Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 04.01.2013.
14:50 >> 15:19h
24sata.rs A

Slavija dobija fontanu i prolaze

Stručni žiri je izabrao sedam radova čijom kombinacijom će Trg Slavija dobiti potpuno novi izgled, sa fontanom u centru i podzemnim prolazima za pešake!

Stručni žiri je izabrao sedam radova čijom kombinacijom će Trg Slavija dobiti potpuno novi izgled, sa fontanom u centru
 

- Tokom januara bi trebalo da se proveri izvodljivost nagrađenih i otkupljenih ideja sa stručnjacima i Agencijom. Nakon toga zakazaće se sastanak i sa autorima radova, kao i saobraćajnim stručnjacima jer moramo da vidimo kuda ide podzemna infrastruktura kako bismo znali šta možemo, a šta ne - kaže gradski arhitekta Dejan Vasović, koji je i predesedavao žirijem za izbor najboljih radova.

Da li će fontana biti višespratna, u obliku cilindrične rešetkaste konstrukcije ili kao vodeno ogledalo, kao i to da li će u podzemnim prolazima biti akvarijumi sa podvodnim svetom Dunava i Save ili će oni biti iskorišćeni za ulične sportove, znaće se kada se detaljnom razradom ideja dođe do glavnog projekta čime će se definisati način i tehnologija izvođenja radova. Takođe, tada će tačno biti utvrđeno i koji su mogući rokovi izgradnje, kao i koliko će cela rekonstrukcija koštati, što će finansirati Agencija za investicije.

Stotinu svetlosnih štapova rotirali bi se oko svoje vertikalne ose i plesali
 

1 - SVETLOSNA FONTANA
Stotinu svetlosnih štapova rotirali bi se oko svoje vertikalne ose i plesali. Autori “4od7 arihitektura”: Đorđe Stojanović, Milutin Cerović, Anđela Karabašević, Milica Tasić, Bogdan Obradović.

Pešački plato iznad Slavije
 

2 - "LETEĆI" PEŠAČKI PLATO
Pešački plato iznad Slavije (rad van uslova konkursa). Autori Milorad Obradović i Žarko Čajić

Podzemni prolazi ispod fontane sa akvarijumima vodenog sveta Dunava i Save

3 - AKVARIJUM U PROLAZIMA
Podzemni prolazi ispod fontane sa akvarijumima vodenog sveta Dunava i Save. Autor Vladan Drndarević.

Sportovi u podzemnom
 

4 - ULIČNI SPORTOVI U PODZEMNIM PROLAZIMA
Korišćenje podzemnih prolaza za ulične sportove. Autori: Nikola Stefanović, Vladimir Radulović, Vanja Enbulajev, Vojislav Stevanović

Fontana usred vodene površin

5 - VODENO OGLEDALO
Fontana usred vodene površine. Autori: Vladica Drecun, Miloš Milivojević, Jovan Mitrović, Milena Folić, Aida Hadžiahmetović

Cilindrična rešetkasta prozračna konstrukcija sa raznovrsnim zelenilom okolo
 

6 - VODENA SKULPTURA I FONTANA
Cilindrična rešetkasta prozračna konstrukcija sa raznovrsnim zelenilom okolo. Autori “re:a.c.t studio”: Grozdana Šišović, Dejan Milanović, Aleksandra Bogdanović, Luka Jovićević

Iznad u obliku prstena, ispod ponirući slapovi
 


7 - VIŠESPRATNA FONTANA
Iznad u obliku prstena, ispod ponirući slapovi. Autor: 1x2 studio

 

ANKETA
Koji vam se projekat najviše sviđa?

POVEZANE VESTI

Petak 04.01.2013. 15:33
Још један мегаломански пројекат о трошку осиромашених грађана
Petak 04.01.2013. 18:19
Dzaba vam fontane kad vam ceo beograd smrdi na pokvarenost i prevaru i lopovluk. Dedinje okupirano komunjarskim sinovima i unucima..Zbog lopovluka i nerada morate da prodate Kosmet (krediti, javnih sluzbi neradnici zahtevaju plate koje vam placa eu i usa da bi bili poslusni i predali Kosmet)..Nije Srbija nikada pala nize nego ovih dana ! Zuto-sns-sps-ldp-spo i ostale sluzbine partije i njene vodje, strpaju u dzep, svaki dan, vise miliona evrica..O tome se radi !!!..pustite sada slavije i fontane..U beogradu otvoris prozor i gledas u zid susedne zgrade, udises auspuh i pretrcavas na zeleno da te neki 'poznati' ne bi zgazio..Beogradistanski mulj se siri srbistanom.. Glasali ste sto ste dobili
Petak 04.01.2013. 19:36
Funkcionalnija bi bila podzemna zeleznica koju poslednjih 40-ak god. gradite "tek" ... a mozda i ne bi , sta ce nam vozovi bez ljudi koji "rade" .Ipak je Beograd metro po pola!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online