Srbija ne sme da dira Albance i da Dačić, “ako je pametan, ne treba da ruši spomenik!”

- Srbija ne sme da pokazuje zube Albancima, jer mi to sigurno nećemo da trpimo! Ovo je dokaz da u Srbiji i dalje vlada Slobodan Milošević. Prvo, to nije spomenik već obična ploča s imenima poginulih ljudi, a drugo, tako nešto nije evropski, jer Evropa ne ruši spomenike borcima – kaže Musliju i dodaje da će Albanci učiniti sve da spreče rušenje spomenika.

Prema njegovim rečima, oni ne provociraju Srbiju, a ne bi se ni ljutili ukoliko Srbi podignu spomen-obeležje svojim poginulim borcima.

- Ti ljudi su poginuli u ratu za Albance i mi smo morali da im se odužimo. Ne znam zašto to smeta Srbima? – pita se “albanski Šešelj“, kako nezvanično zovu Muslijua.

Naš sagovornik smatra da Al Kaida i OVPMB ne mogu da se porede jer, kako kaže, SAD s borcima Osame Bin Ladena nikada nije sedela za istim stolom i pregovarala kao što je to Srbija činila s Albancima i članovima njihove vojske.

- Mi smo sedeli za istim stolom sa Srbima, pregovarali, dogovarali i oni su nas tada priznali. Zato mi nije jasno što to sada ne priznaju već im smetaju naši borci – čudi se on.

Musliju tvrdi da neće biti nikakve odmazde i rušenja srpskih spomenika jer, dodaje, Albanci to ni u ratu nisu činili zato što poštuju svakog borca i njegovu žrtvu.

Gradonačelnik Preševa Ragmi Mustafa kaže za Telegraf da spomenik poginulim pripadnicima OVPMB ne treba da iritira nikoga.

- Već dosta smo rekli na tu temu. Spomenik ne bi trebalo da iritira nikoga i njegovo rušenje bilo bi neprijatno, ali sačekaćemo da vidimo hoće li ga Beograd srušiti, pa ćemo onda da pričamo – neodređen je Mustafa.

POVEZANE VESTI

Petak 04.01.2013. 19:42
Је ...те Тадић и ти њега! Он вас је признао и пустио силне злочинце из затвора! И ЈА БИХ ВАС ПУСТИО, АЛИ ИЗ АВИОНА, БЕЗ ПАДОБРАНА!
Petak 04.01.2013. 19:49
Шиптарчина је у праву кад каже да Америка није ни преговарала са Ал каидом, исто тако није смјела ни Србија да преговара са шиптарским терористима. Одмах да се прекину разговори са злочинцима Тачијем и осталим...
Petak 04.01.2013. 20:39
Zar je ostalo nesto sto Albanci nisu SRUSILI .....????
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online