Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 04.01.2013.
10:50
RTS A

Lekovi na recept i u privatnim apotekama

Lekovi na recept moći će od naredne nedelje da se podižu i u privatnim apotekama. To najviše odgovara pacijentima, koji će biti pošteđeni nepotrebnog obilaska državnih apoteka u traganju za lekom.

Građanima će biti lakše da dođu do lekova
 

Privatne apoteke koje žele da izdaju lekove na recept već od prvog radnog dana u ovoj godini mogu da se prijavljuju Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje. Ugovor sa Fondom moći će da potpiše samo apotekarska ustanova koja ima dozvolu Ministarstva zdravlja, radi najmanje godinu dana, ima najmanje jednog farmaceuta u smeni i umrežena je, što je potrebno da bi se pratio tok recepta.

Sanja Mirosavljević iz Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje kaže da je najvažnije da će sve apoteke koje budu htele da potpišu ugovor sa fondom imati iste uslove kao i sve državne apoteke.

"Što se tiče plaćanja lekova na recept, rok je isti zakonom predviđen kao i za državne apoteke do 150 dana", rekla je Mirosavljevićeva.

Udruženje privatnih apoteka Srbije pozdravlja odluku Ministarstva o uključivanju privatnog sektora, ali smatra da neke stvari moraju da se promene i da sadašnji način plaćanja mnogima neće odgovarati. Povraćaj novca od Fonda u roku od 150 dana, kažu, moći će da izdrže samo veliki apotekarski lanci.

"Nadamo se da će ti uslovi izaći vrlo skoro, da ćemo uspeti da se uskladimo sa fondom", kaže predsednik Skupštine Saveza privatnih apoteka Dragutin Rajevac.

Rajevac kaže da neke stvari još nisu dobro definisane i da bi to usklađivanje trebalo da bude na obostrano zadovoljstvo i apotekara i pacijenata zbog kojih se sve i radi. Izjednačavanje privatnih sa državnim apotekama odgovara najviše pacijentima, koji će biti pošteđeni nepotrebnog obilaska apoteka u traganju za lekom.

Ministarstvo zdravlja najavljuje i druge novine u prometu lekova. Među njima je i uvođenje takozvanog obnovljivog recepta, za pacijente koji se kontrolišu na tri-četiri meseca. Kada se promeni regulativa, građani će te medikamente podizati u apotekama bez obaveze da svakog meseca odlaze lekaru opšte prakse da im prepiše lek.

Petak 04.01.2013. 12:13
Samo što se sedamdeset posto lekova ne izdaju na recept. Svi koji su skuplji, svi koji su malo ređe u upotrebi. Za prevenciju nikada ništa na recept. Ne daju ni u slučaju "lakih" bolesti u koje su svrstali prehlade, grip, upale grla.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online